Trenutek odločitve: Anamari Klementina Velenšek (v modrem kimonu) je takole davila Nemko Luise Malzahn za bronasto medaljo. Foto: Stanko Gruden/STA
Trenutek odločitve: Anamari Klementina Velenšek (v modrem kimonu) je takole davila Nemko Luise Malzahn za bronasto medaljo. Foto: Stanko Gruden/STA
Anamari Velenšek
Dobitnice medalj v kategoriji do 78 kilogramov. Ana Velenšek (prva z desne) je po zlati Tini Trstenjak in srebrnemu Petru Kauzerju sebi in Sloveniji priborila tretjo kolajno. Foto: Reuters

25-letna Velenškova je v odločilni borbi k vdaji prisilila Nemko Luise Malzahn. Slovenska šampionka je prevladovala ves dvoboj. Po približno polovici borbe je Nemkino glavo dobila v jeklen prijem, iz katerega ni bilo več rešitve.

Malzahnova, ki je bila povsem zaripla v obraz, je komaj dihala, tako da je morala predati dvoboj. Velenškova, lani svetovna podprvakinja v Kazanu, je z nasprotnico opravila kot velikanska tropska kača anakonda, ki se ovije okoli svojih žrtev in jih zadavi.

Do medalje s strganimi prednjimi kolenskimi vezmi
Uspeh borke iz Šmartnega v Rožni dolini nedaleč od Celja je še toliko večji ob dejstvu, da se je borila s poškodovanim kolenom, pretrganimi prednjimi vezmi in natrganimi stranskimi: "Danes je bilo zaradi psihičnega pritiska težko, saj nisem vedela, ali bo koleno zdržalo. Šla sem na vse ali nič, borbo za borbo in na koncu se je obrestovalo. Vesela sem, da sem se Malzahnovi oddolžila za poraz na evropskem prvenstvu. Pred borbo pa kljub poškodbi ni bilo časa za strah in dvome, saj moraš verjeti vase, sicer se izgubiš, še preden stopiš na blazino. Vse to ne bi bilo brez mojega trenerja Marjana Fabjana, ki je kljub poškodbi verjel vame. Ne da se opisati občutkov, to je nagrada za 20 let dela."

Oče Sandi: Bron je vreden zlata
Presrečen je bil tudi Sandi Velenšek, oče bronaste Ane: "Poškodba je Ano prizadela tudi psihološko, a jo je ekipa uspela dvigniti. Bron je vreden zlata." Drugi bron je pripadel Brazilki Mayri Aguiar.

Fabjan: Nekateri mislijo, da sem nor. Naj mislijo še naprej tako. Saj se vedno motijo.
"Spet se je dokazalo, da se da z neko voljo, energijo in trdim odrekanjem napraviti rezultat. Vse je mogoče na tem svetu. Nekateri mislijo, da sem nor, a naj mislijo še naprej tako. Saj se vedno zmotijo. Ona in jaz sva odločno rekla, da se bo borila. Treba je bilo verjeti. Ne bom se hvalil, a nihče na svetu ne more s strganimi ligamenti vzeti olimpijske medalje. Jaz sem verjel do danes, niti Ana ni podvomila o tem. Tudi Urška mi je rekla, medaljo bo vzela, ti dobro veš. Brez gladiatorstva v tem športu pač ne gre. To ni tek ali pa kaj drugega, da bi se pogovarjali in si žogice podajali,"
je za Val 202 podvig svoje varovanke komentiral trener Marjan Fabjan, slovenski judoistični mag.

Urška Žolnir: Sama 12 let nastopala brez prednje križne vezi
Urška Žolnir
, olimpijska prvakinja iz Londona, zdaj trenerka v celjskem klubu Sankaku, od koder prihaja tudi Velenškova, pa je dejala: "Občutki so fenomenalni. Res sem vesela, da se je izteklo, kot se je. Ana je kljub poškodbi pokazala srčnost, borbenost in željo po zmagi. Tako se bori, tako se pride na olimpijske igre in tako se oddela to, kar si zadaš za cilj. Ne vem, kako in kaj točno sta se v pripravi na igre odločala Ana Velenšek in Marjan Fabjan, saj nisem bila zraven. Sama sem 12 let nastopala brez prednje križne vezi, ko pa se je to zgodilo še na drugem kolenu, sem morala pod nož. A da se nastopati tudi s poškodbo. Tveganje je veliko, a če si odločen, se da iti prek vsega."

Harrisonova ustavila Velenškovo
Pred bojem za bron je Velenškova v polfinalu izgubila proti Američanki Kayli Harrison. Harrisonova je upravičila vlogo favoritinje. Dobri dve minuti pred koncem je Slovenko z vzvodom na roki prisilila k predaji. "Ujela me je na šibki točki, nisem mislila, da mi bo potegnila vzvod, a ji je uspelo," je poraz opisala Slovenka, ki je na OI nastopila drugič po Londonu, kjer je nastope končala v prvem krogu. Harrisonova je nato v finalu z iponom premagala Francozinjo Audrey Tcheumeo in ubranila naslov iz Londona.

Štajerka hitro opravila s Kubanko
Velenškova je v četrtfinalu že po minuti borbe premagala Kubanko Yalennis Castillo. Velenškova je hitro prišla v položaj davljenja, zaradi česar je Kubanka dvakrat udarila po tatamiju, kar je znak za predajo. Sodnik je pokazal na konec obračuna, a se je Castillova čudila, češ da se ni predala, a sodnik se ni premislil.

V osmini finala napredovala s prednostjo kazni
Velenškova je imela še največ dela v osmini finala, kjer je po štirih minutah premagala Viktorijo Turks. Dvoboj je bil izjemno izenačen, odločila pa je ena sama kazen, ki jo je Ukrajinka prejela zaradi neaktivnosti. Večji del obračuna je potekal na parterju, a nobeni judoistki ni uspela poteza, ki bi prinesla točke.

Vabljeni k branju/pregledu:
Slovenski dan v Riu: Žbogar ostaja na drugem mestu


Slovenski vrhunec zlata medalja Trstenjakove

Dvorana Carioca 2 je predzadnji dan gostila judoistične boje. V petek sta na sporedu še zadnji kategoriji (moški nad 100 in ženske nad 78 kg), v katerih pa ne bomo videli slovenskih nastopov. Vrhunec je bila zlata medalja Tine Trstenjak v kategoriji do 63 kilogramov.

Judo, do 78 kg (Ž):
 1. K. HARRISON             ZDA
 2. A. TCHEUMEO             FRA
 3. A. VELENŠEK             SLO
  . M. AGUIAR               BRA
Judo, do 100 kg (M):
 1. L. KRPALEK              ČEŠ
 2. E. GASIMOV              AZR
 3. R. HAGA                 JAP
  . C. MARET                FRA