Boks na Kubi uživa status nacionalnega športa in ponosa, saj boksarji redno osvajajo olimpijska odlična. Foto: Reuters
Boks na Kubi uživa status nacionalnega športa in ponosa, saj boksarji redno osvajajo olimpijska odlična. Foto: Reuters

Nesrečni dogodek se je zgodil že 4. junija v Havani. Nesrečni Fuentes Lopez je sodeloval na odprtju vsakoletnega memorialnega turnirja v spomin na Roberta Balada, olimpijskega prvaka v supertežki kategoriji iz Barcelone leta 1992, ki je umrl v 25. letu starosti. Uradni kubanski mediji so njegovo smrt skušali prikriti, potrdili pa so jo šele v soboto po lokalnem času.

Usodne trenutke razkril spletni posnetek
Dogodek so razkrili šele po tem, ko so v petek v Miamiju, kjer živi ogromno kubanskih prebežnikov, objavili video, v katerem se vidi, kako se je Fuentes Lopez opotekal po ringu, nato pa se je, ne da bi se ga nasprotnik dotaknil, nenadoma zgrudil. Pomagala mu ni niti hitra zdravniška pomoč, poznejša obdukcija pa je pokazala, da je umrl zaradi srčnega napada.

Zdravnik naj ga ne bi želel pregledati
Njegov bratranec Jesus Matthew Martinez je za medije iz Miamija povedal, da je Fuentes že pred dvobojem potožil svojemu trenerju, da se počuti slabo. Po Martinezovih besedah ga zdravnik ni želel niti pregledati. Turnir, ki bi sicer moral potekati med 4. in 8. junijem v Havani, so po nesrečnem dogodku prekinili. Fuentes Lopez je Kubo leta 2013 zastopal na mladinskem svetovnem prvenstvu v Kijevu in je veljal za olimpijskega kandidata za naslednje igre leta 2020 v Tokiu.