Tokio bo gostil olimpijske igre od 24. julija do 9. avgusta 2020. Foto: Reuters
Tokio bo gostil olimpijske igre od 24. julija do 9. avgusta 2020. Foto: Reuters
Thomas Bach in Juriko Koike
Guvernerka Tokia Juriko Koike je prevzela olimpijsko zastavo iz rok Thomasa Bacha. Foto: Reuters
Feyisa Lilesa, Eliud Kipchoge, Galen Rupp
Tradicionalno zadnje medalje na olimpijskih igrah podelijo maratoncem. Iz rok predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomasa Bacha so jih prejeli srebrni Feyisa Lilesa, zlati Eliud Kipchoge in bronasti Galen Rupp. Foto: Reuters
Carlos Arthur Nuzman
Predsednik organizacijskega komiteja Carlos Arthur Nuzman je bil evforičen. V govoru je naštel številne presežke, pomanjkljivosti pa je raje zamolčal. Foto: EPA
Šinzo Abe
Japonski premier Šinzo Abe se je spektakularno prežarčil iz Tokia v Rio. Japonsko glavno mesto je organizacijo olimpijskih iger leta 2020 dobilo 7. septembra 2013, v tekmi pa sta bila še Madrid in Carigrad. Vendar francoski preiskovalci sumijo, da je pri tej odločitvi pomembno vlogo odigrala podkupnina v višini 1,8 milijona evrov, kar je močno načelo ugled Tokia. Pomemben vpliv je iemla obljuba, da bo večina prizorišč športnih bojev v bližini središča Tokia. Vendar organizatorji zdaj razmišljajo o tem, da bi nekatera tekmovanja prestavili daleč ven, vse do prefekture Fukušima severno od prestolnice in torej v bližino zloglasne jedrske elektrarne, v kateri je po cunamiju marca 2011 prišlo do hude jedrske nesreče. Kritik pa so deležni tudi stroški. Prvotni proračun za organizacijo olimpijskih iger v Tokiu je bil visok 450 milijard jenov (štiri milijarde evrov), a do danes naj bi se že povzpel na 2000 do 3000 milijard jenov (17,6 do 26,4 milijarde evrov). Foto: Reuters
Bach navdušen nad reprezentanco beguncev
Sklepna slovesnost v Riu v ritmih sambe

Organizatorji so pripravili skoraj triurni prikaz bogate brazilske kulture, vrhunec pa je vkorakanje športnikov na stadion Maracana. V močnem dežju je sodelovalo več sto profesionalnih plesalcev, ki so se poklonili bogati tradiciji brazilske glasbe, vsi so se zabavali v ritmih sambe in bosse nove. Nekaj tisoč športnikov iz 207 reprezentanc, med njimi prvič na olimpijskih igrah tudi ekipa beguncev, je napolnilo stadion.
Bach: Prišli smo kot gostje, odhajamo kot prijatelji
Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach je razglasil, da so prve olimpijske igre v Južni Ameriki končane. Nato je ob 22.26 po tamkajšnjem času olimpijski ogenj, ki ga je 5. avgusta prižgal nekdanji maratonec Vanderlei de Lima, ugasnil.

"To so bile čudovite olimpijske igre v čudovitem mestu. Zadnjih 16 dni je združena Brazilija pomenila pravi navdih za celoten svet. Te olimpijske igre so pustile močan pečat za vse naslednje generacije. Zgodovina bo govorila o Riu pred olimpijskimi igrami in o precej izboljšanem Riu po koncu iger. Za vedno boste v naših srcih. Prišli smo kot gostje, odhajamo kot prijatelji," je pojasnil olimpijski prvak v sabljanju iz Motreala leta 1976.

Predtem je župan Ria Eduardo Paes olimpijsko zastavo predal Bachu, ta pa naprej Juriko Koike - guvernerki Tokia, kjer bodo leta 2020 naslednje poletne olimpijske igre. Začasni brazilski predsednik Michel Temer, ki so ga na odprtju iger pred 16 dnevi izžvižgali, na Maracani ni bil navzoč.

Nuzman ponosen na številne rekorde
Predsednik organizacijskega komiteja olimpijskih iger Carlos Arthur Nuzman je priznal, da je bila organizacija prvih olimpijskih iger v Južni Ameriki izziv. "Ko smo dobili organizacijo iger, sem obljubil, da bomo na novo napisali zgodovino. Riu je uspelo in vpisal se je v zgodovino, srečno Tokiu leta 2020. Ponosen sem na Rio, državo in ljudi. Vsi Brazilci ste pravi heroji, skupaj se lahko veselimo. Zdaj je boljše mesto in še vedno čarobno," je poudaril v evforičnem tonu. Dodal je, da je bilo postavljnenih 27 svetovnih in 91 novih olimpijskih rekordov.

