Teemu Selanne je v bogati karieri osvojil praktično vse. V vitrino je dodal še tretjo olimpijsko bronasto medaljo. Ima tudi srebrno, manjka pa mu zlata. Foto: Reuters
Teemu Selanne je v bogati karieri osvojil praktično vse. V vitrino je dodal še tretjo olimpijsko bronasto medaljo. Ima tudi srebrno, manjka pa mu zlata. Foto: Reuters
Teemu Selanne, Jonathan Quick
43-letni Teemu Selanne je še enkrat na teh igrah pokazal svoje mojstrstvo. Foto: Reuters
Jussi Jokinen
Napadalna trojka Petri Kontiola, Jori Lehtera in Jussi Jokinen je "udarila" le 11 sekund po golu Selanneja. Foto: Reuters
Patrick Kane, Tuukka Rask
Patrick Kane je zapravil dva kazenska strela. Foto: Reuters
Jonathan Quick je prejel kar pet zadetkov, dvakrat ga je premagal Teemu Selanne. Foto: Reuters

Finci so se oddolžili Američanom za poraz v polfinalu na zadnjih igrah v Vancouvru, ko so bile ZDA boljše s kar 6:1. Levi, ki so imeli ogromno težav s poškodbami, saj sta manjkala dva centra (Valtteri Filppula in Mikko Koivu), nato pa se je poškodoval še center prvega napada, 18-letni Aleksander Barkov, so igrali odličen hokej, mešanica izkušenosti ter mladosti je bila recept za novo medaljo. Finska je po srebru v Torinu in bronu v Vancouvru tretjič zapored osvojila kolajno.

V vratih je bil proti ZDA s 27 obrambami izjemen Rask, ki je moral zaradi povišane temperature izpustiti polfinale, neverjeten pa je bil tudi kapetan Selanne, ki je dosegel dva gola. 43-letni veteran je bil odličen ves turnir, sijajno se je ujel z 19-letnim Mikaelom Granlundom in na šestih (rekordnih) igrah osvojil še četrto medaljo. Finska je v četrtfinalu imela najtežjega nasprotnika, saj je izločila Rusijo, dvakrat pa so Finci na igrah tesno izgubili. Z 2:1 je v polfinalu zmago slavila Švedska, v predtekmovanju pa je bila v podaljšku boljša Kanada, torej obe državi finalistki v Sočiju.

Rask - Kane 2:0
Silovito so tekmo začeli Finci in že takoj ogrozili ameriška vrata, toda Jonathan Quick je bil na mestu. Po izključitvi Selanneja, ki je bil dvakrat nevaren pred vrati, so si nekaj zrelih priložnosti priigrali Američani, a v finskih vratih je bil znova razpoloženi Rask, ki je zaradi povišane temperature izpustil polfinale. Po izteku kazni kapetanu so bili nevarnejši levi, po obleganju ameriških vrat pa je zadetek preprečil Ryan Kesler, ki se je vrgel pred ploščico praktično na golovi črti. V 14. minuti je Kimmo Timonen nepravilno posredoval s palico in ZDA so imele na voljo kazenski strel, Patrick Kane pa je ploščico poslal mimo vrat. V prvi tretjini so Američani sprožili 12 strelov, Finci pa osem.

Po minuti in pol igre v drugi tretjini je Finska povedla. Veliki Selanne je krenil v protinapad in z leve velemojstrsko z bekhendom matiral Quicka, ki bi lahko bolje posredoval. Podajalca sta bila Granlund in Lauri Korpikosi. Le 11 sekund je minilo, ko je moral vratar Los Angeles Kingsov še drugič pobrati plošček iz svoje mreže.

11 sekund za 2:0
Takoj po sodniškem metu so levi v nevtralni tretjini prišli do ploščka in bliskovito krenili v napad. Najprej je Petri Kontiola podal Joriju Lehteri, ta pa z leve povsem na desno Jussiju Jokinenu, ki je plošček poslal v nebranjeno mrežo. Quick je bil ob hitri akciji Fincev, ki so izigrali ameriško obrambo, brez moči.

Čez pet minut je veliko priložnost znova zamudil Kane. Leu Komarovu je ukradel plošček in sam zadrsal proti Rasku, toda Komarov ga je ujel, vendar pa od zadaj oviral napadalca Chicago Blackhawksov, ki je imel na voljo še en kazenski strel. Tudi drugič je bil neuspešen, saj je zadel le vratnico. Razmerje v strelih je bilo v drugi tretjini 12:10 v korist Finske.

V zadnji tretjini še trije ploščki v ameriški mreži
V zadnji tretjini so Finci dotolkli ZDA. Najprej je zadel Juuso Hietanen. Na klopi za kaznovane je bil Kane oziroma se je ameriškemu napadalcu kazen ravno iztekla, ko so Finci, ki so pred tem dolgo oblegali vrata, izpeljali še eno lepo akcijo, po kateri je branilec Hietanen z modre črte z močnim strelom matiral Quicka.

Piko na i so Finci postavili še z dvema zadetkoma ob igralcu več na ledu. V 50. minuti je za petardo po še eni akciji Granlunda in Korpikoskija zadel izjemni Selanne, sedem minut pred koncem pa je po hitri akciji gol dosegel Olli Maatta, 19-letni branilec, ki je na turnirju igral izvrstno. Razmerje v strelih je bilo v zadnji tretjini 9:5 za Fince.

Tekma za 3. mesto:
ZDA - FINSKA
0:5 (0:0, 0:2, 05)
Selanne 22., 50., J. Jokinen 22., Hietanen 47., Maatta 54.
Obrambe: Quick 24, Rask 27.

Finale, nedelja ob 13.00:
ŠVEDSKA - KANADA

Finskim hokejistom bronasta kolajna
Zadetki s tekme med Finsko in ZDA
Finskim hokejistom bronasta kolajna
Zadetki s tekme med Finsko in ZDA