MMC na prizorišču
STA
Meta Hrovat je veliki up slovenskega alpskega smučanja. Foto: STA
       Sneg je v Koreji zelo poseben, bi rekla, saj je vreme zelo mrzlo. Zelo je agresiven in zato bo treba smučati s pravim občutkom. Ne smejo se stvari delati na silo.       
 Meta Hrovat o korejskem snegu
Ana Drev bo na ponedeljkovem veleslalomu močen slovenski adut. Foto: STA
V Lenzerheideju je Hrovatova v finalu smučala izvrstno. Foto: EPA
VIDEO
Slovenke in Mikaela Shiff...
VIDEO
Hrovatova in Križnarjeva...

Dodaj v

Hrovatova že dokazala, da je "ena trmasta Gorenjka"

O izidu na igrah ne želi razmišljati
11. februar 2018 ob 17:02
Pjongčang - MMC RTV SLO

Po prestavitvi moškega smuka se olimpijski del alpskega smučanja začenja z ženskim veleslalomom, kjer ima Slovenija najmočnejšo ekipo, v kateri je tudi Meta Hrovat, ki je blestela na mladinskem SP-ju.

Veleslalomska tekma bo v Pjongčangu v ponedeljek ob 2.10, druga vožnja pa se bo začela ob 5.40. V posebnem seštevku discipline so v svetovnem pokalu med 13 kar tri slovenske veleslalomistke. Najboljša je na devetem mestu najizkušenejša Ana Drev, 13. je Tina Robnik, mesto pred njo pa mlada Hrovatova. "Da imamo tako močno ekipo, pomaga vsem. Če sem na treningu konkurenčna, vem, da sem zelo blizu najboljšim lahko tudi na tekmah. Pogledati preostale punce, ki smučajo na visoki ravni, na videoanalizi, je zelo dobrodošlo in sem zelo vesela, da imam to možnost. Druga drugi privoščimo. Dobri izidi posameznice kažejo, da delamo dobro," je povedala 19-letna smučarka iz Podkorena.

V veleslalomski zimi je letos osvojila 145 točk, skoraj polovico točk – 60 – jih je vknjižila na zadnjem veleslalomu pred olimpijskimi igrami v Lenzerheideju, ko se je prvič v karieri prebila na oder tekme za svetovni pokal. Pred njo sta bili le najboljši veleslalomistki letošnje sezone Francozinja Tessa Worley in Nemka Viktoria Rebensburg. V Švici je izvrstno nastopila v finalu, ko je s 14. mesta napredovala na tretje.

"Sama sem se letos že večkrat vprašala, zakaj tak napredek, a mislim, da se enkrat, če delaš dobro in veliko, vse skupaj mora sestaviti. Zelo sem vesela, da se meni je. Količinsko delam veliko. Veliko smučam in delam kondicijskih priprav. Že lani se je počasi začelo sestavljati, letos pa kar naenkrat. Zelo sem vesela, da izidi ne nihajo in sem za zdaj konstantna. Res upam, da bo še nekaj časa ostalo tako," pravi izjemno nadarjena smučarka, ki je nato v Švici navdušila še na mladinskem svetovnem prvenstvu.

Na slalomu zlata, v kombinaciji srebrna
Čeprav je bila v Davosu po odstopu v veleslalomu razočarana, pa se je hitro pobrala in zmagala v slalomu, v kombinaciji pa je bila srebrna. Zaradi reakcije po padcu in bolečin v kolku ter golenici je še posebej vesela dobrega izida, ko je, kot pravi, "dokazala, da je ena trmasta Gorenjka": "Zagotovo je samozavest v zadnjih tednih narasla. To je razumljivo. Zaradi teh rezultatov sem polna energije in ne čutim nobene utrujenosti, čeprav sem imela zelo naporen urnik. Energije mi ne zmanjka. Nekako se mi polni z dobrimi rezultati. Četudi včasih začutim utrujenost, se tako veselim naslednje tekme, da pozabim. Tekme mi dajejo energijo. Upam, da bo čim dlje tako. Počutim se odlično in komaj čakam, da se začne."

