Dejan Zavec je izgubil svoj drugi dvoboj v ZDA. Foto: Jure Jeromen
Dejan Zavec je izgubil svoj drugi dvoboj v ZDA. Foto: Jure Jeromen
Dejan Zavec
Dejanu Zavcu ni uspelo presenetiti vzhajajoče zvezde ameriškega boksa. Kljub temu je Ptujčan znova pokazal izjemno vzdržljivost in veliko srce. Kakšni bodo njegovi naslednji koraki, bo znano v prihodnjih dneh in mesecih. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

V osrednjem obračunu večera je Bernard Hopkins v boju za naslov svetovnega prvaka v kategoriji do 79 kg po verziji IBF premagal Tavorisa Clouda in pri 48 letih postal najstarejši svetovni prvak v kateri koli konkurenci v zgodovini boksa.

Keith Thurman
Keith Thurman je vseh 12 rund "poplesaval", tako da ga je Zavec težko zadeval. Foto: Facebook

36-letni Ptujčan je pred nekaj več kot 12.000 gledalci v dvorani Barclays, kjer je bilo sicer bolj "komorno" vzdušje, dal vse od sebe, a je bil 12 let mlajši Američan enostavno boljši nasprotnik, hitrejši in natančnejši, tako da so mu sodniki po 12 rundah prisodili zmago s 120:108. Zavec, ki ima 32 zmag, je doživel tretji poraz, še drugega v ZDA. V za boksarje "obljubljeni deželi" se je toliko let zaman skušal boriti, a je očitno svojo priložnost dobil prepozno.

Ni razloga, da bi bil neskončno potrt
"Že prve runde sem čutil, da to ni to. Potem sem šel na fiziko, pa tudi to ni šlo. Ni se mi poklopilo. Keith je bil zelo dobro pripravljen, nimam izgovorov," je Zavec dvoboj ocenil za Val 202 in dodal: "Imel je zelo točne, natančne udarce, kar je meni manjkalo. Ne morem biti vesel, ker sem delal za uspeh. Ni pa razloga, da bi bil neskončno potrt. Moja nadaljnja kariera ni vprašljiva, ampak zdaj je treba sesti in razmisliti kaj naprej."

Šele drugi, ki je zdržal do konca
Slovenski šampion je šele drugi borec, ki je s Thurmanom odboksal ves dvoboj. Američan je namreč kar 18 od 20 zmag slavil predčasno - z nokavtom.

Pobuda na strani Thurmana
Uvodna runda je minila v "spoznavanju" obeh borcev, ki sta poskušala tudi z napadom, a brez kakšnega vidnega uspeha. V drugi rundi je bil nekoliko dejavnejši Thurman, vendar se je Ptujčan dobro branil. Američan se je dobro gibal, medtem ko je slovenski šampion potrpežljivo čakal na svojo priložnost. Podobna je bila slika v ringu tudi v naslednjih dveh rundah. Thurman je bil za odtenek boljši nasprotnik. Njegovi udarci so bili natančnejši, Zavec pa mu ni uspel priti blizu.

Američan ni popuščal
V šesti rundi je Ptujčanu uspel lep desni kroše, tudi sicer pa je pustil dober vtis. A Američan v naslednjih rundah ni popuščal, pač pa je nadaljeval "poplesavanje" okrog Zavca, med katerim mu je zadal tudi nekaj uspešnih udarcev. Tako je v deveti rundi Štajerca zadel z levim aperkatom. V deseti je sledilo še nekaj močnih udarcev Thurmana po obrazu Zavca, ki so mu počasi pojenjale moči. Tudi v zadnjih dveh rundah čudeža ni bilo, tako da se je 20. zmage v karieri veselil Američan.

Zavec ima dobro obrambo
"Zavec je pravi veteran tega športa, ima dobro obrambo, zato mi ga ni uspelo nokavtirati. Sem pa vesel, da sem prvič boksal 12 rund. To je dobra izkušnja za naprej," je takoj po borbi dejal Thurman, ki bo zdaj najbrž izzval svetovnega prvaka Timothyja Bradleyja.

V osrednjem obračunu večera je Bernard Hopkins v boju za naslov svetovnega prvaka v kategoriji do 79 kg po verziji IBF premagal Tavorisa Clouda in pri 48 letih postal najstarejši svetovni prvak v kateri koli konkurenci v zgodovini boksa.