Veliko slavje hokejistk Kanade, ki jim je uspel izjemen preobrat. Foto: Reuters
Veliko slavje hokejistk Kanade, ki jim je uspel izjemen preobrat. Foto: Reuters
Adelina Sotnikova
Adelina Sotnikova si je zlato priborila z odlično predstavo v prostem programu. Foto: Reuters
Veselje Jennifer Jones, ki je s Kanado osvojila zlato v krlingu. Foto: Reuters
Maddie Bowman
Maddie Bowman je zanesljivo zmagala v snežnem žlebu. Foto: Reuters
Razplet moštvene nordijske kombinacije v Sočiju
Norveška je z zmago nordijskih kombinatorcev osvojila že jubilejno, deseto zlato odličje v Sočiju, s čimer Norvežani trdno držijo vodstvo na lestvici medalj. Foto: Reuters
Čudežni preobrat Kanadčank za zlato

Ženski hokejski turnir je v olimpijski druščini od Nagana 1998, ko so Američanke v finalu premagale Kanado, nato pa so pred 12 in štirimi leti Kanadčanke bile boljše od ZDA, leta 2006 pa so Kanadčanke v boju za zlato bile boljše od Švedinj.

ZDA so povedle v 32. minuti, ko je zadela Meghan Duggan, Alex Carpenter pa je v 43. minuti, ko so imele Američanke na ledu igralko več, povišala na 2:0. Dobre tri minute pred koncem je Brianne Jenner zadela z 2:1, nato pa je sledil popoln napad branilk zlata, ki so zaigrale tudi brez vratarke in po 40 sekundah ter 55 sekund pred koncem izenačile prek Marie-Philip Poulin. Po osmih minutah igre je Poulinova po obleganju ameriških vrat v "power playu" zadela za nov olimpijski naslov.

Švicarke po preobratu do brona
V tekmi za tretje mesto na ženskem turnirju v hokeju na ledu so slavile Švicarke, ki so s 3:4 ugnale Švedsko. Silovito so odigrale zlasti zadnjo tretjino, ki so jo dobile z 1:4. Švedinje so po golih Michelle Lowenhielm (14.) in Erice Uden Johansson (39.) vodile že z 2:0, v zadnji tretjini pa so Švicarke s kar štirimi zadetki prišle do popolnega preobrata. Najprej je zadela Sara Benz (42.), nato Phoebe Stanz (47.) in Jessica Lutz (54.), Alina Müller pa je minuto in sedem sekund pred koncem zadela še prazen gol. Štiriinštirideset sekund pred iztekom časa je za Švedsko zadela še Pernilla Winberg.

Sotnikova poskrbela za rusko slavje
Rusinja Adelina Sotnikova je zmagala v umetnostnem drsanju. 17-letna evropska podprvakinja je bila po kratkem programu druga, v prostem programu pa je dobila več kot pet točk od prve zasledovalke. Srebro je osvojila Južna Korejka Juna Kim, ki je sicer vodila po kratkem programu, a ji je za ubranitev zlata z iger v Vancouvru 2010 zmanjkalo več kot pet točk. Bron gre Italijanki Carolini Kostner. 15-letna evropska prvakinja Julija Lipnicka, ki je z Rusijo osvojila zlato v ekipni preizkušnji, je bila peta.

Ženska reprezentanca Kanade je osvojila zlato kolajno v krlingu. S 6:3 je v finalu premagala Švedsko. Kanadčanke, ki so po Naganu 1998 drugič postale olimpijske prvakinje, so se oddolžile Švedinjam za poraz v finalu zadnjih iger v Vancouvru, ko je Švedska slavila s 7:6. Za Kanado so igrale Jennifer Jones, Kaitlyn Lawes, Jill Officer, Dawn Askin in Kirsten Wall. V boju za 3. mesto je Velika Britanija z zadnjim metom na dvoboju premagala Švico s 6:5, s čimer so Britanke oz. bolje rečeno Škotinje pod vodstvom kapetanke Eve Muirhead osvojile bron.

Edini Slovenec, ki je v Sočiju tekmoval v četrtek, je bil Filip Flisar, ki je s svojimi nastopi v smučarskem krosu navdušil rojake, a zaradi smole v polfinalu ostal brez priložnosti za olimpijsko medaljo. Na koncu se je smučarski kros razpletel s trojnim zmagoslavjem Francozov.

Norvežani za 0,3 sekunde ugnali Nemce
Zadnja tekma nordijskih kombinatorcev je v moštveni tekmi pričakovano postregla z napetim zaključkom. Norveška četverica je osvojila zlato, Nemčija srebro, Avstrijo pa bron. Zadnji Norvežan Joergen Graabak je v finišu odbil napad Nemca Fabiana Reissleja, ki se je z zadnjimi močmi vrgel v cilj, a je bil za tri desetinke prekratek.

V snežnem žlebu je zlato kolajno osvojila ameriška smučarka prostega sloga Maddie Bowman. Druga je bila Francozinja Marie Martinod (85,40), tretja pa Japonka Ajana Onozuka (83,20). Bowmanova je že v prvem nastopu dosegla najvišjo oceno - 85,80, v drugem poskusu pa je to še izboljšala (89,00). Brez medalje je ostala svetovna prvakinja in prva favoritinja Švicarka Virginie Faivre, ki je bila četrta.

Finale:
ZDA - KANADA 2:3 (0:0, 1:0, 1:2) - v podaljšku
Duggan 32., Carpenter 43.; Jenner 57., Poulin 60., 69.

Za 3. mesto:
Švedska - ŠVICA 3:4 (1:0, 1:0, 1:4)
Lowenhielm 14., Uden-Johansson 39., Winberg 60.; Benz 42., Stanz 47., Lutz
54., Muller 59.

Krling, finale:
KANADA - Švedska 6:3
Za 3. mesto:
VELIKA BRITANIJA - Švica 6:5

Čudežni preobrat Kanadčank za zlato