V moškem bobu dvosedu bodo podelili štiri zlate medalje. Prejeli jih bodo Francesco Friedrich, Thorsten Margis, Alexander Kopacz in Justin Kripps. Foto: Reuters
V moškem bobu dvosedu bodo podelili štiri zlate medalje. Prejeli jih bodo Francesco Friedrich, Thorsten Margis, Alexander Kopacz in Justin Kripps. Foto: Reuters
Ameriške hokejistke so se znesle nad Finkami in suvereno prišle do finalne vstopnice olimpijskega turnirja. Foto: Reuters

Američanke so povedle že v tretji minuti srečanja, ko je v polno zadela Gigi Marvin, vodstvo je še pred koncem prve tretjine podvojila Dani Cameranesi, ki je izkoristila napako v obrambi nasprotnic. Sredi druge tretjine so Američanke dvakrat zadele v razmiku 34 sekund. Najprej je na 3:0 povišala Jocelyne Lamoureux-Davidson, hip zatem se je med strelke po podaji Sidney Morin vpisala še Hilary Knight. Končni izid je v uvodnih sekundah zadnje tretjine v igri z igralko več s še drugim golom na tekmi postavila Cameranesijeva.

Tudi v drugem polfinalu so Kanadčanke gladko opravile z nasprotnicami. Za Kanado je dva gola dosegla Jennifer Wakefield, po enega pa Rebecca Johnston, Emily Clark in Marie-Philip Poulin.

Kanadčanke šestič v finalu
Kanadčanke so se šestič uvrstile v veliki finale olimpijskega turnirja. Na premiernem olimpijskem turnirju v Naganu na Japonskem leta 1998 so v finalu morale priznati premoč Američankam, v Salt Lake Cityju 2002, Torinu 2006, Vancouvru 2010 in Sočiju 2014 pa so osvojile odličje najžlahtnejšega leska. Američanke bodo petič nastopile v finalu, le v Torinu so jih v polfinalu premagale Švedinje.

Zlato za kanadski in nemški bob dvosed
V ponedeljek so sicer na 23. ZOI podelili tri komplete medalj. Dramatično se je končalo tekmovanje v moškem bobu dvosedu, saj so imeli Kanadčana Justin Kripps in Alexander Kopacz ter Nemca Francesco Friedrich in Thorsten Margis do stotinke enak čas 3:16,86. Bron je pripadel Latvijcema Oskarsu Melbardisu in Janisu Strengi.

Lorentzen do naslova z rekordom
V hitrostnem drsanju na 500 m je zmagal Norvežan Havard Lorentzen pred Južnim Korejcem Cha Min-kyujem in Kitajcem Gao Tingyujem. Lorentzen je s 34,41 postavil olimpijski rekord, Min-kyu je za njim zaostal le sekundo. To je prva zlata medalja za Norveško v tej disciplini od leta 1968 in deseta na olimpijskih igrah.

Tudi ekipna tekma skakalcev se je končala z norveškim zmagoslavjem. Drugi so bili Nemci, tretji pa Poljaki. Slovenci so končali na petem mestu.

Krušelnicki pozitiven na meldonij?
Mednarodni olimpijski komite pa je sporočil, da je sprožil preiskavo proti ruskemu igralcu krlinga Aleksandru Krušelnickemu, ki naj bi bil pozitiven na meldonij. Krušelnicki je bil bronast v tekmovanju mešanih ekip. Nov dopinški škandal bi bil zelo neroden za Rusijo, ki jo je prepoved nastopa na olimpijskih igrah doletela zaradi razkritja široko razvejanega sistema dopinga v tamkajšnjem športu. Na olimpijske igre v Južno Korejo je smela poslati le 168 "čistih" športnikov, pa še ti morajo nastopati kot nevtralni olimpijski športniki iz Rusije, vsi nacionalni simboli pa so prepovedani.

V času iger posebna komisija spremlja, ali Rusi spoštujejo stroga pravila obnašanja. V soboto bo nato izvršni odbor Moka na njeno priporočilo odločal, ali naj odpravi suspenz nacionalnega ruskega olimpijskega komiteja ter ruskim športnikom dovoli, da na zaključni slovesnosti 25. februarja nastopijo pod nacionalno zastavo.

HOKEJ (Ž), zaključni boji

POLFINALE

ZDA - Finska
5:0 (2:0, 2:0, 1:0)
Marvin 3., Cameranesi 19., 41., Lamoureux-Davidson 34., Knight 34.

KANADA - Rusija
5:0 (1:0, 1:0, 3:0)
Wakefield 2., 42., Poulin 24., Clark 43., Johnston 55.

Tekma za 3. mesto, sreda ob 16.40

Finale, četrtek ob 13.10


Hitrostno drsanje (M), 500 m:         
 1. H. LORENTZEN         NOR     34,41
 2. Č. MIN-KJU        J. KOR     34,42
 3. G. TINGJU            KIT     34,65
                                      
Bob dvosed (M):                       
 1. J. KRIPPS/A. KOPACZ    KAN 3:16,86
  . F. FRIEDRICH/T. MARGIS NEM 3:16,86
 3. O. MELBARDIS/J. STRENGA           
                           LAT 3:16,91