38 mladih športnikov se je predstavilo v Ljubljani. Foto: www.alesfevzer.com
38 mladih športnikov se je predstavilo v Ljubljani. Foto: www.alesfevzer.com
Urška Poje
Olimpijsko prisego je prebrala biatlonka Urška Poje. Foto: www.alesfevzer.com

Predsednik OKS-ja Bogdan Gabrovec in legendarna športnika Miroslav Cerar in Iztok Čop so ekipi, ki se je predstavila na Bledu, zaželeli nadaljevanje niza uspehov.

"Za mnoge od vas bo to prvo večje mednarodno tekmovanje. Janica Kostelić in mnogo drugih je na teh tekmovanjih začelo pot izjemnih uspehov. Tudi Anžeta Kopitarja so skavti opazili na tem tekmovanju leta 2003 na Bledu in vsi vemo, kam je potem prišel," je dejal podpredsednik OKS-ja Čop. Olimpijsko prisego je prebrala biatlonka Urška Poje.

Ofem velja za neke vrste male evropske olimpijske igre, na katerih se merijo športniki iz 49 evropskih olimpijskih komitejev, in za največje tekmovanje za mlade športnike, stare med 15 in 18 let, pod okriljem Mednarodnega olimpijskega komiteja.

Cene Prevc in Lanišek blestela v Brasovu
Na prejšnjem zimskem Ofemu, ki je bil februarja 2013 v romunskem Brasovu, je bila Slovenija na četrtem mestu med najuspešnejšimi državami po številu osvojenih kolajn. Zaostala je le za Rusijo, Nemčijo in Francijo, prehitela pa je velesile zimskih športov, kot so Švica, Italija, Avstrija in Norveška. Slovenski športniki so osvojili tri zlate, tri srebrne in štiri bronaste medalje. Najuspešnejša sta bila smučarska skakalca Cene Prevc in Anže Lanišek s po tremi medaljama, dve je osvojila tekačica Anamarija Lampič. Najuspešnejša športna panoga za Slovenijo so bili smučarski skoki s štirimi medaljami, sledi alpsko smučanje s tremi, teki na smučeh z dvema in deskanje na snegu z eno.

Na 12. poletnem Ofemu julija 2013 je slovenska reprezentanca osvojila rekordnih 11 medalj. Zlate so bile odbojkarice, Aneja Simončič v teku na 400 m z ovirami in rokometaši, srebrna Leda Krošelj v skoku ob palici, z bronom okrog vratu pa so se vrnili judoisti Andreja Leški, Luka Harpf in Rok Polajžer, skakalka v višino Lara Omerzu, Tina Božič je bila tretja v troskoku in v skoku v daljino ter plavalka Neža Kocijan.

Slovenska reprezentanca:
- alpsko smučanje: Jaka Dvornik, Krištof Fabjan, Matevž Rupnik, Andraž Rakovec, Lejla Habjan, Meta Hrovat, Zala Kobentar, Andreja Slokar;
- biatlon: Rok Kenda, Luka Naglič, Luka Plahuta, Nace Žnidaršič, Polona Klemenčič, Urška Poje, Nina Zadravec;
- deskanje na snegu: Maks Hribar, Matic Kvas, Tit Štante;
- nordijska kombinacija: Gašper Brecl, Matevž Malovrh, Jaka Matko, Vid Vrhovnik;
- smučarski skoki: Tine Bogataj, Bor Pavlovčič, Domen Prevc, Urban Rogelj, Maja Gradišar, Anita Seretnik, Agata Stare;
- tek na smučeh: Andrej Jenko, Miha Ličef, Luka Markun, Erik Raduha, Martina Jakopič, Veronika Jakopič, Nina Klemenčič, Liza Praznik;
- umetnostno drsanje: Nina Polšak.