Hokej
Žiga Jeglič je oddal pozitiven vzorec na dopinškem testu v Pjongčangu. Foto: www.alesfevzer.com
       Zdravilo mi je bilo predpisano po testiranjih med težavami z dihanjem na Slovaškem leta 2017. Žal sem ga pozabil prijaviti kot terapevtsko izjemo.       
 Žiga Jeglič
Slovenska hokejska reprezentanca
Preostali risi so za odstotnost Jegliča izvedeli šele na avtobusu, ko so se vozili na tekmo, zjutraj je namreč še bil z njimi na razdrsavanju, je poročal novinar TV Slovenija Anže Bašelj. Foto: Reuters
       Obstaja velika razlika med namernim in nenamernim dopingom, v primeru nenamernega dopinga, kakršen je Jegličev primer, kot je to mogoče zdaj razumeti, gre namreč za hudo malomarnost.       
 Janko Dvoršak, predsednik Slovenske protidopinške agencije
Žiga Jeglič je bil mož odločitve na loteriji kazenskih strelov proti Slovaški, Foto: Reuters
       To tudi meni ni jasno, igralci so bili pred igrami obveščeni, točno so vedeli, kaj morajo prijaviti ...       
 Matjaž Rakovec, predsednik slovenske hokejske zveze

Doping Jegliča: Kakšne težave lajša zdravilo, ki ga je jemal?

Kazen bodo Jegliču izrekli po koncu olimpijskih iger
20. februar 2018 ob 07:54,
zadnji poseg: 20. februar 2018 ob 21:54
Pjongčang - MMC RTV SLO

V Pjongčangu je udarila novica, da je Žiga Jeglič, mož odločitve na loteriji kazenskih strelov proti Slovaški, padel na dopinškem testu, ki so ga izvedli med olimpijskimi igrami.

"Bil sem testiran 16. februarja 2018. Rezultat testiranja je pokazal prisotnost fenoterola v urinu, ki se skriva v Berodualu, zdravilu za določene bolezni spodnje dihalne poti," je v sporočilu za javnost zapisal Jeglič.

29-letnik, ki si kruh služi v Ligi KHL, je poudaril, da ima zdravilo zaradi astme, jemal pa ga je po nasvetu zdravnika. "Zdravilo mi je bilo predpisano po testiranjih med težavami z dihanjem na Slovaškem leta 2017. Žal sem ga pozabil prijaviti kot terapevtsko izjemo," je nadaljeval.

Fenoterol je zdravilo proti astmi, ki odpira dihalne poti do pljuč. Je na seznamu prepovedanih snovi svetovne protidopinške komisije. Zdravilo lahko športnik vzame le ob predhodnem dovoljenju kot terapevtsko izjemo.


"Spregledal razliko med primerljivimi zdravili"

Pozitiven je bil izsledek testiranja A, Mednarodni olimpijski komite (MOK) pa je zdaj sprožil nadaljnje postopke. "Spregledal sem razliko med primerljivimi zdravili, ki so dovoljena, kar bi mi dovoljevalo njegovo uporabo ob pojavu težav z dihanjem tudi v času olimpijskih iger. Zaradi svoje malomarnosti se vsem prizadetim opravičujem in sprejemam nadaljnje protidopinške postopke," je še pojasnil hokejist.

Kakšne težave lajša zdravilo, ki ga je jemal Jeglič?
"Dejansko omogoča, da se dihalne poti razširijo, potem ko zaradi bolezni pride do zožitve, in tako omogočajo boljši pretok zraka in izmenjavo plinov v pljučih," je za TV Slovenija pojasnil zdravnik olimpijske odprave Matej Svetec. Zdravilo se lahko tudi zlorabi: "Ker ima v svoji sestavi tudi učinke, ki bi lahko povzročali izboljšanje izidov. Zato so ga tudi dali na negativno listo. Je pa odvisno, v kakšnem odmerku se zdravilo zaužije," je še dodal Svetec.


