Jelena Isinbajeva ne sme nastopiti v Riu. Foto: Reuters
Jelena Isinbajeva ne sme nastopiti v Riu. Foto: Reuters
Darja Klišina
Rusijo bo v atletiki na olimpijskih igrah predstavljala le Darja Klišina. Foto: Reuters

"Pred 20 minutami sem dobila negativen odgovor s sekretariata IAAF-a. Na žalost niso odobrili izjeme. Čudež se ni primeril in ni mi dovoljen odhod na OI. Hvala vam za vso podporo. Usojeno mi je, da ne bom tekmovala v Riu," je zapisala Isinbajeva.

Okrnjena ruska zasedba že v Riu
Glavnina zaradi dopinške afere okrnjene ruske olimpijske reprezentance je že prispela v Rio de Janeiro in se nastanila v olimpijski vasi. Aeroflotovo letalo je z moskovskega letališča Šeremetjevo Moskva, kjer so pripravili krajši sprejem, poletelo do letališča Antonio Carlos Jobim, kjer so se izkrcali pretežno predstavniki ekipnih športov. V Rio so prispeli odbojkarji, rokometašice, boksarji, sinhrone plavalke in namiznoteniška zasedba ter predsednik Ruskega olimpijskega komiteja (ROC) Aleksander Žukov.


Ob nastop zaradi sistematičnega dopinga

Po odločitvi IAAF-a in Mednarodnega športnega razsodišča (CAS) so zaradi od države vodenega sistematičnega dopinga nastop v Riu prepovedali vsem atletom in atletinjam razen Klišini, ki zadnja tri leta živi v ZDA. Med njimi je tudi Isinbajeva, dvakratna olimpijska zmagovalka, trikratna svetovna prvakinja na prostem in štirikratna v dvorani ter aktualna svetovna rekorderka v skoku s palico. Za mnoge najboljša v zgodovini te discipline se je na tekmovališča vrnila po porodu konec junija 2014 in rojstvu hčerke Eve, ki jo ima z osem let mlajšim možem in metalcem kopja Nikito Petinovom.

Mednarodna kolesarska zveza pa je prepovedala nastop na OI dvema ruskima kolesarjema, Kirilu Svešnikovu in Dmitriju Sokolovu.