Martina Ratej je bila zelo razočarana. Foto: Reuters
Martina Ratej je bila zelo razočarana. Foto: Reuters
Faith Chepngetich Kipyegon
Faith Chepngetich Kipyegon je presenetila favorizirano Dibabo. Foto: Reuters
Genzebe Dibaba
Etiopska lepotica Genzebe Dibaba se je odločila za taktični tek v finalu, a se je pošteno opekla. Srebro je slaba tolažba, v cilju ni mogla skriti razočaranja. Foto: Reuters
Derek Drouin
Derek Drouin je na največjih tekmovanjih v najboljši formi. Foto: Reuters
Omar McLeod
Omar McLeod je brez težav ugnal tekmece na visokih ovirah. Foto: Reuters
Darja Klišina
Darja Klišina bo v četrtek ob 2.15 nastopila v finalu skoka v daljino. Foto: Reuters


Pred štirimi leti je bila sedma na olimpijskih igrah v Londonu, tokrat pa ni bila niti blizu finala. V prvi kvalifikacijski skupini je v prvi seriji vrgla 59,76 m, nato pa izida ni izboljšala. V drugi seriji je bila z 58,15 m daleč od kvalifikacijske norme 63 metrov, v tretjem poskusu pa je prestopila. Za finale bi bilo dovolj 61,63 m.
V skupini A je s hrvaškim rekordom zmagala (64,30 m) 21-letna Sara Kolak, ki jo tako kot Ratejevo trenira Andrej Hajnšek.

Ratej: Preveč sem v krču, ne spustim se s 'ketne'
"Cilj je bil finale in dober izid v finalu. Drugega kot razočaranje ne morem reči, saj je bil cilj precej višji. Vem tudi, da sem dobro pripravljena in v dobri formi. Nič kaj dobrih besed nimam. Moram pogledati posnetek in videti, kakšne so bile napake. Ne sestavim meta, sile v eno točko in kopje leti pač na to daljavo, ki sem jo sposobna doseči z napakami. Preveč sem v krču, ne spustim se s 'ketne'," je pojasnila Ratejeva, ki razmišlja, kaj mora spremeniti v tehniki, da bi spet dobila občutek za daljave okrog 65 metrih, ki jih je že dosegala.

"Vse skupaj moram pozabiti in se sestaviti nazaj. Gremo počasi naprej. Prihodnje leto me čaka svetovno prvenstvo. Želim pa si še eno tako sezono kot pred dvema letoma, ko sem odlično nastopala tudi v Diamantni ligi," je še dodala Ratejeva.
.


Dibaba preveč čakala in ostala brez zlata

Presenetljiv je bil razplet ženskega teka na 1.500 metrov. Faith Chepngetich Kipyegon je z izjemnim zadnjim krogom zmagala s časom 4:08,92 in ugnala svetovno rekorderko Genzebe Dibabo (4:10,27), bron pa je pripadel nekdanji svetovni prvakinji Američanki Jennifer Simpson (4:10,53).

Favorizirana Etiopijka Dibaba je prevzela vodstvo šele po dveh krogih, potem ko je bil ritem v uvodnih 800 metrov zelo počasen. Čeprav je ves čas stopnjevala ritem, pa se ni mogla otresti Kipyegongove. Tekmovalki sta prišli v zadnji zavoj poravnani, nato pa je silovito pospešila Kipyegongova. S tem se je tudi oddolžila Dibabi za izgubljeni dvoboj za zlato na lanskem svetovnem prvenstvu v Pekingu.

Drouin v velikem slogu zmagal v skoku v višino
Derek Drouin je v velikem slogu osvojil zlato kolajno v skoku v višino. Kanadčan, ki je pred štirimi leti v Londonu osvojil bron, je preskočil 2,38 metra. Srebro je osvojil Katarec Mutaz Essa Barshim z 2,36 m, bron pa nekdanji svetovni prvak Ukrajinec Bogdan Bondarenko z 2,33 m.

Svetovni prvak Drouin je vse višine preskočil v prvem poskusu in poskrbel za prvo kanadsko odličje v skoku v višino na olimpijskih igrah po 84 letih, ko je bil najboljši Duncan McNaughton leta 1932 v Los Angelesu.