Kazen znana po koncu OI

Končni izsledki protidopinške preiskave še niso znani. Dokler ne bodo končani vsi protidopinški postopki, Jeglič ne bo dajal dodatnih izjav. Nemudoma se je oglasil protidopinški oddelek Mednarodnega športnega razsodišča (Cas). "Žiga Jeglič je bil pozitiven na fenoterol. Športnik je sprejel kršitev, tako da je suspendiran s tekmovanj do konca olimpijskih iger v Pjongčangu. Olimpijsko vas mora zapustiti v 24 urah," so zapisali pri Casu. Grozi mu do štiriletna prepoved igranja, ki pa je glede na dejstvo, da je napako priznal, lahko tudi nižja.

Kazen bodo Jegliču izrekli po koncu olimpijskih iger. Ekipa bi bila kaznovana le v primeru, če bi na dopingu padla najmanj dva igralca, kar pa se tokrat ni zgodilo.

Jegličev primer ne bo vplival na reprezentanco
"Dejstvo je, da je vzel zdravilo, ki ga je treba v okviru protidopinških postopkov prijaviti. Ni mi jasno, kako se je to zgodilo, in tudi jezi me, saj to športnikom stalno ponavljamo. Res ne vem, kaj naj še naredimo, da se to ne bo ponavljalo," je o primeru za STA povedal direktor Slovenske protidopinške agencije (Sloada) Janko Dvoršak. Za TV Slovenija je dodal: "Pri vsakem takem primeru, ko so kršena dopinška pravila, je to velik madež za športnika, za šport in ne nazadnje za vse nas, tako da ni najboljši občutek."

Njegov primer pa ne bo vplival na rezultate slovenske hokejske reprezentance v Pjongčangu, saj se po pravilih IIHF sankcije proti ekipam na mednarodnih tekmovanjih izvajajo v primerih, ko so na posameznem tekmovanju dopinške prekrške storili trije igralci ali več. "Glede reprezentance in posledic - to ne vpliva na izide in na razvoj nadaljnjih tekmovanj, vendarle je to ukrep, ki je vezan samo na športnika," je povedal Dvoršak.

Pred štirimi leti pozitiven Šved Bäckström
V Sočiju pred štirimi leti je bil v četrtfinalu proti Sloveniji in v polfinalu proti Finski pozitiven Nicklas Bäckström, ki potem ni igral v finalu. Srebro so mu vzeli, na koncu pa vrnili.

Jeglič tretji pozitivni športnik v Pjongčangu
To je tretji dopinški primer v Pjongčangu. Pred Jegličem sta bila na dopingu ujeta japonski hitrostni drsalec Kei Saito in ruski igralec krlinga Aleksander Krušelnicki, ki je osvojil bronasto medaljo med mešanimi dvojicami. Saito je bil pozitiven na prepovedani diuretik acetalozamid, Krušelnicki pa na meldonij, ki se sicer uporablja za zdravljenje srčnih bolezni.

"Obstaja velika razlika med namernim in nenamernim dopingom, v primeru nenamernega dopinga, kakršen je Jegličev primer, kot je to mogoče zdaj razumeti, gre namreč za hudo malomarnost, glede na to, da je športnik vedel, da gre za snovi, ki bi jih moral prijaviti, pa jih je pozabil," je še dodal Dvoršak.

Izvedeli dve uri pred tekmo
"To z Jegličem nas je vse presenetilo. Izvedeli smo, ko smo prišli v garderobo, ko so nas posedli in nam povedali. Šele dve uri pred tekmo smo izvedeli, zakaj ga ni. Ni pa to izgovor. Zanesljivo je vplivalo na nas v trenutku, ko smo izvedeli. Namesto priprave na tekmo se je začelo ugibanje, če kdo sploh ve, kaj se je zgodilo. Ko se tekma začne, pa na to pozabiš. A smo si rekli, smo 'profiji', eden manjka, na žalost eden najboljših, a ostane nas še 24," je povedal Marcel Rodman.

Tudi kapetan Jan Muršak se ni hotel spuščati v ocene, kaj in kako glede Jegliča. "Šele zdaj smo izvedeli, zaradi česa Žiga ni igral. Mi stojimo za njim, verjamemo, da se bo vse razčistilo. Je pomemben del ekipe, zelo v redu fant. Zame je to nekaj presenetljivega, podrobnosti še ne vem, zato ne bi rad povedal preveč. Škoda, da na tako pomembni tekmi ni mogel igrati. Verjamem, da se bo vse razčistilo," je dejal Muršak.

