MMC na prizorišču
Tudi na treningih slovenski smukači niso bili blizu najboljšim. Foto: Reuters
Ko sta bili pred dvema letoma tu tekmi svetovnega pokala, je bil Kline 11. tako v smuku kot tudi v superveleslalomu. Foto: www.alesfevzer.com
Reuters
V svetovnem pokalu smukaškega seštevka ima Beat Feuz trenutno 40 točk več od Aksla Lunda Svindala. Foto: Reuters

Dodaj v

Kljub slabi sezoni Kline še vedno čuti, da lahko pride visoko

Proga v dobrem spominu
9. februar 2018 ob 20:42
Pjongčang - MMC RTV SLO

Olimpijski program alpskega smučanja se bo začel z najhitrejšo in najatraktivnejšo disciplino. Toda kraljevski smuk, ki je na sporedu v nedeljo ob 3.00, bo morda zaradi vremena prestavljen.

Zadnji dve sezoni je bil najboljši slovenski smukač Boštjan Kline, ki je z nekaj vrhunskimi rezultati v predolimpijskih zimah opozoril nase, tako da je marsikdo računal, da bo morda na olimpijskem smuku kandidat za kolajno. Od njegove premierne zmage v svetovnem pokalu, ko je bil najboljši v Kvitfjellu, še ni minilo eno leto. V letošnji sezoni pa nobenemu slovenskemu specialistu za hitre discipline ne gre po načrtih. V kraljevski disciplini je trenutno najvišje uvrščeni Martin Čater, ki je 27., Kline pa zaseda 33. mesto.

Vseeno 26-letni Mariborčan, čeprav Slovenci niti na treningih niso bili hitri, ostaja optimističen, saj pravi, da je olimpijska tekma nekaj posebnega: "Trema in pritisk sta taka dejavnika, zaradi katerih pride do presenečenj na velikih tekmovanjih. Pred štirimi leti ni nihče pričakoval, da bo prvak postal Mayer. Pa da bo Hudec tretji v superveleslalomu ali Weibrecht drugi, ki je bil pred osmimi leti pa presenetljivo tretji. Ker se to dogaja, ohranjaš upanje, da je vse mogoče. Tudi če nisi v ožjem krogu favoritov ali pa niti v širšem, še vedno lahko pokažeš svoje najboljše smučanje, se boriš do konca in morda prilezeš na vrh. Vse je odprto in vse je mogoče. Moraš pa pokazati vse svoje adute."

"Sezona do zdaj res ni šla po željah, a še vedno se počutim dobro in čutim, da še vedno lahko pridem visoko. Želje in sanje so definitivno kolajna. Moram delati in smučati, kakor najbolje znam. Na koncu pa pridejo izidi in številke. Osredotočen sem na smučanje in na pripravo, saj to je tisto, ki bo dalo vse skupaj," je povedal o svoji pripravljenosti. Letos je bil najvišje v svetovnem pokalu na 13. mestu na superveleslalomu v Val Gardeni, smukaški izid zime pa je povprečno 21. mesto v Wengnu.

Proga ostala v dobrem spominu
Smučarji v hitrih disciplinah – praktično vse ekipe so tam – ne bivajo v olimpijski vasi, ampak so nastanjeni v hotelu v neposredni bližini proge v Džongsonu. Kot pravijo, tam pravega olimpijskega vzdušja ni, saj so povsem odmaknjeni, imajo pa zato popoln mir. Olimpijsko generalko so imeli smukači pred dvema letoma, ko je Kline zasedel 11. mesto: "Proge se od takrat dobro spomnim. Tudi večkrat sem jo ponavljal v glavi. V bistvu je vse skupaj isto. Samo kakšen meter so kje premaknjena vrata, a ni nekega dodatnega pukla ali česar podobnega."

Po občutku pravi, da smuk ni hiter, a je zelo razgiban in zanimiv, saj se da na progi po njegovih besedah res uživati: "Vse skupaj je nastavljeno bolj ameriško. Sneg je tak ameriški, temperature in vlaga so nizke. Podobno je v Severni Ameriki. Proga je odlična in imenitno pripravljena. Do zadnjega je 'speglana'. Razlike bodo majhne, saj bodo za vse podobne razmere. Zato bodo tudi odločale malenkosti. Moral boš imeti pravi občutek in biti natančen od vrha do cilja. Hitrost, ki jo boš pridelal v zgornjem delu, boš moral ohranjati do cilja. Proga je razgibana, veliko je nekih skokov in puklov. Če je sonce, se je res dobro peljati po njej. Res fenomenalen smuk, za uživanje. Treba pa je, kot sem rekel, ohranjati hitrost."

