Lani so zmagali skakalec Peter Prevc, smučarka Tina Maze in odbojkarska reprezentanca, v imenu katere je priznanje prejel Jan Kozamernik. Foto: www.alesfevzer.com
Lani so zmagali skakalec Peter Prevc, smučarka Tina Maze in odbojkarska reprezentanca, v imenu katere je priznanje prejel Jan Kozamernik. Foto: www.alesfevzer.com

Krone iz leta 2015 trenutno nosijo alpska smučarka Tina Maze, smučarski skakalec Peter Prevc, ekipa leta pa je bila lani odbojkarska reprezentanca Slovenije. Podelili bodo tudi nagrado za izstopajočo mlado športno osebnost leta, ta nagrada je bila lani podeljena drugič. Po atletinji Maruši Mišmaš jo je dobil motokrosist Tim Gajser.

Voditeljica Sanja Modrić, glasbena gosta Nina Pušlar in Zlatko
Priznanja najboljšim bodo ob petindvajsetletnici samostojne slovenske države izročili vrhunski športniki iz tega obdobja. Prireditev v Gallusovi dvorani se bo začela ob 20. uri, uro in pol prej pa bo sprejem za športnike in trenerje pripravil slovenski predsednik Borut Pahor, ki se bo nato skupaj z drugimi predstavniki države, gospodarstva in športa udeležil razglasitve. Voditeljica bo novinarka TV Slovenije Sanja Modrić, glasbena gosta pa bosta Nina Pušlar in Zlatko ter plesna skupina Zavod Vitkar.

Oblikovana dva nova kipca iz najboljšega jekla
Popolnoma nova priznanja DŠNS za najboljše športnike je izdelala Skupina SIJ, Slovenska industrija jekla. Oblikovana sta dva kipca. Junak, ki ga dobi najboljša mlada športna osebnost leta in tisti, ki se je izkazal z najbolj športno potezo leta (fair play); slednjega letos ne bodo podelili, ker ni bilo tehtnih predlogov. Priznanje simbolizira junaka s ponosno dvignjeno roko, ki je na začetku svoje kariere in se odločno vzpenja naprej do novih zmag. Plamenice prejmejo najboljši trije športniki in športnice ter najboljša ekipa leta in športnik invalid leta.

"Priznanje simbolizira jekleno voljo, potrebno, da se po vijugavi in zahtevni poti športnik povzpne do vrha in zmag, kar simbolizira plamen, poti se vedno bolj ožijo in jih je proti koncu vedno manj. Da poudarimo odlične dosežke, zlata, srebrna in bronasta barva na podstavkih ponazarjajo medalje, na katerih ponosno stoji plamenica," je na novinarsko konferenci dejala Anabelle Logar, ki skrbi za celostno idejno podobo prireditve in je sodelovala tudi pri pripravi priznanj, ki jih je idejno zasnoval umetnik Luka Tratnik. Ta je med drugim poudaril: "Izjemno sem počaščen, da sem sodeloval, to je moj največji športni uspeh." Vsako priznanje je unikatno, ker so zaradi tehnične zahtevnosti modeli narejeni iz peščenih kalupov, ki se potem razbijejo.

Priznanja najboljšim športnikom v državi se podeljujejo že od leta 1968.