VIDEO
Analiza dopinškega prekrška Žige Jegliča
VIDEO
Očitno tudi Jeglič med dopinškimi grešniki
VIDEO
Torek na ZOI zaznamoval doping Žige Jegliča
VIDEO
Jeglič prostovoljno priznal kršitev
VIDEO
Jeglič kršil protidopinška pravila, zapustil je olimpijsko vas
VIDEO
Dvoršak: Velik madež za Jegliča, šport in vse nas
M. L., D. S.
Prijavi napako
Komentarji
Fleaa
# 20.02.2018 ob 07:59
ne morš verjet.... pri tolkih norvežanih glih našega dobijo
TheSpicyOne
# 20.02.2018 ob 07:57
Ma ne noooo!
plexi
# 20.02.2018 ob 08:05
Ja, astma je hudič... :)
RedMiner
# 20.02.2018 ob 08:02
Me pa zanima, zakaj se ne testira hokejistov, ko nastopajo tut najboljsi iz NHL - sem preprican da ni 1 cistga. Isti smorn k z NBA... sramota za MOK.
Daedalus
# 20.02.2018 ob 08:05
Maščevanje za zmago nad ZDA - testiranje hokejistov. :P

Ej Jegla, Jegla...
RedMiner
# 20.02.2018 ob 07:58
Ja kaj ste pa mislil. To je KHL, isto kot NHL. Ce si ne pomagas s taksnimi sredstvi, pol ne mors odigrat celotne sezone...
johc
# 20.02.2018 ob 08:09
zakaj ima toliko športnikov astmo????
in težave z dihanjem...????
trolicnez
# 20.02.2018 ob 08:08
Pozabil je prijaviti, da jemlje to? Pa ta nas ima za norca.
škratolin
# 20.02.2018 ob 08:14
Mene je zadnjič moja zobozdravnica vprašala, če jemljem kako zdravilo. Na sistematskem pregledu me vedno vprašajo, če jemljem kako zdravilo. V kartoteki sladkornega bolnika mi jasno piše katera zdravila jemljem. V mojem zdravstvenem kartonu tudi piše katera zdravila jemljem. Tu gredo pa na OI, kjer je doping sovražnik številka 1 in nihče ne preveri kaj kdo jemlje in če žihr to jemlje. Ne me je*** no! A jim je res tega treba. Resda ima za sabo nekaj slabšo sezono, ampak takole se je resna kariera končala, ker tega nikoli več ne zbrišeš, naj si je bilo še tako "nedolžno", slučajno ter pozabljivo. Eh, od junakov do......
neymar_psg_10
# 20.02.2018 ob 08:04
Kdaj bodo pa norveške astmatike testirali?
smrkc
# 20.02.2018 ob 08:08
zdej bo lohk nastopu na ruski različici olimpijade :D
SamoRes
# 20.02.2018 ob 08:13
. "Pri vrhunskih športnikih je večji odstotek tistih, ki so registrirani bolniki z astmo in se tako lahko sklicujejo na terapevtsko izjemo; stroka si pred tem ne zatiska oči." Številke so zgovorne: "V ameriški olimpijski ekipi v Los Angelesu leta 1984 je bilo nekaj manj kot 600 športnikov, od tega jih je imelo astmo 67. Skupaj so osvojili 174 medalj, astmatiki pa 41, kar pomeni, da je dobra desetina moštva osvojila skoraj četrtino vseh njihovih medalj."
imperator
# 20.02.2018 ob 08:06
Kako šarmantno opravičilo s strani dopingiranca:

Zdravilo proti astmi, za katero sem začel bolehati v letu 2017. Žal sem ga pozabil prijaviti na OI kot terapevtsko izjemo

