Tudi na odbojki sede so tribune lepo napolnjene. Foto: EPA
Tudi na odbojki sede so tribune lepo napolnjene. Foto: EPA

Kitajke, branilke naslova iz Pekinga 2008, so bile pred dvobojem velike favoritinje. Vodstvo 11:5 in 20:10 so spremenile v zanesljivo dobljen prvi niz. Za nameček se je poškodovala Marinka Cencelj, ki jo je močna žoga tekmic zadela v palec. Podobno je bilo v nadaljevanju. Slovenke so iskale rešitve za kitajski napad in servis, vendar so bile tekmice premočne. Izkoristile so vsako napako Slovenk in hitro večale naskok. Slovenija se je sicer približala na 8:12, a so nato Kitajke spet stopile na plin ter zanesljivo zmagale. V tretjem nizu so slovenske odbojkarice začele dobro in tudi povedle z 8:6, vendar je Kitajska hitro izničila zaostanek, povedla z 11:8 in nato le še nadaljevala do zmage v nizu in končnega uspeha s 25:16.

"Računal sem, da bomo proti ZDA mogoče osvojili niz. Za Brazilijo smo vedeli, da bodo odločale malenkosti. Danes je Kitajska igrala tako, kot smo predvidevali. Tudi proti nam, ki smo trenutno na nekaj nižji ravni, so igrali s prvo postavo in ne odstopajo od svojega koncepta. Za nas se zdaj začnejo tekme, na katerih moramo pokazati pravo vrednost, da spadamo nekje na peto do šesto mesto na svetovni lestvici," je dvoboj in prvi del iger ocenil trener Simon Božič.

Slovenija je v prvem krogu izgubila proti ZDA (0:3), v drugem pa proti (Braziliji). Prvo tekmo za razvrstitev od petega do osmega mesta bodo Slovenke odigrale v torek proti Japonski. To je bil tudi ponedeljkov edini slovenski nastop. V torek bosta poleg odbojkaric aktivna še strelec Franc Pinter in atlet Henrik Plank.