McLeod kar 12 stotink pred Ortego
Omar McLeod je prepričljivo najboljši v teku na 110 metrov z ovirami (13,05). Drugi je bil Španec kubanskega rodu Orlando Ortega (13,17), tretji pa evropski prvak Dimitri Bascou iz Francije (13,24).

22-letni Jamajčan je upravičil vlogo favorita in po letošnjem naslovu svetovnega dvoranskega prvaka v Portlandu na 60 m ovire v pol leta osvojil drugo zlato medaljo na velikih tekmah v članski konkurenci. Ortega je na svetovnem prvenstvu leta 2013 v Moskvi končal v predtekmovanju, takrat je zapustil reprezentanco in se ni vrnil v domovino. Po pobegu je zaprosil za špansko državljanstvo.

Klišina v finalu skoka v daljino
Darja Klišina, edina ruska atletinja, ki so ji dovolili nastopiti v Riu de Janeiru, se je uvrstila v finale skoka v daljino. 25-letna evropska dvoranska prvakinja leta 2011 in 2013 je bila osma (6,64 m), najboljši izid pa je postavila evropska prvakinja Srbkinja Ivana Španović (6,87 m).

Klišina je dovoljenje za nastop na OI dokončno dobila slaba dva dneva pred kvalifikacijami, ko je Mednarodno športno razsodišče CAS upoštevalo njeno pritožbo in odpravilo odločitev o prepovedi Mednarodne atletske zveze, ki ji je dovolila nastopiti, po njenem prihodu v olimpijsko vas pa so našli "nove okoliščine v McLarnovem poročilu, ki ji onemogočajo nastop".

Zaradi poročila Richarda McLarna o od države podprtem sistematičnem dopingu so bili izključeni vsi atleti in atletinje iz Rusije, kazni pa se je izognila le 25-letna v Tveru rojena Klišina, ki zadnja tri leta živi in trenira v ZDA, zaradi česar je bila podvržena dopinškim testom zunaj Rusije.

Ruske atletinje brez pekinškega štafetnega zlata
Ruske atletinje so ostale brez zlate medalje v štafeti 4 x 100 m, ki so jo osvojile leta 2008 na olimpijskih igrah v Pekingu, ker je bila po poznejšem pregledu vzorcev pozitivna Julija Čermošanskaja.

Pred osmimi leti so tekle še Jevgenija Poljakova, Aleksandra Fedorova in Julija Guščina, ki bodo tudi morale vrniti odličja. Nove olimpijske zmagovalke so tako Belgijke Kim Gevaert, Elodie Ouedraogo, Hanna Marien in Olivia Borlee, srebro bodo dobile Nigerijke, bron pa Brazilke.

MOK je za olimpijske igre v Londonu 2012 in Pekingu znova pregledal 1.243 vzorcev dopinških testov, od katerih je bilo do zdaj 98 pozitivnih.

 
Torkove končne odločitve

Višina (M):                 
 1. D. DROUIN         KAN        2,38 
 2. M. E. BARSHIM     KAT        2,36 
 3. B. BONDARENKO     UKR        2,33 
                                      
1.500 m (Ž):                          
 1. F. C. KIPYEGON    KEN     4:08,92 
 2. G. DIBABA         ETI     4:10,27 
 3. J. SIMPSON        ZDA     4:10,53 
                                      
110 m ovire (M):                      
 1. O. McLEOD         JAM       13,05 
 2. O. ORTEGA         ŠPA       13,17 
 3. D. BASCOU         FRA       13,24 

Troskok (M):                           
 1. C. TAYLOR         ZDA       17,86  
 2. W. CLAYE          ZDA       17,76  
 3. B. DONG           KIT       17,58  
                                       
Disk (Ž):                              
 1. S. PERKOVIĆ       HRV       69,21  
 2. M. ROBERT-MICHON  FRA       66,73  
 3. D. CABALLERO      KUB       65,34  

Kopje (Ž), izidi kvalifikacij:         
  1. A. ANDREJCZYK     POL       67,11  
  2. B. ŠPOTAKOVA      ČEŠ       64,65  
  3. S. KOLAK          HRV       64,30  
 ...                                    
 18. M. RATEJ          SLO       59,76