Vasilij Žbogar je edini športnik v tokratni slovenski ekipi, ki je že osvojil olimpijsko medaljo. Foto: Reuters
Vasilij Žbogar je edini športnik v tokratni slovenski ekipi, ki je že osvojil olimpijsko medaljo. Foto: Reuters
Vanderlei Cordeiro de Lima
Vanderlei Cordeiro de Lima, ki bo v četrtek praznoval 47. rojstni dan, je prižgal olimpijski ogenj. Lepa nagrada po enem izmed največjih škandalov v zgodovini olimpijskih iger pred 12 leti v Atenah. Takrat bi si zaslužil zlato odličje v maratonu, a se je moral zadovoljiti z bronom. Foto: Reuters
Šest znanih brazilskih športnikov, sodnica in kardiologinja so na Maracano prinesli olimpijsko zastavo. Foto: EPA
Ekipa beguncev
Ekipa beguncev je bila v središču pozornosti. Foto: Reuters
Olimpijski ogenj gori, igre v Riu se začenjajo

Slovensko zastavo je ob 2.30 po slovenskem času na stadion prinesel jadralec Vasilij Žbogar. Slovenci so bili pred več kot 60.000 gledalci na sporedu kot 67. država izmed skupno 207. V slovenski delegaciji na uradnem odprtju iger je bilo tudi 23 trenerjev, zdravnikov in fizioterapevtov.
Od slovenskih športnikov, ki so že v Riu, na odprtju ni bilo tistih, ki jih že v soboto čakajo nastopi. Največ je bilo rokometašev, ki se bodo v noči z nedelje na ponedeljek srečali z Egiptom. Slovenska tekmovalna delegacija (skupaj z rokometnimi rezervisti) sicer šteje 63 članov.
Tragični junak iz Aten de Lima prižgal olimpijski ogenj
Olimpijski ogenj je na stadion prinesel nekdanji izjemni teniški igralec Gustavo Kuerten - Guga (zmagovalec Roland Garrosa v letih 1997, 2000 in 2001), predal ga je košarkarici Horencii Marcari, ob 4.45 po slovenskem času pa ga je prižgal nekdanji maratonec Vanderlei Cordeiro de Lima. Na olimpijskih igrah v Atenah leta 2004 je bil na poti k zlati medalji, saj je vodil po 35 km, nato pa ga je napadel neuravnovešen irski duhovnik Neil Horan. Zaustavil ga je toliko, da je padel na tretje mesto, na podelitvi pa je prejel častno medaljo Pierra de Coubertina.
Zdravstvene težave Peleja
Nekaj ur pred odprtjem je eden izmed najboljših nogometašev vseh časov Pele sporočil, da se zaradi zdravstvenih težav ne bo mogel udeležiti slovesnosti. Zdaj 75-letni mojster nogometne žoge je bil med tistimi, ki naj bi prižgali olimpijski ogenj.
Med nosilci olimpijske zastave tudi Oscar Schmidt
Olimpijsko zastavo so na stadion prinesli nogometašica Marta, prva ženska na brazilskem vrhovnem sodišču Ellen Gracie, odbojkarica na mivki Sandra Pires Tavares, legendarni košarkar Oscar Schmidt, nekdanji sijajni atlet Joaquim Cruz, kardiologinja Rosa Celia Pimentel, jadralec Torben Grael in odbojkar na mivki Emanuel Rego.
Sledile so olimpijske prisege. V imenu športnikov je prisegel brazilski jadralec Robert Scheidt, v imenu sodnikov Martinho Nobre (atletski sodnik), v imenu trenerjev pa Adriana Santos (trenerka košarke).
Olimpijski lovor prejel Kipchoge Keino
"To je trenutek prekrasnega mesta. V sedmih letih ste naredili to, kar so sanjale generacije pred vami. Rio ste preuredili v moderno metropolo v težkih trenutkih svoje zgodovine. Živimo v svetu kriz, nezaupanja in negotovosti. Tu je olimpijski odgovor; zbralo se je nad 11.000 športnikov z vsega sveta, ki bodo skupaj živeli, jedli in čustvovali v eni olimpijski vasi. V tem olimpijskem svetu smo vsi enaki in vrednote naše človečnosti so močnejše od tistih, ki nas želijo razdvojiti," je zbrane nagovoril predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach, preden je prvič v zgodovini izročil posebno priznanje MOK-a za humanitarne projekte, olimpijski lovor, dvakratnemu olimpijskemu zmagovalcu Kipchogeju Keinu. Kenijski atlet je bil olimpijski prvak v Ciudadu de Mexicu leta 1968 na 1.500 m in štiri leta zatem v Münchnu na 3.000 m z zaprekami.
Aplavz tudi za ekipo beguncev in za Ruse
Bach je kot vir navdiha za milijone, ki zaradi drugačnosti trpijo, izpostavil ekipo beguncev, ki bo pod olimpijsko zastavo na OI nastopila prvič. Tekmovali bodo tudi ruski športniki, nastop je zaradi državno podprtega sistematičnega dopinga kar dolgo visel v zraku, nastopilo pa bo lahko tri četrtine predvidenih olimpijcev. Mnogi so za pozitivno odločitev mednarodnih panožnih zvez in MOK-a izvedeli šele tik pred odprtjem, marsikdo pa na zeleno luč še upa. Žvižgov, ki so jih nekateri napovedovali med ruskim mimohodom (zastavo je vihtel odbojkar Sergej Tetjukin), ni bilo, saj so jih gledalci pospremili z aplavzom kot vsako drugo ekipo.

Rdeča nit prireditve varovanje okolja, raznolikost in veselje
Organizatorji slovesnega odprtja so se srečevali s finančnimi in tehničnimi omejitvami, rdeča nit uvodne noči pa so bili varovanje okolja, raznolikost in veselje. Gledalce so popeljali skozi čas od začetka brazilskih ljudstev, prihoda Portugalcev sredi drugega tisočletja in nadaljnjega razvoja, ki je privedel tudi do sedaj sedemintridesetmilijonskega metropolisa Sao Paulo; Rio de Janeiro (januarska reka) ima "le" okrog 17 milijonov meščanov.
Brazilski pevec Paulinho da Viola je na začetku slovesnosti ob akustični kitari zapel himno, nato so s svetlobnimi učinki, glasbo in plesom sambe ter bossa nove ponazorili najpomembnejše točke brazilske zgodovine. Pred mimohodom športnikov je za navdušenje na tribunah poskrbela svetovno znana manekenka Gisele Bündchen in spomnila na še živečo 71-letno Helo Pinheiro, zdaj staro mamo, in v šestdesetih letih prejšnjega stoletja muzo za kultno pesem Dekle iz Ipaneme. Pesem je glasbeno oživil Daniel Jobim, vnuk avtorja Toma Jobima. Po mimohodu in uradnih govorih je bila na vrsti samba in po prižigu olimpijskega ognja še ognjemet.

Grki
v domovino že poslali dopingiranega športnika
Grški olimpijski komite je sporočil, da so iz reprezentance na dan odprtja olimpijskih iger v Riu de Janeiru že izključili športnika, ki je bil pozitiven na dopinški kontroli, ter ga poslali v domovino. Njegovega imena sicer niso navedli, povedali pa so, da so dobili rezultate kontrole, ki so jo opravili julija v Atenah.




















Olimpijski ogenj gori, igre v Riu se začenjajo