Teemu Selanne in 21-letni Mikael Granlund sta se odlično ujela v udarnem napadu. Proti Rusiji sta dosegla vsak po gol in podajo. Foto: Reuters
Teemu Selanne in 21-letni Mikael Granlund sta se odlično ujela v udarnem napadu. Proti Rusiji sta dosegla vsak po gol in podajo. Foto: Reuters
Juhamatti Aaltonen - Semjon Varlamov
Juhamatti Aaltonen se je v 1. tretjini dvakrat sprehodil skozi rusko obrambo. Foto: Reuters
Američani so se brez večjih težav uvrstili v polfinale, kjer se bodo pomerili s sosedi Kanadčani. Foto: Reuters
Lauris Daržins je hitro po prejetem zadetku izid poravnal. Foto: Reuters
Shea Weber je Kanadčane izstrelil v polfinale. Foto: Reuters
Finska Rusijo zavila v črno
Granlund povišal na 3:1
Zadetki med Finsko in Rusijo v prvi tretjini

Z rezultatskega vidika so za gostitelje igre neuspešne. Pred začetkom se je govorilo le o zlati medalji velike zbornaje komande, ki pa v Sočiju ni navdušila, in glede na prikazano poraz proti Finski, ki igra odlično, sploh ni tako presenečenje. Velika vsota denarja, vložena v organizacijo, bi bila z zlato kolajno poplačana, toda ruski hokejisti so pred očmi "očeta iger" predsednika Vladimirja Putina pristali na trdih tleh.

Finci imajo izjemne vratarje in tudi tokrat je bil glavni junak levov čuvaj mreže Tuukka Rask, ki je zaustavil 37 strelov. Ob njem pa nedvomno tudi legendarni Teemu Selanne. Kapetan, ki bo letos dopolnil že 44 let in igra na šestih olimpijskih igrah, je dosegel zmagoviti zadetek in še podal za 3:1.

Aaltonen režiser finskega preobrata
Rusija je povedla v 8. minuti ob igralcu več, ko je z natančnim strelom z razdalje zadel Ilja Kovaljčuk, pri čemer je bil Tuukka Rask povsem nemočen. A bučno razprodano dvorano Bolšoj je hitro umiril Juhamatti Aaltonen, ki se je sprehodil skozi rusko obrambo, zavrtel Nikita Nikitina in iz bližine premagal še Semjona Varlamova. Še pred odmorom so Finci povedli, znova je zablestel Aaltone, ki je ob ogradi ukradel plošček neprevidnemu Slavi Vojnovu in nato nesebično podal na drugo stran, kjer je bil neusmiljen finski kapetan Selanne.

Po šestih minutah igre v drugi tretjini so levi še tretjič zadeli. Z igralcem več je po obleganju ruskih vrat po podaji Selanneja zadel Mikael Granlund. Obetavni napadalec se je odlično znašel pred vrati Semjona Varlamova, ki je minuto zatem mesto v vratih prepustil Sergeju Bobrovskemu.

Rusi so v zadnji tretjini ves čas napadali. Finci so jim prepustili narekovanje ritma, toda Rask je bil izjemen. Dve veliki priložnosti so imeli ob koncu tudi levi, toda Bobrovski je ubranil poskusa Granlunda in Anttija Pihlströma.

V polfinalu dva izjemna sosedska obračuna!
V polfinale so se poleg Fincev in Švedov uvrstili tudi Američani in Kanadčani. Prvi so imeli precej lažje delo od svojih severnih sosedov, saj so tekmo proti Čehom gladko dobili s 5:2. Češko mrežo je že v 2. minuti načel James van Riemsdyk, njegova ekipa pa je na prvi odmor odšla s prednostjo 3:1. Čehi so poskušali na vse načine preprečiti ameriško slavje, a se aktualni olimpijski podprvaki niso dali. Po zaslugi učinkovitosti v napadu in dobri obrambni igri so brez večjih težav nadzorovali potek tekme in si priigrali polfinalni obračun s Kanado, ki se ji lahko oddolžijo za poraz v olimpijskem finalu pred štirimi leti.

Kanadčani so se morali precej namučiti proti Latvijcem, zmagoviti zadetek je šele šest minut pred koncem tekme s silovitim strelom z modre črte dosegel branilec Shea Weber. Kanadčani so sicer povedli z zadetkom Patricka Sharpa v 14. minuti, a je že dve minuti pozneje s krasnim strelom pod prečko iz bližine izid poravnal Lauris Daržins.

ČETRTFINALE

ŠVEDSKA - SLOVENIJA
5:0 (1:0, 0:0, 4:0)
Steen 19. PP1, Sedin 42., Eriksson 49., Hagelin 52., 56.
Obrambe: Lundqvist 19; Kristan 33.

FINSKA - RUSIJA
3:1 (2:1, 1:0, 0:0)
Aaltonen 10., Selanne 18., Granlund 26.; Kovaljčuk 8.
Obrambe: Rask 37; Varlamov 15, Bobrovski 7.

ZDA - ČEŠKA (Č2)
5:2 (3:1, 1:0, 1:1)
van Riemsdyk 2., Brown 15., Backes 20., Parise 30., Kessel 43.; Hemsky 5., 54.

KANADA - LATVIJA (Č3)
2:1 (1:1, 0:0, 1:0)
Sharp 14., Weber 54.; Darzinš 16.

POLFINALE, petek ob 13.00:
ŠVEDSKA - FINSKA

Ob 18.00:
ZDA - KANADA

Tekma za 3. mesto bo v soboto, 22. februarja, ob 16.00, finale pa v nedeljo, 23. februarja, ob 13.00.

Finska Rusijo zavila v črno
Granlund povišal na 3:1
Zadetki med Finsko in Rusijo v prvi tretjini