"Mogoče sem si v veleslalomu želela malce preveč, v želji sem pregorela in grdo padla. Po padcu sem bila kar razočarana, žalostna, hkrati pa me je bilo strah, da si nisem naredila česa resnega. Potem se je izkazalo, da je vse v redu in sem lahko nastopila na slalomu. Ponosna sem nase, da sem se zbrala za slalom, zbrala motivacijo in odpeljala tako, kot znam. Z nekaterimi dnevi v Davosu sem zadovoljna, z drugimi ne, a na splošno vseeno sem. Zaradi veleslaloma teden ravno ni bil sanjski, a sem zelo uživala. Je bil pa slalom toliko slajši, saj, če ne pričakuješ, si še toliko bolj vesel," je glede mladinskega svetovnega prvenstva, zaradi česar je v Pjongčang prišla tudi nekoliko pozneje kot reprezentančne kolegice, dodala Hrovatova.

O rezultatu ne želi razmišljati
Na olimpijske igre se je podala kar iz Švice. Iz Züricha je prek Helsinkov poletela v Seul. V Južni Koreji jo čaka olimpijski debi. Čeprav si rezultatskega bremena ne nalaga, pa bo skupaj z Drevovo in Robnikovo močan slovenski adut na veleslalomu: "Sem še mlada in pred sabo imam še veliko. Ne bom si ustvarjala dodatnega pritiska. Na treningih so moje vožnje dobre. Rezultat je lahko tak, če se odpeljem, kot znam. Sem taka oseba, da včasih sama sebi nalagam preveč. Iz rezultata v rezultat se učim, da ne morem skočiti daleč, če si naložim pretežek nahrbtnik. Če le lahko, skušam odmisliti rezultat."

"Vesela sem, da sem bila že pred dvema letoma na olimpijskih igrah mladih v Lillehammerju. Se mi zdi, da tako nisem prišla popolnoma na novo. Vedela sem, kako približno bo. Tako je bilo že v Lillehammerju, kjer je bilo res dobro organizirano. Zagotovo pa je tu teže držati fokus kot na normalnih tekmah. Treba se je kdaj tudi malce odmakniti, čeprav bi rad šel v družbo, se pogovarjal in družil s preostalimi športniki. Včasih je treba reči 'Stop, moram počivati!' in dejansko to narediti. To je najtežja stvar, saj bi včasih, ko imaš popolnoma zaseden dan, delal še kaj zraven," je sklenila Hrovatova, ki jo po olimpijskih igrah čaka še matura, nato pa se bo vpisala na študij.

Veleslalom (Ž), štartna lista:
 1 F. BRIGNONE     ITA  
 2 M. MÖLGG      ITA  
 3 R. MOWINCKEL    NOR  
 4 T. WORLEY      FRA  
 5 S. BRUNNER     AVT  
 6 V. REBENSBURG    NEM  
 7 M. SHIFFRIN     ZDA  
 8 P. VLHOVA      SLK  
 9 M. BASSINO     ITA  
10 W. HOLDENER     ŠVI  
11 A. DREV       SLO  
12 L. GUT       ŠVI  
13 S. HECTOR      ŠVE  
14 T. ROBNIK      SLO  
15 S. GOGGIA      ITA  
19 M. HROVAT      SLO  
29 A. BUCIK      SLO  
               

