"Risi" se še zdaleč niso zadovoljili s prvo zmago. Zdaj vedo, da lahko uženejo tudi velesilo! Foto: EPA
Anže Kopitar
Anže Kopitar je motor moštva: proti Slovaški je oddelal 28 izmen za 26:50 igre, dosegel gol za 3:0, trikrat streljal v okvir, dobil kar 15 od 20 bulijev in igral kot center, občasni branilec in vodja "power-playja". Foto: Reuters

Nihče nas več taktično ne prekaša, nihče nas več ne predrsa, telesno smo odlično pripravljeni, nikogar se nam ni treba bati. Danes smo ubranili tudi igro 3:5, pokazali pa tudi mirnost.

Selektor Matjaž Kopitar
Jan Muršak, Tomaš Tatar
Druga prva violina "risov" je brez dvoma Kopitarjev partner v napadu Jan Muršak, ki je s 27 izmenami za 23:25 igre imel večjo minutažo kot vsi slovenski branilci. Foto: Reuters

Izhodišče za nas je enako kot proti Slovaški. Ostati moramo skromni, ostati na realnih tleh, spoštovati tekmece in poskušati odigrati tako kot proti Slovaški.

Kapetan Tomaž Razingar
Ryan Miller (ZDA)
Ryan Miller je bil v Vancouvru najkoristnejši igralec olimpijskega hokejskega turnirja, tokrat pa je drugi vratar ZDA, saj ima pred njim prednost Jonathan Quick. Foto: Reuters

Hokeju v Sloveniji ne cvetijo rožice. Upam, da bodo ljudje zdaj spregledali in mu pomagali. Imamo številne dobre igralce.

Vratar Robert Kristan, ki bo tokrat prost.
T. J. Oshie
T. J. Oshie je Američanom z izvrstnimi kazenskimi streli priigral prestižno zmago nad Rusi in odprl vrata za neposredno uvrstitev v četrtfinale. Foto: Reuters
Matjaž Kopitar
Matjaž Kopitar je proti Slovaški večino tekme odigral le s tremi peterkami, a proti ZDA je verjetnejše, da bo tudi četrti napad prišel do večje minutaže. Foto: STA
Kopitar kot pastir vodil svojo čredo
Zgodovinska prva zmaga hokejistov na OI

Sanjska sobotna predstava je Sloveniji že prinesla najmanj 3. mesto v skupini A, saj pri razvrščanju v skupini najprej odloča medsebojna tekma, s čimer so Slovaki obsojeni na zadnje mesto. Če smo pesimistični realisti in bodo "risi" izgubili z ZDA, bodo na skupni lestvici 12 najboljših hokejskih reprezentanc na svetu tako zasedli 8. ali 9. mesto po predtekmovanju.

Razporejanje na skupni lestvici:
- najprej mesto v skupini
- število točk
- razlika v golih
- število doseženih golov
- IIHF-lestvica (Slovenija najnižje 17.)

V četrtfinale se neposredno uvrsti zmagovalec skupine in najboljši drugi iz treh skupin. Drugi v torek igrajo repasaž po sistemu 5. z 12., 6. - 11. ...


V primeru rednega poraza Avstrija

Ravno ti dve mesti pa se križata v torkovem repasažu! Češka kot tretjeuvrščena v skupini C ima razliko v golih -1, kar pomeni, da bo 8. ali 9. mesto pripadlo zmagovalcu medsebojnega obračuna v skupini B med Norveško in Avstrijo (1:3). Torej, najverjetneje "rise" v torek čakajo sosedje "orli".

A vsaka tekma se začne z 0:0
Če so slovenski hokejisti pod vodstvom Matjaža Kopitarja tako prijetno presenetili že v Vojensu in še bolj zdaj v Sočiju, potem ni izključen niti nov podvig proti Američanom. ČE Slovenci premagajo olimpijske podprvake po rednem delu in sočasno Slovaki Ruse, bi "risi" zasedli celo prvo mesto in se tako neposredno uvrstili v četrfinale.

"Risi" trikrat visoko izgubili
SP 2003 ZDA - Slovenija 7:2 (2x Razingar)
SP 2005 ZDA - Slovenija 7:0 SP
2008 ZDA - Slovenija 5:1 (Kopitar)

Vmes je še nekaj različic, po katerih bi Slovenija z zmago zasedla 2. mesto ali pa bi s točko prehitela Češko v boju za skupno 7. mesto. S tem bi "risi" za nasprotnika v kvalifikacijskem dvoboju za četrtfinale dobili enega izmed zadnje uvrščenih iz treh skupin: Latvijo, Norveška ali pa celo vnovič Slovaško.

Kristanu počitek, Gračnarju priložnost
Po uspešnem, a napornem obračunu s Slovaki je napovedana sprememba v slovenskih vratih. Robert Kristan bo po 57 obrambah (90,48 %) dobil prost dan, v vratih bo začel najmlajši "ris" Luka Gračnar, ki so ga v Severni Ameriki spregledali na NHL-naboru.