V čem je smisel športa, če počnejo tole, no.....
skydrumm
# 20.02.2018 ob 07:58
A nam lahko zaradi tega vzamejo zmago proti Slovaški? Ker če lahko, je tole katastrofa..
kopibrejk
# 20.02.2018 ob 08:20
'Ti barabin, ti', bi zabrusil najpopularnejši teve komentator.
nepokorni
# 20.02.2018 ob 08:14
Taki pač smo Slovenci. Vedemo se sicer nekoliko uglajeno, v resnici pa je v nas veliko Balkana. Delamo se lepi, nategnili bi pa vse živo. Na koncu še same sebe ...
Damoklej
# 20.02.2018 ob 08:08
Novinarji se sptašujete. Kaj to pomeni za našo reprezentanco. Samo eno SRAMOTA to pomeni: Ostalo pa tako sledi. za vse.
adventnivencek
# 20.02.2018 ob 08:30
Norveška olimpijska ekipa je v Korejo prikorakala s 6000 (!!!) dozami zdravila za astmo in noben ni niti mignil:

https://www.rt.com/sport/418122-norway-pyeongchang-2018-asthma-drugs-stash/
1q2w3e
# 20.02.2018 ob 08:20
hvala za ta dogodek. streznitev in koncno spoznanje resnice je pa vseeno vec vredno, kot katerakoli "zmaga". to me tudi opominja, da naj cas raje prezivim drugace kot s spremljanjem profesionalnega sporta. se enkrat hvala.
hopek23
# 20.02.2018 ob 08:06
Do zdaj je edini znan ukrep, da Jeglic ne bo zaigral danes proti Norveski, da bi nam odvzeli zmago nad Slovasko ni duha, ne sluha. O kaksnem hujsem scenariju si sploh ne upam razmisljati..
softundsicher
# 20.02.2018 ob 08:04
"Bil sem testiran 16. februarja 2018. Rezultat testiranja je pokazal prisotnost Fenoterola v urinu, ki se skriva v Berudualu, zdravilu za določene bolezni spodnjih dihal. Omenjeno zdravilo jemljem zaradi astme po nasvetu zdravnika. Zdravilo mi je bilo predpisano po testiranjih med težavami z dihanjem na Slovaškem leta 2017. Žal sem ga pozabil prijaviti kot terapevtsko izjemo. Spregledal sem razliko med primerljivimi zdravili, ki so dovoljena, kar bi mi dovoljevalo njegovo uporabo ob pojavu težav z dihanjem tudi v času olimpijskih iger. Zaradi svoje malomarnosti se vsem prizadetim opravičujem in sprejemam nadaljnje protidopinške postopke. Dokler ne bodo končani vsi protidopinški postopki ne dajem dodatnih izjav," pa je povedal strelec odločilnega zadetka ob kazenskih strelih proti Slovaški.
Nikolaj
# 20.02.2018 ob 08:17
Žal sem ga pozabil prijaviti kot terapevtsko izjemo," je nadaljeval.

Ne verjamem njegovi izjavi. Ne gre za pozabljivost. Jeglič je vedel, da jemlje prepovedano poživilo.
Jeglič nima astme.