Iz Pjongčanga

Tilen Jamnik
Prijavi napako
Komentarji
Rugess Nome
# 11.02.2018 ob 17:10
ajde punce
AtomX
# 11.02.2018 ob 17:48
mal se bojim da ljude zdej malo preveč pričakujejo od Hrovatove, mislim če bodo stopničke bom zelo vesel, ampak realno jih ne pričakujem
lfcfan
# 11.02.2018 ob 17:53
Jutri po zenskem veleslalomu ne pozabite na ponovitev otvoritve OI!
pobic_17
# 11.02.2018 ob 17:21
Definitivno ena izmed redkih tekem letošnjih Olimpijskih iger, ki se je zelo veselim. Veleslalom mi je nasploh najljubša disciplina, in tudi največ konkurence, tako da lahko vsaj 15 smučark poseže po medalji. In super, da ima Slovenija tako dobro ekipo. Eni se bo sigurno posrečil dober rezultat.
as_kgarnett
# 11.02.2018 ob 17:15
upam, da bojo naše konkurenčne za medaljo, jaz bi dal največ možnosti obetavni Hrovatovi, ki nima kaj izgubiti
Kris
# 11.02.2018 ob 17:34
Težka bo. Drevove sploh ne vidim na odru, prav tako tudi ne Robnikove, Hrovatova pa je pomojem še premlada in neizkušena. Veleslalomska medalja zahteva dve minuti in pol vrhunskega smučanja brez večjih napak ob maksimalnem tveganju. Favoritinji sta najboljši veleslalomistki Worley in Rebensburg, Nemka lovi tretjo zaporedno olimpijsko medaljo v VSL, kar ni uspelo še nobeni. Nevarne bodo Italijanke, ki pogosto grešijo, a imajo štiri močne adutke in vsaka od njih lahko osvoji medaljo. Na ženskih veleslalomih so le redko presenečenja, medalje so vselej osvajale favoritinje: Maze, Fenninger, Rebensburg, Nef, Pärson, Mancuso, Ottosson, Poutiainen, Compagnoni, Meissnitzer, Seizinger, Ertl v zadnjih 20-ih letih. Edina brez stopničk v VSL, ki je potem osvojila medaljo (in to zlato) je bila Janica Kostelić, ki je v Salt Lake City prišla v vrhunski formi v vseh disciplinah in imela najboljše OI ene smučarke vseh časov. Zanimivo je tudi, da je Tina Maze v Sočiju olimpijsko veleslalomsko zlato osvojila na popolnoma enak način kot tri leta poprej svetovne prvakinje v Garmischu. Slaba sezona, le ene stopničke, na robu izpada iz elitne sedmerice (le par točk do 8. mesta na štartni lestvici in številke 8-15), a je obakrat izžrebala številko 1. Obakrat jo je v slabih pogojih na zmehčani progi maksimalno izkoristila, vodila z veliko prednostjo po prvi vožnji, v drugo pa je obakrat dosegla 15. čas in zmagala z 9 oz. 7 stotinkami prednosti. Ob odličnemu smučanju včasih potrebuješ tudi kanček sreče. Kakorkoli, srečno naše!
davide
# 11.02.2018 ob 17:20
Bomo držali pesti za našo triperesno deteljico
športnik 100
# 11.02.2018 ob 17:15
gremo punce po medeljo
justi
# 11.02.2018 ob 21:38
Že pri OI v RIU sem se jezil. Ni mi jasno zakaj v današnji dobi tehnologije nima RTV na MMC-ju te možnosti da si vsak gledalec sam izbere kaj bo gledal.
Glede na to da plačujemo rtv naročnino, da nas vseskozi na programih rtv-ja bombardirajo z reklamami bi nam morali omogočiti to možnost.
Če so odkupili pravice za ZOI imajo možnost prenašat vse športe. Po tv-ju so itak predvsem posnetki. Na mmc-ju bi pa morala biti možnost da se gledalec sam odloči kaj bo gledal.
Npr. jutri imajo na tv-ju posnetek veleslaloma za ženske ob 11.55 (seveda kot da smo glupi je nato posnetek veleslaloma še enkrat popoldne ob 17. uri)medtem ko je takrat na sporedu žensko sankanje.
Pa kaj vam je.
Saj vem da so to utopične želje ampak upanje umira zadnje.
slovenka333
# 11.02.2018 ob 18:00
Kar bo pa bo!
bob
# 11.02.2018 ob 21:18
Očitno brez gorenjske in koroške trme ne gre, razen, če še kakšna tota Štajerka prišiba mimo. Držim visoko palce v zrak, da se komu izmed naših posreči osvojiti kakšno medaljo.
Nadja92
# 11.02.2018 ob 21:02
Tud jaz mislim, da bo dobila Worleyjeva. Držim pesti za naše in z veseljem bom zjutraj vstala.
DrKošarke
# 11.02.2018 ob 17:16
Ena medalja bo pomoje 100%
kiliboy
# 11.02.2018 ob 20:57
Naj pade kolajna, če že moja ženska noče. Držim pesti.
Bregas
# 11.02.2018 ob 18:58
Jaz napovedujem tri tekmovalke na štengah, samo ne vem še, katere bodo.
vesela veverica
# 11.02.2018 ob 18:03
ajde, pa dejmo mal napovedovat.
jst mislm, da bo zmagala Worleyjeva.
erny1
# 11.02.2018 ob 20:47
Jutri od 5 - 11 zjutri pa ponovitve moških skokov in Otvoritve iger.
ajvard
# 12.02.2018 ob 00:23
veter.

