MMC v Sočiju
(3)
Žan Košir
Žan Košir se v Sočiju odkrito spogleduje še z eno medaljo. Foto: Reuters
VIDEO
Intervjuja z Margučem in...
VIDEO
Intervju z bronastim Žano...
VIDEO
Koširjevi vožnji za brona...

Dodaj v

Košir premagal 12-letni urok olimpijskih četrtfinalov

Katere številke so se tokrat ustavile na ruski ruleti?
19. februar 2014 ob 18:49,
zadnji poseg: 19. februar 2014 ob 19:09
Soči - MMC RTV SLO

Paralelni veleslalom deskarjev na snegu je del olimpijske družine od leta 2002. Vsaj en Slovenec se je na vsakih igrah prebil v četrtfinale, a vedno je bilo premalo za preboj v polfinale.

Zgodovino je v Sočiju prekinil in oplemenitil Žan Košir, ki je osvojil tretje mesto in s tem prvo tako želeno medaljo slovenskih deskarjev na igrah pod petimi krogi.

Vabim vas, da pošiljate svoja vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki. Februarja bo rubrika povezana z vprašanji, ki se dotikajo zimskih olimpijskih iger. Preverite tudi vsa vprašanja, ki so do zdaj že dobila svoj odgovor.


1
: Žan Košir je osvojil zgodovinsko prvo olimpijsko medaljo med slovenskimi deskarji na snegu.

2: Zlato medaljo je med moškimi osvojil Rus Vic Wild, njegova žena Alena Zavarzina pa je bila bronasta med ženskami. S tem sta postala šele drugi par v zgodovini olimpijskih iger, ki je osvojil medaljo v isti disciplini. Leta 2002 sta medalji v štafeti osvojila biatlonca Raphael Poiree in Liv Grete Poiree.

3: V Sočiju je bil šele drugič organiziran paralelni veleslalom, na katerem se je pomerila svetovna elita. Prvič se je to zgodilo lani na tekmi za svetovni pokal. Na obeh tekmah se je v četrtfinale uspelo prebiti trem Slovencem. Lani so to bili Rok Flander, Košir in Rok Marguč. Najbolje se je odrezal Flander, ki je osvojil tretje mesto.

4: Srebro je osvojil Švicar Nevin Galmarini, kar je že četrta olimpijska medalja za Švico v tej disciplini. Preostale sta osvojila brata Schoch.

5: Slovenski športniki so v Sočiju osvojili medalje v petih različnih športnih panogah: alpsko smučanje, smučarski skoki, smučarski teki, biatlon in deskanje na snegu. Tako raznolikost so imeli le še v Pekingu, ko je vseh pet medalj pripadalo petim različnim panogam (atletika, plavanje, judo, strelstvo in jadranje).

6: Žan Košir je pred Sočijem šestkrat na največjih tekmah (svetovna prvenstva in svetovni pokal) tekmoval v malem finalu. Njegov izkupiček zmag in porazov je bil 4:2.

7: To je že sedma slovenska medalja v Sočiju, kar je seveda spet popravljen slovenski rekord.

8: Žan Košir je v kvalifikacijah dosegel osmi čas.

9: Izjemno blizu polfinalu je bil tudi Rok Marguč, ki ga je v četrtfinalu za vsega devet stotink premagal Galmarini.

10: Košir je osvojil jubilejno deseto slovensko bronasto medaljo na zimskih olimpijskih igrah.

Iz Sočija

Slavko Jerič, <a href="https://twitter.com/#!/lavkeri">@lavkeri</a>
Prijavi napako
Komentarji
ezat_anim
# 19.02.2014 ob 19:55
Ampak roko na srce, danes je največjo čarovnijo začaral Rok Marguč :)
jang
# 19.02.2014 ob 21:26
pohvale vsem trem....samo še zdaj mi ne gre iz glave kaj je naredil Marguč. Imeli bi čisto slovensko polfinale in avtomatsko enega finalista. kako se mora šele on počutit
d_a_r_k_o
# 19.02.2014 ob 20:19
Pa je vendarle padel komentar.
No, najbolj zacopran (začaran) je bil na podelitvi medalj videti ruski Američan Vic Wild.
Videonovice
00:00:00, 25.02.2014