Seveda pa astme nimajo tudi Norvežani.
Lesinar
# 20.02.2018 ob 08:17
A mi bomo zdaj tudi Olimpijski športniki iz Slovenije?
gorazd114
# 20.02.2018 ob 13:33
Olimpijski komite bi lahko k paraolimpijskim igram dodal tudi olimpijske igre astmatikov.
krumpek
# 20.02.2018 ob 09:15
Da vrhunski športnik "pozabi" prijaviti zdravilo je isto kot da nekdo kupi avto in ga nato "pozabi" registrirati.
Kotnik90
# 20.02.2018 ob 08:21
Jaz nevem če je tistim brez astme sploh jasno kaj je astma in kako izgledajo njeni napadi? Kaj naj zdaj človek kar neha dihat ponoči in umre zaradi OI? Je pa res neumno, če ima V RESNICI astmo, da se sklicuje na to, da ni vedel da mora prijavit, to je pa otročje.
revolution
# 20.02.2018 ob 08:19
Morda pa bodo Rusi po vodki Keglevich ustvaril še vodko Jeglevich - za astmatike.
VanDame
# 20.02.2018 ob 07:58
Saj ne moreš verjet...
Kaj to pomeni, je zmaga proti Slovaški ogrožena? Kaj pa biatlonci, njih niso nič testirali?
mkermc
# 20.02.2018 ob 09:11
Jaz sem bil tudi nekoč reprezentant (ne hokej) pa to 15 let nazaj. Pozimi sem fasal res hud bronhitis da sem se dusil, sluz povsod, napadi kašlja. So mi dali dohtarji točno to kar Jegliču pa so mi že takrat povedali, da je to doping in sem prijavil in je bilo vse ok. Ne moreš pozabit saj jih ja izobražujejo. Sploh pa ne moreš pozabit na olimpijadi. Škoda in velika črna pika za nas šport.
alojzr2
# 20.02.2018 ob 11:45
Imamo 170 spremljevalcev, pa nobenega, ki bi za doping dokumente skrbel kot se šika. Ejejej, turisti...
beli zajec
# 20.02.2018 ob 10:03
In kaj dela slovenska zdravniška služba a samo plačo vlečejo in hodijo na brezplačne izlete a bo kdo odgovarjal?
Ejsi/Disi
# 20.02.2018 ob 09:20
@Bolek
Zdravilo se imenuje Berodual (ne Berudual) in olajšuje dihanje. Je v obliki spraya in se vpihne v usta ter potem globoko vdihne.
Tudi sam ga uporabljam in ne bi nikoli pomislil, da je na listi prepovedanih zdravil.

Zastopim, da ne pomisliš. Ampak, a ne greš nikoli navodil prebrat, ko ti zdravnik predpiše kakšno zdravilo. Lej, vzelo mi je par minut:
Uporaba zdravila BERODUAL N je lahko zaradi vsebnosti fenoterola povezana s pozitivnimi izvidi preskusa za odkrivanje neklinične zlorabe snovi, npr. pri povečanju športne zmogljivosti (doping).
In tole je edini!!! odstavek v navodilih, ki je napisan z okrepljenimi črkami.
fotrM
# 20.02.2018 ob 13:45
Drgac...test je imel po tekmi u Rusijo.

To, da je danes ze vsak drugi sportnik asmatik, je pa res ze noro...ne razumem kako ne kontrolirajo teh zdravnikov, ki to predpisejo...
Vidli smo sliko s kaksno dozo teh zdravil so prisli Norvezani na te igre...6000 doz so pripeljali !
Pac dokler jim to sistem omogoca, bodo pac to izkoriscal, kot nas bebo Jeglic, samo da je on se tok bolj neumen, da tega sistema niti izkoristil ni, da bi bilo po pravilih.
octopus
# 20.02.2018 ob 10:05
Se ene stopnicke !!!!! Jegla 3. ujet na OI
domn333
# 20.02.2018 ob 08:08
Hja, po mojem nam bodo sli zelo na roko, ce bodo samo izkljucili Jeglica... upam da bo samo to
shambala
# 20.02.2018 ob 08:04
No no, pocas, pocakmo kaj bo iz vsega tega...
Lluka
# 20.02.2018 ob 08:20
Hmm.... pozdravljeni. Rad bi bil športnik. Super.... ali imate kakršne koli težave z astmo? Ja. Dobro..potem greste lahko naprej.
Rugess Nome
# 20.02.2018 ob 11:46
a je kdo na olimpijskih, ki ni astmatik?

morali bi narediji posebej olimpijske igre za astmatike...
ErazemP
# 20.02.2018 ob 11:05
To je čista farsa. Jeglič točno ve, da če to uporablja more prijavit. Prijavlja verjetno tudi v klubu. Opciji sta dve. Prva je, da torej točno ve, da to uporablja in to prijavlja v klubu, zakaj je potem pozabil na OI to prijavit in druga, bolj verjetna je, da je v igri doping.