počasi bo že smešno postalo.

najmanj športno zanimiv vikend v zimi, je bil prvi vikend olimpijskih iger.

na navaden zimski vikend je boljše.
artoum
# 12.02.2018 ob 00:13
*pa ja ne veter in mraz zaradi veleslaloma?
veza
# 11.02.2018 ob 19:58
Dajmo naše punce, nekako čutim na vodi, da bodo dekleta boljša od fantov.
Kulman
# 12.02.2018 ob 01:10
pobic_17 00:25

Zaenkrat je tekmovanje uradno prestavljeno. Nov termin še ni znan. Glej spletno stran IOC.
pobic_17
# 12.02.2018 ob 00:25
uradno odpovedano? na fis strani ni še nič?
davide
# 12.02.2018 ob 00:12
Odpovedano!

Gremo spat.......
artoum
# 12.02.2018 ob 00:12
Baje odpade veleslalom

super , res super. alpskega smučanja sploh ne bo na teh igrah.
super_balotelli
# 12.02.2018 ob 00:05
Baje odpade veleslalom
Boby21
# 12.02.2018 ob 00:03
Jaz računam na Ragnhild.
apatija
# 11.02.2018 ob 19:29
Zdaj bo pa treba počasi kakšno medaljo osvojiti anede
pobic_17
# 11.02.2018 ob 18:35
Jaz menim, da bo veleslalom zelo zanimiv, ni nujno, da bodo naše vrhunsko uvrščene, a zanimivo bo. Olimpijske igre so svoja zgodba, favoriti so pod pritiskom, to se je danes videlo na moški biatlonski tekmi in pa tudi v sankanju, kjjer je glavni favorit ostal brez medalje. Skoraj na vsaki tekmi na OI so presenečenja. Katera bo presenečenje na veleslalomu pa bomo videli.
Miham
# 11.02.2018 ob 18:24
lepe so nase punce!
Bubi-Schumi
# 11.02.2018 ob 18:14
Resnično upam in pošteno bi bilo, da ženski in moški veleslalom NE poteka po isti progi. Ker drugače si že predstavljam neko položno progo, da bi bila obenem primerna tudi za dekleta.
Damoklej
# 11.02.2018 ob 17:57
Danes je dab D 12.februar. To je dan ko smo dobili prvo zlato medaljo v Sočiju. Zina v smuku..To bodo potrdila dekleta v veleslalomu ali dekleta v skokih.
ajvard
# 11.02.2018 ob 23:04
Če so odkupili pravice za ZOI imajo možnost prenašat vse športe.

