Usain Bolt - večkratni olimpijski zmagovalec in svetovni rekorder v tekih na 100 ter 200 m. Foto: Reuters
Usain Bolt - večkratni olimpijski zmagovalec in svetovni rekorder v tekih na 100 ter 200 m. Foto: Reuters

Tako, pa imate. Sem najboljši. Na vsakih olimpijskih igrah sem se zelo trudil, da sem osvojil tri zlate medalje. Zaradi vseh teh dosežkov sem zelo vesel.

Usain Bolt
Jamajški šprinterji
Objem za slovo: z rojaki je Bolt v štafeti osvojil deveto zlato odličje na olimpijskih igrah, s čimer se je postavil ob bok najuspešnejšima atletoma vseh časov - Američanu Carlu Lewisu in Fincu Paavu Nurmiju. Foto: Reuters

Devet olimpijskih medalj je 29-letnik, ki bo okroglo obletnico - tridesetico - praznoval na sklepni dan olimpijskih iger, osvojil na treh različnih igrah. Na zadnjih treh olimpijskih igrah je bil nepremagljiv v šprintu na 100 m, prav tako tudi na 200 m in v štafeti 4 x 100 m. Ima 11 naslovov s svetovnih prvenstev, v bogati karieri je podiral svetovne rekorde, osvojil je 29 odličij - 24 zlatih in 5 srebrnih. To je Usain Bolt.

Trije finalni nastopi, tri zlata odličja
Pod člankom si lahko ogledate posnetke vseh treh finalnih nastopov Usaina Bolta na letošnjih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru.

Zadnji, ki je Bolta premagal v finalu velikega tekmovanja, je Tyson Gay, ki je bil hitrejši na svetovnem prvenstvu 2007 v Osaki, in sicer v teku na 200 m. "Je edinstven šprinter. To je že samoumevno. Ne da se opisati z besedami, koliko je storil za ta šport. Vsi cenimo njegove dosežke," je dejal Gay.

Žalosten, ker je olimpijska zgodba končana
"Tako, pa imate. Sem najboljši. Na vsakih olimpijskih igrah sem se zelo trudil, da sem osvojil tri zlate medalje. Zaradi vseh teh dosežkov sem zelo vesel," je po tekmi sedmi sili dejal Bolt. "Priznam, da mi je kar odleglo, a hkrati sem tudi žalosten, ker moram oditi. Te olimpijske igre so moje zadnje. Trenutno čutim veliko posebnih občutkov," je dodal.

Le še odteči je moral do cilja
Njegova deveta zlata kolajna je bila odvisna od šprinterskih kolegov. Asafa Powell, Yohan Blake in Nickel Ashmeade so Boltu pripravili dovolj dobro izhodišče, da je svetovni rekorder v zadnjih stotih metrih storil dovolj za prvo mesto. "Fantom sem dejal, naj poskrbijo, da ne bom imel preveč dela. Naj mi delo olajšajo. In prav to so tudi storili. Nisem imel nikakršnega dela, samo odteči sem moral do cilja," je priznal Bolt in sklenil: "Vsekakor bom pogrešal občinstvo, energijo in predvsem to tekmovanje. Rad tekmujem, zato bom vsekakor pogrešal vse to. Toda za menoj je dobra kariera, uspele so mi velike reči. Preprosto sem zelo zadovoljen s samim seboj."

V kriznih časih vlekel atletski voz
Bolt je že nekaj let najbolj prepoznaven obraz kraljice športa, ki zaradi vseh dopinških škandalov preživlja težke čase. Atletski voz je vlekel naprej in s svojo pojavo, vedenjem ter famo še vedno vzbujal zanimanje (razočarane in naveličane) športne javnosti. Kako priljubljen je Jamajčan, dokazuje tudi dejstvo, da so stadioni ob njegovih nastopih bolj ali manj zapolnjeni do zadnjega kotička, novinarske konference pa najbolj obiskane. Tako je bilo tudi letos pred začetkom iger, ko je zabaval vse prisotne novinarje, v karnevalskem vzdušju je zaplesal z 12 brazilskimi plesalkami, norveški novinar pa mu celo ni zastavil vprašanja, želel mu je povedati le, da ga ima zelo rad in mu je za konec odrapal ljubezensko pesem.

V kakšnem stanju bo atletika po Boltovem odhodu?
Bolt, ki je s svojim prihodom na sceno prekinil ameriško šprintersko vladavino, je že pred časom dejal, da bo kariero sklenil naslednje leto po svetovnem prvenstvu v Londonu. Od leta 2007 je na velikih tekmovanjih navduševal množice ljubiteljev športa, ki so vedeli, da se bo moral šprinterski kralj nekoč posloviti od atletskih stez. Ta trenutek se nezadržno bliža, v kakšnem stanju bo atletika po njegovem odhodu, pa bomo še videli. Toda številni (dopinški) škandali ne obetajo svetle prihodnosti.

Tako, pa imate. Sem najboljši. Na vsakih olimpijskih igrah sem se zelo trudil, da sem osvojil tri zlate medalje. Zaradi vseh teh dosežkov sem zelo vesel.

Usain Bolt
Bolt med nesmrtne, Američani diskvalificirani
Bolt med nesmrtne, Američani diskvalificirani