Šinzo Abe postal Super Mario
Rio je predal olimpijski ogenj Tokiu, kjer bodo leta 2020 naslednje poletne olimpijske igre. Japonski premier Šinzo Abe, ki je v nedeljo v Riu obiskal japonske športnike, je dejal, da želi Tokio organizirati najboljše olimpijske igre do zdaj. Abeju je "uspelo" iz Tokia priti na drugi konec sveta v le nekaj trenutkih po zaslugi preobrazbe v junaka iz videoigric Super Maria.
Brazilci ne bodo pozabili Neymarja in Silve
Na ogromnem zaslonu so prikazali vrhunce preteklih 16 dni. Še posebej glasno je 50.000 gledalcev pozdravilo posnetek dobitnice zlate medalje v judu Rafaele Silva, ki prihaja iz favele in se ji je uspelo prebiti prav na vrh. Z navdušenjem so podoživeli tudi Neymarov gol na finalni tekmi proti Nemcem, tek devetkratnega olimpijskega prvaka Usaina Bolta in plavanje najuspešnejšega olimpijca vseh časov Michaela Phelpsa.
Štiri medalje in številne odlične uvrstitve Slovencev
Slovenija je na teh igrah dobila štiri medalje - zlato Tino Trstenjak, srebro Vasilija Žbogarja in Petra Kauzerja ter bron Ane Velenšek. 63 slovenskih športnikov je izpolnilo pričakovanja, ostali so tudi grenki trenutki. Poraz rokometašev v četrtfinalu, četrto mesto Špele Ponomarenko Janić in predvsem izgubljena medalja jadralk Veronike Macarol in Tine Mrak po protestu Japonk.
Pred igrami so se težave v Riu kar vrstile, gospodarska kriza je naredila svoje pri gradnji športnih objektov, kriminal in neurejenost desetmilijonskega mesta z okolico sta strašila obiskovalce, onesnažene vode so preganjale tekmovalce, komarji in virus Zika pa so dodali še en dvom. Na koncu se je vse dobro izteklo. Ocene po igrah bodo različne, vsekakor pa ne samo negativne.
Oddajati začela olimpijska televizija
Na koncu olimpijskih iger v Riu je začela oddajati olimpijska televizija. To je ambiciozen projekt Mednarodnega olimpijskega komiteja, ki pomeni premik olimpijskega gibanja v digitalno dobo. Program je sestavljen iz športnih dogodkov, obdelanega arhivskega materiala, poročil in dokumentarcev. Direktor Yiannis Exarchos je pred začetkom oddajanja olimpijske televizije dejal: "Olimpijsko gibanje želi mladim generacijam približati šport in dejaven življenjski slog. To je cilj."
V Mednarodnem olimpijskem komiteju vedo, da predvsem mladi ljudje vedno bolj iščejo novice na digitalnih medijih. Program in vsebine bodo zato prilagojeni za spremljanje prek pametnih telefonov in jih bo mogoče enostavno deliti prek družbenih omrežij. "To televizijo bi morali pravzaprav imenovati digitalna platforma za dialog," je dejal Exarchos.
Dostop do kanala je brezplačen in bo oddajal 24 ur dnevno, 365 dni na leto. Za zdaj oddaja v angleškem jeziku, sledila bo ponudba v drugih jezikih. Poleg tega obstaja tudi spletna stran. Oddajnik ima sedež v španskem glavnem mestu Madridu in zaposluje približno 90 ljudi iz 21 držav. Njegov proračun, ki ga je za obdobje med letoma 2014 in 2021 odobril Mednarodni olimpijski komite, je 490 milijonov evrov.

Težave pred začetkom paraolimpijskih iger
V Riu se še ne poslavljajo popolnoma od športnikov. Od 7. do 18. septembra se bodo v mestu merili še športniki invalidi na paraolimpijskih igrah. Tik pred začetkom organizatorjem manjka 50 milijonov evrov, prodanih je šele dvanajst odstotkov vstopnic.
Naslednje tri olimpijske igre v Aziji
Do zimskih iger v Pjongčangu v Južni Koreji je ostalo še 536 dni, do naslednjih poletnih iger v Tokiu pa 1431 dni. Dve leti pozneje bodo zimske olimpijske igre v Pekingu. Mednarodni olimpijski komite pričakuje od Korejcev, Japoncev in Kitajcev odlično organizacijo.











Bach navdušen nad reprezentanco beguncev
Sklepna slovesnost v Riu v ritmih sambe