to absolutno ni res in ni niti približno tako enostavno, kot se ti zdi.
deloholik
# 11.02.2018 ob 19:41
Ne samo otvotitev, danes smo polovico programa spremljali umetnostno drsanje. Res si želim, da našim uspe pobrati čim več kolajn v tem prelepem športu. Imamo močno ekipo, kakšen veleslalom neki.
gutt
# 11.02.2018 ob 19:27
A posnetek otvoritve bo pa kar vsak dan?
ps11
# 11.02.2018 ob 18:26
Na 24for so jo prakticno v jaslicah objavili.
mlekuz.marijan
# 11.02.2018 ob 18:24
Draga Meta!
Naša Meta smuča pospešeno kot raketa,
zato nam dober rezultat nehote obeta.
Valovimo pozitivno!, da s plusi z nami bo vpeta,
čudeži so pogumnim možni in zato himna peta... :=))))
Lp vsem !
Bubi-Schumi
# 11.02.2018 ob 17:32
Vse je mogoče... s pravim pristopom! Že na prvi progi naj s številko 19 uprizori tisti pravi napadalni Hirschenator style (njemu to uspeva serijsko v drugih tekih s številko 30).
rav4
# 11.02.2018 ob 17:29
Tukaj pa bo medalja. Moje videnje srebrna....
urednik01
# 11.02.2018 ob 20:20
urška je ponosna nanjo
zigadr
# 11.02.2018 ob 19:51
Kake polne ličke naše Metke

Brusit je treba diamante da prehitro ne zgorijo
fanica28
# 11.02.2018 ob 18:27
Punce jutri je vaš dan, pokažite kaj znate!
vesela veverica
# 11.02.2018 ob 18:02
moram reči, da bi bila sama zelo presenečena, če medalje ne bi dobila Worleyjeva. Shiffrin ne vem, kako je, se mi pa zdi, da je ranljiva, vsaj v veleslalomu, Rebensburgova pa sicer je v dobri formi, ampak njeno smučanje tud zna nihati in mogoče jo bodo načeli živci.
DrKošarke
# 11.02.2018 ob 17:41
mater a sedaj bomo pa o temperaturah brali :)
pejte enkrat pozimi v postojno, ko zapiha burja
Lesinar
# 11.02.2018 ob 17:23
Brumhilda bo zlata
ajvard
# 11.02.2018 ob 23:03
justi

Ni mi jasno zakaj v današnji dobi tehnologije nima RTV na MMC-ju te možnosti da si vsak gledalec sam izbere kaj bo gledal.


nekateri očitno niste seznanjeni s cenami TV pravic. a vi resno mislite, da bi bilo dobro, da bi RTV plačal/ponudil vsebine za ogled "na zahtevo"?
moj komentar
# 11.02.2018 ob 18:56
Gremo dame na medaljo!
DAbears
# 11.02.2018 ob 18:41
Jaz napovedujem eno na stengah 3 pa med 10 vi pa kukr hocte
Bubi-Schumi
# 11.02.2018 ob 18:11
Zmagala bo (realno) ali Viktoria ali Tessa. Prednost dam Nemki.

Upam pa, da poleg Viktorie stopničke zapolni katera izmed Slovenk in pa Stephanie Brunner.
HOR
# 11.02.2018 ob 17:38
"...Sneg je v Koreji zelo poseben, bi rekla, saj je vreme zelo mrlo. Zelo je agresiven..."

...
To bodo ene od hladnejših zimskih olimpijskih iger, kjer temperature ponoči zaradi vetra lahko dosežjo tudi efekt -20 st C...
Sneg pa pri tako nizkih temperaturah postan tako oster, da lako uniči optimlne tekmovalne smuči že na enem treningu...
LINK ali
www.express.co.uk/sport/othersport/91626
7/Winter-Olympics-2018-cold-PyeongChang-temperatures-snow-freezing-ice
LINK
www.reuters.com/article/us-olympics-2018-alps-skis/cold-weather-turning-skis-to-garbage-in-pyeongchang-idUSKBN1FR0F5
SLOBloodPatriot
# 11.02.2018 ob 17:18
Tekmo bom seveda gledal, Meta raketa bo dobla medaljo.
MMC na prizorišču
Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!