Charlotte Kalla, Marit Björgen in Krista Parmakoski so prve dobitnice olimpijskih medalj. Foto: Reuters
Charlotte Kalla, Marit Björgen in Krista Parmakoski so prve dobitnice olimpijskih medalj. Foto: Reuters
Manca Slabanja
Manca Slabanja na cilju prvega olimpijskega nastopa. Foto: STA
Zaključek ženskega teka na 15 kilometrov

Drugo mesto je osvojila Norvežanka Marit Björgen, kar pomeni ravno obraten razplet v primerjavi z igrami v Sočiju, kjer se je na najvišjo stopničko povzpela Norvežanka. Bronasto medaljo je osvojila Finka Krista Parmakoski.

Odločilni trenutek 3 km pred ciljem
Prvi del 15 kilometrov dolge preizkušnje je potekal v klasičnem koraku in je po pričakovanju pomenil zgolj sredstvo za redčenje vodilne skupine. Ob menjavi smuči so se v ospredje postavile najboljše tekmovalke. Kalla je potegnila tri kilometre pred ciljem, ko so se tekačice spopadle z največjim vzponom. Le v nekaj metrih si je nabrala slabih deset sekund prednosti, ki jih je varno držala vse do konca.

Tretje zlato za Kallo
To je za Charlotte Kallo tretja zlata medalja, v Vancouvru je bila najboljša na 10 kilometrov prosto, v Sočiju pa v štafeti. Marit Björgen se veseli že svoje 11. medalje na olimpijskih igrah, s čimer je zdaj sama rekorderka med ženskami (po deset medalj imata Raisa Smetanina in Stefania Belmondo). Björgnova zdaj lovi svojega rojaka in absolutnega rekorderja med tekači Björna Dählija, ki se ponaša z ducatom medalj.

Manca Slabanja prehitela le eno tekačico
Edina slovenska predstavnica Manca Slabanja je celotno preizkušnjo tekla popolnoma na začelju, osvojila je 59. mesto, za zmagovalko je zaostala za več kot sedem minut. Prehitela je le eno tekmico (Britanko Anniko Taylor). "Z nastopom seveda nisem zadovoljna, kajti startala sem malce prehlajena, zato sem težko dihala, kar se mi je poznalo že na prvem klancu. Sicer mi gre bolje drsalni slog, a danes mi ni šlo nič dobro od nog," je v cilju prve končne olimpijske odločitve povedala 22-letnica.

Slabanja je še razkrila, da je v Južni Koreji hladno, proga pa je bila izjemno težka, zelo razgibana. "Meni je všeč. Kot pravijo, slab začetek, dober konec. Jaz upam, da bo takšna zgodba tudi pri meni," je še dodala v upanju.

Skiatlon, 7,5 km + 7,5 km (Ž):         
 1. C. KALLA           ŠVE      40:44,9
 2. M. BJÖRGEN         NOR         +7,8
 3. K. PARMAKOSKI      FIN         10,1
 4. E. ANDERSSON       ŠVE         10,9
 5. J. DIGGINS         ZDA         14,7
 6. N. VON SIEBENTHAL  ŠVI         17,6
 7. T. STADLOBER       AVT         26,6
 8. N. NEPRAJEVA       RUS         33,0
 9. H. WENG            NOR         40,7
10. S. NILSSON         ŠVE         48,9
...                                    
59. M. SLABANJA        SLO       7:12,9
 

Zaključek ženskega teka na 15 kilometrov