62-letni Thomas Bach je najvišji položaj v krovni športni organizaciji prevzel septembra 2013. Foto: www.alesfevzer.com
62-letni Thomas Bach je najvišji položaj v krovni športni organizaciji prevzel septembra 2013. Foto: www.alesfevzer.com
Maruša Mišmaš in Thomas Bach
Bach je leta 1976 na olimpijskih igrah v Montrealu osvojil zlato kolajno na ekipni tekmi v sabljaški disciplini floret. Foto: www.alesfevzer.com
Posnetek dobrodelne prireditve OKS-a
Bach: Čakajo nas izjemne olimpijske igre v Riu
Bach že začutil olimpijsko vzdušje v Sloveniji

S prvim možem Mednarodnega olimpijskega komiteja se je pogovarjala Sanja Modrić.
Gospod Bach, ko so vas izbrali za predsednika MOK-a, ste njegove članice prosili, naj bodo uigrane kot orkester, vendar šport preživlja hude čase. Dnevno se govori o dopingu. MOK zagovarja ničelno toleranco. Kako daleč ste pripravljeni iti?

Pri dopingu se držimo ničelne tolerance. Omenili ste orkester. Kdor ne igra pravih not, mora iz orkestra. V sklopu olimpijskega programa do leta 2020 smo sprejeli nove ukrepe za čist šport in boj proti dopingu. Zagotovili smo dodatna finančna sredstva v vrednosti 20 milijonov ameriških dolarjev, da bi bolje zaščitili športnike, ki dopinga ne uporabljajo, in da bi izboljšali preiskovanje v boju proti dopingu. Pred kratkim smo sprejeli odločitev, da bo kazni za dopingirane športnike določalo Mednarodno športno razsodišče v Lozani, ne več MOK, da bi se izognili tudi percepciji konflikta interesov in pokazali, da mora biti vsak športnik, ki je zlorabil nedovoljena poživila, strogo kaznovan. In da morajo biti na drugi strani čisti športniki ustrezno zaščiteni.

Ruskim, kenijskim in etiopskim atletom grozi, da ne bodo smeli nastopiti na olimpijskih igrah v Riu. Ste pripravljeni podpreti to odločitev?
Te stvari so zdaj v rokah mednarodne atletske zveze in svetovne protidopinške agencije. Vsak športnik je poseben primer. Če so vpleteni v to, morajo biti kaznovani, a ne le športniki, tudi zdravniki, uradniki in drugi. Hkrati morajo biti čisti športniki zaščiteni, da lahko dokažejo svojo nedolžnost in tekmujejo.

Poleg dopinga smo priča tudi veliko obtožbam o korupciji, denimo v nogometu in atletiki. Francoski preiskovalci so javnost pred dnevi obvestili, da preiskujejo tudi izbore in glasovanja o prirediteljih olimpijskih iger leta 2016 in 2020. Vas to kaj skrbi?
Smo v tesnem stiku s preiskovalci, ponudili smo jim svoje podatke, da bi ugotovili, kaj se je zgodilo. Zavezani smo jasnim etičnim pravilom, tako kot pri dopingu. Nikoli ne moreš izključiti, da nekdo poskuša goljufati. Kar neka organizacija lahko stori, mora narediti in mi počnemo, je, pogledati to in uveljaviti, da je vse v skladu z našimi pravili. Nekdanji predsednik mednarodne atletske zveze (Lamine Diack, op. a.) je bil častni član MOK-a. Dan po tem, ko je MOK imel prvi dokaz, da je počel nepravilnosti v zvezi z dopingom, je bil suspendiran. Ker je poznal naše načelo ničelne tolerance, je odstopil z vseh položajev znotraj MOK-a. Iz tega primera vidite, da ne le govorimo o tem, ampak smo zelo dosledni in ne poznamo izjem.

Do naslednjih olimpijskih iger so še slabi štirje meseci. V Riu je več težav, tudi zdravstvenih, zaradi onesnažene vode in virusa Zika. Domači organizacijski odbor je zmanjšal sredstva, zato so se povečali izdatki MOK-a. Kako spite zadnje dni, tedne in mesece?
Odlično.

Bi priznali, če ne bi?
Spim odlično, tako kot bom v Sloveniji. Sprejeli smo več ukrepov, s katerimi želimo pomagati organizacijskemu odboru, solidarni smo z Brazilci. Prireditelji prihajajočih iger se spopadajo z zahtevno krizo. MOK mora biti solidaren, zato je tudi pomagal. Prizadevali smo si, da to ne bi škodovalo športnim objektom. Razmere za športnike bodo vrhunske. Glede na to, kako smo povezani in solidarni, sem prepričan, da nas čakajo izjemne olimpijske igre v čudoviti državi s toplimi ljudmi, ki strastno ljubijo šport. Zato se lahko vsi veselimo tega dogodka.

V Evropi se po terorističnih napadih v Parizu veliko govori o varnosti. Ste s tega vidika kaj zaskrbljeni pred igrami v Riu?
Dandanes je varnost vedno skrb vzbujajoč vidik, še posebej za organizatorje velikih tekmovanj. Žal živimo v svetu, kjer lahko teroristi udarijo kjer koli. To smo v zadnjem času videli ne le v Evropi. Seveda smo v stikih z organizacijskim odborom. Za varnost bodo seveda skrbele brazilske sile, MOK nima policije in obveščevalne službe. Imamo informacije, da delajo vse, da bi zagotovili čim varnejše olimpijske igre za vse udeležence, tako športnike kot gledalce.

Že dve leti in pol ste predsednik MOK-a. Kateri je bil največji izziv do zdaj?
Intervjuji (smeh).

Zato se najin končuje. Najlepša hvala za vaš čas in uživajte v preostanku obiska v Sloveniji.
Hvala. Užival sem.

Posnetek dobrodelne prireditve OKS-a
Bach: Čakajo nas izjemne olimpijske igre v Riu
Bach že začutil olimpijsko vzdušje v Sloveniji