Anastazija Kuzmina je osvojila tretje zlato na olimpijskih igrah. V Vancouvru in Sočiju je bila najboljša v šprintu. Foto: Reuters
Anastazija Kuzmina je osvojila tretje zlato na olimpijskih igrah. V Vancouvru in Sočiju je bila najboljša v šprintu. Foto: Reuters
Darja Domračeva
Branilka naslova iz Sočija Darja Domračeva si je prislužila srebrno medaljo. Foto: Reuters

Na zadnje streljanje je namreč prišla s prednostjo skoraj minute, tako da je imela dovolj zaloge. Na zadnji strel je čakala deset sekund, a zgrešila in morala v kazenski krog. Kljub temu je lahko že na vrhu zadnjega spusta od enega izmed gledalcev vzela slovaško zastavo in ciljno črto prečkala s prešernim mahanjem.
Srebrno medaljo je z zaostankom slabih 19 sekund osvojila Belorusinja Darja Domračeva, trikratna olimpijska zmagovalka iz Sočija, bronasto pa Norvežanka Tiril Eckhoff, ki je bila v tej disciplini tretja že pred štirimi leti.
Za 33-letno Kuzmino, ki je vodila od prvega strelskega postanka, je to že tretje zlato na olimpijskih igrah. V Vancouvru in Sočiju je bila najboljša v šprintu. Tudi v Pjongčangu se je že veselila dveh kolajn, v zasledovanju in na posamični tekmi si je prismučala in pristreljala srebro.
Zmagovalka šprinta in zasledovalne tekme, Nemka Laura Dahlmeier, je na prvih dveh streljanjih zgrešila po enkrat in končala na 16. mestu. Najboljša na posamični tekmi pred dvema dnevoma, Švedinja Hanna Öberg, je zasedla peto mesto.
Na štartu ni bilo nobene Slovenke, saj v tej disciplini nastopi le 30 najboljših biatlonk sezone.

Skupinski štart, 12,5 km (Ž):        * 
 1. A. KUZMINA         SLK  35:23,0 (1)
 2. D. DOMRAČEVA       BLR    +18,8 (1)
 3. T. ECKHOFF         NOR     27,7 (2)
 4. L. VITTOZZI        ITA     45,6 (2)
 5. H. ÖBERG           ŠVE     46,5 (1)
 6. D. WIERER          ITA     47,3 (1)
 7. N. SKARDINO        BLR     47,9 (0)
 8. M. OLSBU           NOR     51,6 (1)
 9. M. DORIN HABERT    FRA     57,9 (2)
10. K. MÄKÄRÄINEN      FIN   1:00,9 (2)
                                       
  * - zgrešeni streli/kazenski krogi