Michael Phelps bo poskušal v Riu še izboljšati svojo izjemno zbirko olimpijskih medalj. Foto: Reuters
Michael Phelps bo poskušal v Riu še izboljšati svojo izjemno zbirko olimpijskih medalj. Foto: Reuters

ZDA bodo šele drugič v zgodovini na igrah imele več športnic kot športnikov; prvič je bilo to v Londonu pred štirimi leti, ko je bilo 269 žensk in 261 moških.

Američani bodo imeli v svoji sredi 68 nosilcev zlatih medalj in 191 članov, ki so že nastopili na olimpijskih igrah. Nastopili bodo v 27 športnih disciplinah in se potegovali v 244 od 306 končnih odločitev za medalje.

Ekipa je bila predstavljena na Venice Beachu v Los Angelesu, v njej pa sta tudi dobitnika največjega števila olimpijskih medalj doslej, plavalni zvezdnik Michael Phelps, ki je zbral 22 odličij, od tega 18 zlatih, in atletska zvezdnica Allyson Felix, ki ima šest medalj, od tega štiri zlate. Štiri zlate medalje sta osvojili tudi sestri Serena in Venus Williams, od tega tri skupaj v paru. S peto medaljo bi postali najboljši olimpijski udeleženki v tenisu.

V ekipnih športih bodo košarkarice ZDA skušale olimpijsko zlato osvojiti šestič zapored, košarkarji pa tretjič v nizu in skupno šestnajstič. Nogometašice bodo imele priložnost, da prve v zgodovini po osvojitvi svetovnega naslova ob prvi naslednji priložnosti osvojijo tudi olimpijsko zlato.