Glede na videno v letošnji sezoni sta glavna favorita za naslov olimpijskega prvaka Beat Feuz in Aksel Lund Svindal. Švicar in Norvežan sta trenutno v smukaškem seštevku na prvih dveh mestih. Feuz, ki še nima olimpijske kolajne, je letos zmagal na smukih v Lake Louisu, Wengnu in Ga-Pa, v Kitzbühelu pa mu je slavje preprečil Nemec Thomas Dressen. Svindal je bil v tej zimi najhitrejši na smukih v Beaver Creeku in Val Gardeni. Olimpijsko zlato ima iz superveleslaloma v Vancouvru, kjer je bil pred osmimi leti tudi srebrn v smuku. Olimpijsko generalko je pred dvema letoma dobil Kjetil Jansrud, v tej sezoni pa se je med zmagovalce vpisal še Dominik Paris, ki je bil najboljši v Bormiu. Norvežan in Italijan štejeta med glavne favorite Pjongčanga. Toda, kot je dejal Kline, presenečenja so mogoča, kar je v Sočiju dokazal Avstrijec Matthias Mayer, ki ni spadal v najožji krog favoritov.

Iz Pjongčanga

Tilen Jamnik
Prijavi napako
Komentarji
zmajmun
# 09.02.2018 ob 21:18
danes so dovoljene sanje, jutri je nov dan :D
Brisko
# 09.02.2018 ob 21:04
Fanta mi je res žal. Kako bi mu privoščil, da bi v Korejo prišel v lanski formi in bi se pojutrišnjem udaril z najboljšimi pa da vidimo, kam lahko pride.
Realnost je žal takšna, da ga na treningih prehitita celo slalomista Muffat in Schwarz. Zdaj ali je krivo to, da so naši edini na Stöckliju, ki je izdelal nekonkurenčne smuči ali je prišlo podobno kot pri skokih do zasičenja z istim trenerjem, upam, da bomo izvedeli do konca sezone pa da vsi naši krenejo v novi olimpijski ciklus z nekim novim elanom. Ker verjamem, da fantje so pravi in nenazadnje so vsi tako mladi, da imajo pred sabo še kakšno olimpijado.
Bivši uporabnik
# 09.02.2018 ob 20:46
Sprašujem se, na podlagi česa so tile rekreativci, sploh šli na olimpijado... Na podlagi rezultatov sigurno ne...
alcatraz
# 09.02.2018 ob 21:11
itak.
ta sezona za pozabit.
lej zapel se dol pa pejt dam in to je to.
DAbears
# 09.02.2018 ob 22:57
Fant lahko zmaga to vsi vemo
Cudezi se vedno dogajajo

GO KLINCI
zamudnik
# 09.02.2018 ob 22:58
še vedno čuti, da lahko pride visoko

Čuti na vodi. V Dubaju.
gre888
# 09.02.2018 ob 23:05
Upanje umre zadnje. Morda pa bo megla in mraz, potem ko bodo pa naši na vrsti, pa zapiha vetrič z Dubaja in prinese sonček in optimalne pogoje. Aja sam tudi to ne bo dovolj, ker so tolk slabi. Ok pa še prvih 30 odstopi.
krjen3
# 09.02.2018 ob 23:00
dajte no nehat dajat lažno upanje. vsak ki je gledal vsaj dve tekmi smuka letos, ve da Kline letos ni konkurenčen. Ne vem pa ali je dejansko možno tako pozabiti smučati v enem letu, ali je kriv material.
anze82
# 09.02.2018 ob 22:11
temu je dubai se bolj skodil
antropolog
# 09.02.2018 ob 20:53
Malo morgen.
Tine Maza
# 12.02.2018 ob 11:33
Upam, da vam (nam) bo zamašil usta.
rokatina
# 12.02.2018 ob 09:15
Pa p...,kuj mine me po prvih komentarjih,pa zakaj se mu nebi fsral smuk kariere glih na OI ???Pa da je kao turist pa take,dajte no...!
anze82
# 10.02.2018 ob 07:19
ocitno je bilo prevec reklam poleti.no massi no party
vombat98
# 09.02.2018 ob 23:37
Pa katera gnusoba od človeka se lahko norčuje iz športnika, kot je kline, ki se je po poškodbi z verjetno velikanskim trudom prebil v vrh. Ja, letos pred oi sigurno ni treniral tako uavzeto kot lani, joj kakšni nizkotneži tu komentirajo. Res mu zelo peivoščim medaljo, pa ne zato, da bi jo osvojil za nas slovenijo, ampak samo zato, da bi zaprl kljune tem peimitivcem
Shyni
# 09.02.2018 ob 21:00
Realno bom za klineta zelo vesel že, če bo v petnajsterici, je pa res, da je ob zares sanjski vožnji mogoče vse...
demosthenes
# 10.02.2018 ob 00:48
Je pa čuteč.
Držim pesti.
jezevec
# 09.02.2018 ob 22:09
Letos naj raje roštilj še parkrat obrne.
sumtb
# 09.02.2018 ob 21:37
Preveč občutkov in nežnega, premalo resnega treninga, že na obrazu se mu vidi da niti pod točko razno ne grize.
in Bac ill
# 09.02.2018 ob 21:48
turist
MMC na prizorišču
Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!