"Mogoče bo še kakšna sprememba. Že za Slovaško sem hotel nekaj spremeniti v napadu Marcela Rodmana, a se je izkazalo, da je bilo dobro, ker nisem. Marcela že dolgo nisem videl tako dobro igrati, predvsem v obrambnih nalogah, dobil pa je tudi večino bulijev. Poleg Kristana je bil zame prvo ime v ekipi," je dejal selektor Kopitar, ki se dobro zaveda, da na olimpijskih igrah lahkih tekem ni, meni pa, da bo z Američani še težja kot s Slovaki.

Menjava zaradi kazni Kovačeviću
Strokovni štab je prisiljen v spremembo, saj je Sabahudin Kovačević zaradi naleta s komolcem v glavo Tomaša Kopeckyja kaznovan s strani IIHF-a. Zaradi kazni "Budu", drugemu branilcu Slovenije, bo Slovenija tako prvič v Sočiju zaigrala s samo s 7 branilci in z dodatnim, 13., napadalcem.

Sabahudin Kovačević bo moral zaradi naleta s komolcem v glavo Tomaša Kopeckyja počivati eno tekmo in bo tako izpustil obračun z ZDA, je iz Sočija sporočil novinar TV Slovenija Zoran Radisavljević.


ZDA z malo časa za pripravo
"Po mojem mnenju bodo Američani zelo visoko na teh igrah. Imajo široko paleto kakovostnih igralcev in enkratne vratarje. Iskreno računam, da bodo imeli danes proti Rusiji veliko dela, težko tekmo in manj časa za pripravo. Mi pa malo dalj časa za počitek in upam, da bomo igrali tako kot proti Slovakom. Strahu pa zagotovo ne bo," je tretjega nasprotnika na olimpijskih igrah ocenil selektor Kopitar.

Malo časa za pripravo na "rise"
In želja se je izpolnila: ZDA so proti Rusiji odigrale poslastico turnirja, kjer zmagovalec ni bil znan niti po 65 minutah igre. Vseeno so Američani dobili "hladno" vojno po kazenskih strelih, kjer sta bila velika junaka T. J. Oshie in Jonathan Quick. ZDA gredo po prvo mesto in neposredno uvrstitev v četrtfinale, kjer se bo turnir šele zares začel.

Močno moštvo brez večjih slabosti
Američani po srebrni medalji v Vancouvru 2010 tokrat odkrito merijo na zlato, pri čemer je trener Dan Bylsma (Pittsburgh) sestavil štiri izredno enakovredne in uravnotežene napade, pri čemer zaporedje ni pomembno. Prvi strelec je s štirimi točkami Phil Kessel (1+3), še osem igralcev pa imajo po dve točki ali več. V mladi obrambi kraljuje naveza Ryan Suter - Ryan McDonagh, a imajo hkrati nekaj nevarnih "bekov", ki se odlično znajdejo na večjem evropskem ledu. V vratih bo priložnost dočakal Ryan Miller, najboljši hokejist olimpijskega turnirja pred štirimi leti.

Brez evforije, a polni energije
Pri Slovencih se lahko pričakuje bolj uravnoteženo razporejanje igralnega časa, po drugi strani pa je prva zmaga prebudila lakoto po novih uspehih, še posebej ob zavedanju, da povsem enakovredno igrajo z najboljšimi hokejisti na svetu. Evforije v dozorelem in uigranem moštvu ni, tri točke pa so vlile veliko energije, s čimer bo premagana vsa sobotna utrujenost. Nedelja tako prinaša nov hokejski praznik, ki se ga ne sme zamuditi!

SKUPINA A

Nedelja ob 13.30 (dvorana Plošček/TVS 2):
SLOVENIJA - ZDA

ZDA (verjetna postava)
Parise (C) - Backes - Callahan
van Riemsdyk - Pavelski - Kessel
Brown (A) - Kesler - Kane
Stepan - Stastny - Oshie
Wheeler

Suter (A) - McDonagh
Orpik - Martin
Fowler - Shattenkirk
Carlson

Miller (Howard)

SLOVENIJA (verjetna postava)

D. Rodman - Kopitar (A) - Muršak
Jeglič - Tičar - Sabolič
Razingar (C) - M. Rodman (A) - Urbas
Pance - Mušič - Goličič

Kranjc - ?
Robar - Gregorc
Podlipnik - Pavlin
Tavželj - Pretnar

Gračnar (Kristan)

Sodniki:
Glavna sodnika: Leggo (ZDA), Ronn (FIN);
Stranska sodnika: Valach (SVK), Wheler (KAN).

Ob 13.30:
RUSIJA - SLOVAŠKA (MMC TV)

Nihče nas več taktično ne prekaša, nihče nas več ne predrsa, telesno smo odlično pripravljeni, nikogar se nam ni treba bati. Danes smo ubranili tudi igro 3:5, pokazali pa tudi mirnost.

Selektor Matjaž Kopitar

Izhodišče za nas je enako kot proti Slovaški. Ostati moramo skromni, ostati na realnih tleh, spoštovati tekmece in poskušati odigrati tako kot proti Slovaški.

Kapetan Tomaž Razingar

Hokeju v Sloveniji ne cvetijo rožice. Upam, da bodo ljudje zdaj spregledali in mu pomagali. Imamo številne dobre igralce.

Vratar Robert Kristan, ki bo tokrat prost.
Kopitar kot pastir vodil svojo čredo
Zgodovinska prva zmaga hokejistov na OI