Bolj kot nad tem sem razočaran nad komentarji. Vse so nam podstavili drugi, krivi so drugi, itn. Kriv je Jeglič (če ni prijavil ali če se je dopingiral) iskati v vsem krivca v drugih je tragikomično. Kakor koli obrnemo je Jeglič kriv ali gre za malomarnost ali za naklep pa bomo še videli. Izgovor je na vsak način beden, zagovori tu pa bolni. Slovenci očitno nikoli niso ničesar krivi, najbolj pridni, brezmadežni narod na svetu smo.
Ocelot
# 20.02.2018 ob 08:09
Uff. Tole je pa huda klofuta. Bo zanimivo videti, kako bo sedaj MOK reagiral. Slovaki so bili zaradi njegovega gola za nami, zato so v repasažu fasali ZDA, ki so jih razbile...
Bojim se, da ne bo ostalo le pri kazni zanj. Verjetno se je pot za naše končala.
Pa brez teorij zarote, prosim. Na turnirju je veliko khl igralcev. Pozitiven je bil le on.
WAITAPU
# 20.02.2018 ob 13:06
E moj Jegla, ni ti bilo tega treba!
Churchill W.
# 20.02.2018 ob 08:32
@bliki
99% zdravil predpiše zdravnik!

Ni pa zdravnik tisti, ki je dolžan prijaviti kaj njegov pacient jemlje.

Tako kot vsi, je tudi Jeglič odgovoren za svoja dejanja in bi moral to prijaviti. V kolikor bi to naredil, nebi bilo nobenega problema. Tako pa je molčal - malomarnost ali namera, nima veze. V vsakem primeru je enako.

Ste pa smešni prav vsi ki spet znova in znova obsojate druge, predvsem Norvežane in Američane, opravičujete pa Slovence, Ruse in ostale ki so vam všečni.

Dvojni vatli! Enaki ste kot tisti po katerih pljuvate - MOK, protidopinška,....da gleda stran pri enih in lovi druge. Tudi v gledate stran pri enih in križate vse druge. Le da je na drugi strani....
Ples
# 20.02.2018 ob 12:40
Meni je pa tole veliko razočaranje, en tak madež, ki ga je prilepil na celotno hokejsko reprezentanco in v enem smislu na cele letošnje OI.

Niti za žnj ne verjamem, da je pozabil, nehajte. Menda to ni zdravilo, ki ga vzameš enkrat na leto? In ob vseh teh debatah o Olimpijskih športnikih iz Rusije ...

Pri Gregorin se mi je še zdelo, ok no, vsaj ni zanikala in se delala glupe kot Čeplak, ampak zdaj se mi pa tudi to ne da več. Če se ne znaš, ne zmoreš ali nočeš iti po pravilih, se pa pač ne pej.
AlFe
# 20.02.2018 ob 12:04
Astma je predpogoj za vrhunski šport. Kdor ni astmatik, nima nobene možnosti.
Nikolaj
# 20.02.2018 ob 08:48
Stranski učinek jemanja Beroduala je demenca, kar je tudi glavni razlog, da je Jeglič pozabil prijaviti zdravilo.
Demosten18
# 20.02.2018 ob 08:22
Da takole pustiš na cedilu svojo ekipo je pa tudi beda od bede...profesionalni športnik, ki gre na OI, kjer ve da bodo doping kontrole pač ne sme kar "pozabit" prijavit nekaj kar VE, da je prepovedano in se MORA dat na listo za izjeme...

ampak seveda so krivi Američani
Ejsi/Disi
# 20.02.2018 ob 08:40
bliki1
PROSIM VSTAVITE SE Z KRITIKAMI

Kam naj se pa vstavimo???
Zbornaya Komanda
# 20.02.2018 ob 08:26
Srečo ima, da je Slovenec, da lahko postreže s takim smešnim izgovorom, pa ga javnost vseeno ne pribija na križ, pač pa se odzove: kaj pa Američani, kaj pa Norvežani, češ njih pa ne testirajo.

Izključiti celo ekipo z iger, ni druge. Rusija bi bila že na letalu domov, če bi našli enega grešnika med njimi.
bliki1
# 20.02.2018 ob 08:21
Zdej se p vid kaj delajo NORVEZANI v smucarskem teku seveda jejo vse zive stvari ampk jim pac use to napise zdravnik in potem ga prijavijo kot terapevtsko izjemo in je stvar rešena.
gorazd114
# 20.02.2018 ob 08:15
Namesto Jegliča bo v drugem napadu igral Kuralt . Gremo risi
MMC na prizorišču
Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!