Anja Klinar bo v Kazanu zaradi sporeda nastopila v treh disciplinah: 400 m prosto, 200 m delfin in še 400 m mešano. Foto: EPA
Anja Klinar bo v Kazanu zaradi sporeda nastopila v treh disciplinah: 400 m prosto, 200 m delfin in še 400 m mešano. Foto: EPA
Anja Klinar
Sodeč po napredku postaja 400 m prosto udarna disciplina Klinarjeve, ki bo tako že prvi dan napadla preboj med najboljših osem plavalk na svetu. Foto: www.alesfevzer.com
Tjaša Oder v Kazan brez velikih pričakovanj

Anja Klinar ima za sabo uspešno sezono, v kateri je že aprila na mitingu v Eindhovnu izpolnila olimpijsko normo. "Ja, super je, da jo imam in se mi prihodnje leto s tem ne bo treba obremenjevati. A treba je končati letošnjo sezono in dobro odplavati v Kazanu ," pravi tekmovalka, ki je del svetovnega vrha že vse od leta 2004, ko je osvojila tretjo in četrto medaljo na mladinskih evropskih prvenstvih in na 400 m mešano na igrah v Atenah veljala tudi za eno od favoritinj za olimpijski finale, a se pod Akropolo ni vse izteklo po željah.

Z državnim rekordom po finale
Letošnji cilji so visoki, česar tudi ne skriva: "Mislim, da sem na 200 in 400 m prosto lepo napredovala. Posebej 400 m prosto mi ob 400 m mešano postaja glavna disciplina. Na 400 m mešano se že nekaj časa gibljem okrog izida 4:40 in upam, da mi bo v Kazanu uspelo plavati državni rekord pod 4:38. Sposobna sem in upam, da mi bo uspelo."

Že prvi dan v novi prvi disciplini
Tudi razpored na nogometnem stadionu Kazan Arena na sotočju rek Kazanke in Volge je pisan na kožo Gorenjki. "Vesela sem, da je 400 m prosto na sporedu prvi dan, ker sem v tej disciplini najbolj samozavestna. Morda bo to do olimpijskih iger postala moja glavna disciplina. Četrti dan imam na sporedu 200 m delfin, kjer sem morda še najšibkejša in zadnji dan je na vrsti 400 m mešano. Če se mi vse uskladi in če odplavam svoje najboljše izide, se lahko zavihtim v finale, ki je želja in cilj. Upam, da sem v zadnjih dneh dobila še nekaj tiste potrebne hitrosti."

Med pripravami na več močnih tekmah
Tekmovalka je imela v nasprotju z nekaterimi preteklimi leti v sezoni 2015 z nastopi na Nizozemskem, v Italiji in Franciji tudi več močnih tekem. "Te so v preteklosti manjkale. Samo tukaj se lahko naučimo res tekmovati, saj v Sloveniji težko najdem konkurenco in se ne zberem povsem 100-odstotno. Pomembno je nastopati na velikih tekmah, in mislim, da mi bo zaradi tega na velikih tekmah lažje."

Končno popolnoma zdrava za vrhunec sezone
Finale svetovnega prvenstva, to bi bil drugi ženski po Sari Isaković, Klinarjeva čaka že dolgo. Pogosto so ji pripravo na največje tekme preprečile poškodbe in bolezni. Letos pravega opravičila ni. "Mislim, da tako uspešne sezone še nisem imela. Po trdem treningu me rama sicer še kdaj spomni, da je malo poškodovana, a res sem imela srečo z zdravjem."

Prav zdravje je plavalki dalo potrebno samozavest: "Vem, kaj hočem. Želim si enkrat končno pokazati, česa sem sposobna. To velja že za Kazan, ampak v resnici merim na olimpijske igre, ki bodo po vsej verjetnosti moje zadnje. Tam si želim vrhunski rezultat in dokazati, da sem sposobna tam nekaj odplavati."

Slovenski nastopi v Kazanu:
- Martin Bau (Branik Maribor): 400 m prosto, 800 m prosto, 1500 m prosto;
- Damir Dugonjić (Fužinar Ravne): 50 m prsno, 100 m prsno;
- Nastja Govejšek (Velenje): 50 m prosto, 100 m prosto, 50 m delfin, 100 m delfin;
- Anja Klinar (Gorenjska banka Radovljica): 400 m prosto, 200 m delfin, 400 m mešano;
- Gaja Natlačen (Fužinar Ravne): 200 m prosto, 1500 m prosto
- Tjaša Oder (Fužinar Ravne): 800 m prosto, 1500 m prosto;
- Peter John Stevens (Triglav Kranj): 50 m prsno;
- Tanja Šmid (Ljubljana): 200 m prsno;
- Tjaša Vozel (Zvezda Kranj): 50 m prsno, 100 m prsno;
- Robert Žbogar (Gorenjska banka Radovljica): 100 m delfin, 200 m delfin, 400 m mešano.

Tjaša Oder v Kazan brez velikih pričakovanj