Tina Trstenjak je po naslovu evropske in svetovne prvakinje dočakala še največji trenutek v karieri: postala je olimpijska prvakinja, izjemnega uspeha pa se je najprej veselila z legendarnim trenerjem Marjanom Fabjanom, ki ima zasluge za vse slovenske olimpijske judoistične medalje. Foto: Reuters
Tina Trstenjak je po naslovu evropske in svetovne prvakinje dočakala še največji trenutek v karieri: postala je olimpijska prvakinja, izjemnega uspeha pa se je najprej veselila z legendarnim trenerjem Marjanom Fabjanom, ki ima zasluge za vse slovenske olimpijske judoistične medalje. Foto: Reuters

finalu kategorije do 63 kg je z iponom premagala Francozinjo Clarisso Agbegnenou in kronala nov nepozaben dan slovenskega juda.

To je prva slovenska medalja na igrah v Riu, dvajseta na poletnih olimpijskih igrah in nadaljevanje tradicije sijajnih judoistk. Četrtič zapored (Urška Žolnir v Atenah 2004 in Londonu 2012, Lucija Polavder v Pekingu 2008) se bo slovenski judo z olimpijskih iger v domovino vrnil z medaljo. Tina Trstenjak je na olimpijskem prestolu nasledila prav svojo vzornico Žolnirjevo, ki se je po londonskem zlatu poslovila od tatamijev in postala trenerka novega vala.


Ipon, vreden stokratnega ogleda

V zadnjem boju je 25-letna Celjanka še enkrat dokazala, zakaj je številka ena v svoji kategoriji. Ko dobi pod sebe nasprotnico, se v dvajsetih sekundah nobena ne more rešiti iz uničujočega objema, kar je izkusila tudi Clarissa Agbegnenou, svetovna prvakinja iz leta 2014. Po minuti je Trstenjakova močni nasprotnici "podelila" juko, kar ji je dalo zagon za novo akcijo, po kateri je Francozinja obležala povsem nemočna. Fantastičen ipon, prvič ta dan nasmeh na obrazu izjemne Tine Trstenjak in trenutki za slovensko športno zgodovino ...

Sprejem za Trstenjakovo v ponedeljek
Za Tino Trstenjak bo njen klub Sankaku sprejem pripravil predvidoma v ponedeljek. Iz Ria pa se bo Trstenjakova vrnila v nedeljo z letalom, ki bo pristalo v Trstu.


V polfinalu utišala glasne navijače

Evropska in svetovna prvakinja je blestela tudi v polfinalu, v katerem je premagala Brazilko Mariano Silvo. Hitro je bilo jasno, da je po premoru (prva dva boja sta bili dopoldne) še bolj nabrušena in osredotočena. Po slabi minuti je z juko povedla 1:0. Sledilo je nekaj nevarnih napadov 10 cm višje Brazilke, toda finiš je bil spet v znamenju slovenske bojevnice, ki je Silvo dobila v primež in jo kot obnemoglega pudlja prilepila na tatami. Arena Carioca 2 je utihnila ...

Olimpijske igre spremljajte na RTV Slovenija:
- prenosi dogodkov na TV Slovenija 2 in MMC TV,
- bogat spored tudi na frekvencah Vala 202.

Tudi četrtfinalni boj končala predčasno
Za mesto med najboljšimi štirimi je najboljša slovenska judoistka ugnala Kitajko Junšjo Jang, 12. nosilko. Obe sta se odlično branili na parterju, po lepem napadu si je Trstenjakova prislužila juko prednosti, nato pa ji je uspel ipon. Jangovo je premagala s končnim prijemom, na parterju jo je zadržala 20 sekund in veselje ob uvrstitvi v polfinale se je lahko začelo.

Gwendovo premagala s prednostjo dveh kazni
Potem ko je bila v prvem krogu prosta (privilegij nosilcev), se je Tina Trstenjak za uvod pomerila z Italijanko Edwige Gwend. Zdi se, da ji je takrat še najbolj trda predla. V hudem boju je imela fizično zelo dobro pripravljena Trstenjakova rahlo prednost, nasprotnico, ki si je kmalu prislužila prvo kazen, je imela na parterju v podrejenem položaju, a se je Italijanki vsakič uspelo izmuzniti.

Ko je Sloveniji zastal dih ...
Kmalu je zaradi neaktivnosti dobila še drugo kazen, po krajšem premoru zaradi ogleda videoposnetka šest sekund pred koncem, ko so sodniki odločili, da Trstenjakova ni storila napake, ki bi ji prinesla diskvalifikacijo (Slovenija je takrat zadrževala dih, saj bi bilo lahko upov na medaljo hitro konec), je Gwendova še zadnjič napadla, a za morebitni preboj v četrtfinale ji je zmanjkalo časa.

Preostali slovenski nastopi 4. dne Ria:
-
Benjamin Savšek
- plavalci in Vasilij Žbogar
- rokometaši z Brazilci



Portret Tine Trstenjak

- rojena: 24. avgusta 1990
- prebivališče: Celje
- višina: 161 cm
- teža: (do) 63 kg
- poklic: dijakinja Srednje ekonomske šole
- klub: Sankaku Celje
- trener: Marjan Fabjan

Medalje z velikih tekmovanj:
- 1. mesto članski SP Astana 2015
- 1. mesto članski EP Kazan 2016
- 2. mesto evropske igre Baku 2015
- 2. mesto članski EP Montpellier 2014
- 3. mesto članski EP Budimpešta 2013
- 3. mesto članski SP Čeljabinsk 2014
- 3. mesto EP U-23 Praga 2012



Judoistični boji 4. dne olimpijskih iger v Riu

Do 63 kg (Ž):             
 1. T. TRSTENJAK       SLO
 2. C. AGBEGNENOU      FRA
 3. Y. GERBI           IZR
  . A. VAN EMDEN       NIZ
                          
Do 81 kg (M):             
 1. H. HALMURZAJEV     RUS
 2. T. STEVENS         ZDA
 3. T. NAGASE          JAP
  . S. TOMA            ZAE