V Pjongčangu bo kmalu spet zagorel olimpijski plamen. Foto: Reuters
V Pjongčangu bo kmalu spet zagorel olimpijski plamen. Foto: Reuters

Plamenice so pot po Južni Koreji začele 2. marca, na prizorišče največjega tekmovanja za športnike invalide bo bakla prišla 9. marca, ko se bodo igre tudi začele.

Plamenice bodo prižgali v petih mestih oziroma pokrajinah (Jeju, Anyang, Nonsan, Gochang in Chungdo). V vsakem mestu bo baklo nosilo 50 nosilcev, plamenice pa se bodo združile v Seulu.

Tam bo posebna slovesnost, na kateri bodo glavne teme strast, harmonija in enakost, ki bodo tudi vodila prihajajočih iger. Kot zanimivost velja omeniti, da bodo paraolimpijsko baklo za leto 2018 nato združili s plamenom oziroma ognjem, ki ga na varnem mestu vzdržujejo že vse od leta 1988, ko je Koreja gostila poletne olimpijske in tudi paraolimpijske igre.

Kot so sporočili prireditelji, bodo v Seulu fizično ali pa virtualno združili osem plamenic: poleg petih, ki bodo pot začele v korejskih mestih, ter te zgodovinske iz Seula 1988, bo zraven še simbolični ogenj plamenice s prvih iger za invalide v Stoke Mandevillu, pa tudi digitalna plamenica, v kateri so ljudje z vsega sveta zbirali dobre misli in spodbudna sporočila za športnike invalide v Pjongčangu.

Kot enotna plamenica bo nato svojo pot paraolimpijski ogenj začel v Seulu, tudi ob spremljavi robota z imenom Walk-ON. Pozneje bo bakla obiskala tudi Gangwon, Chuncheon, Wonju in Jeongseon. Skupno bo pot ognja do uvodnega prizorišča iger dolga simboličnih 2018 kilometrov, nosilcev vseh bakel pa bo skupno 800.