Veselje slovenskih košarkaric po preboju med najboljše štiri. Foto: www.alesfevzer.com
Veselje slovenskih košarkaric po preboju med najboljše štiri. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenski košarkarji so v Bakuju še brez poraza. Foto: www.alesfevzer.com
Vlora Beđeti
Slovenski tabor je največ pričakoval od izkušene Vlore Beđeti, ki pa je zaradi nedovoljenega prijema izgubila dvoboj z Italijanko Gullio Quintavalle. Foto: www.alesfevzer.com
Prvi dan judoisti pustili slab vtis
Košarkarji in košarkarice v polfinale
Dopoldansko dogajanje v Bakuju

V četrtfinalu so košarkarji po izjemno razburljivem dvoboju ugnali Grčijo. Tekma je bila odločena šele po podaljšku (18:17). Odločilen koš je sekundo pred koncem dosegel Boris Jeršin. V polfinalu so imeli Slovenci po košu Daria Krejića sedem sekund pred iztekom rednega dela že dve točki naskoka, a so Grki podaljšek izsilili z metom izza črte. Krejić je dal sedem točk, Jeršin šest, Jure Eržen tri, Uroš Troppan pa dve.

V četrtfinalu so se kranjski Škorci za zmago nad Švicarji tresli do konca. Še tri minute pred koncem je bilo na semaforju 12:10 za švicarsko trojko. Predvsem po zaslugi Eržena, ki je dosegel kar 10 točk, pa so Slovenci izid obrnili. Eržen je bil tudi tisti, ki je tri sekunde pred koncem dosegel zadnji koš na tekmi. Krejić je dosegel štiri točke, Troppan in Jeršin pa po eno.

"To je presenečenje le za tiste, ki take košarke še niso gledali. A to je normalno. Tako je na 70 odstotkih finalnih tekem, ko so ekipe izenačene in dobre. Tu odloča ena žoga in vidi se, ali imaš 'jajca' ali ne. Boris jih ima in vsaka mu čast. Bilo je zelo napeto, Grki so imeli na koncu s tisto trojko tudi srečo in mislim, da je odločil žreb pred tekmo. Tega sem dobil in se odločil, da dam Grkom žogo, naša pa bo prva žoga v podaljšku. Sicer pa smo imeli oboji svojo priložnost in tudi, če bi zmagali Grki, bi bilo zasluženo. Jutri je na vrsti zadnji dan, vsi smo že napol poškodovani, a gremo na zmago," je povedal Eržen.

Dve zanesljivi zmagi za polfinale
Zanesljivo so v polfinale napredovale košarkarice, ki so z 18:11 ugnale Švico. Dobre tri minute pred koncem so povedle za tri in nasprotnicam se ni uspelo približati. Živa Zdolšek je dala devet točk, po tri sta pristavili Urša Žibert in Ana Ljubenović, Maša Pirišič pa je dosegla dve. V osmini finala so po izenačenem uvodu pobegnile na 13:7 in del prednosti rešile do konca. Po pet košev sta zadeli Ljubenovićeva in Žibertova, Zdolškova je dodala tri, Piršičeva pa enega. Na koncu so Belgijo ugnale s 14:11.

"Mislim, da smo si tudi to zmago priborile s trdim delom, dobro pripravo na tekmo in kančkom športne sreče. Malo je bilo nervoze, a dale smo vse od sebe, vrgle smo se na vsako žoge in odločalo je prav to, da danes za nas res ni bilo izgubljene žoge," je po tekmi povedala Urša Žibert, o naslednjih nasprotnicah pa dodala: "Ukrajino smo gledale že včeraj. Poznamo jih in jutri bomo pogledali, kako se bomo postavile v obrambi in kako bomo skušale v napadu dosegati lahke koše."

Za Trbovca usoden sedmi nosilec
Tekmovanje na evropskih igrah so začeli tudi judoisti. Šesterica borcev je v sedmih nastopih po zaslugi Matjaža Trbovca vknjižila vsega eno zmago. Vsi preostali slovenski nastopi so se v izredni atmosferi, ki so jo že dopoldne pripravili domači navijači, končali s porazom.

Trbovc je v kategoriji do 60 kilogramov najprej premagal Turka Ahmeta Kabo. Turek je v dvoboju sprva sicer povedel, v drugem delu pa je varovanec Marjana Fabjana nadzoroval dvoboj in ga pol minute pred koncem zaključil predčasno. Za Trbovca je bil nato usoden sedmi nosilec in bronasti z lanskega evropskega prvenstva Armenec Hovhannes Davtyan. Po izenačeni borbi sta šla tekmovalca v podaljšek, kjer si je v odprtem obračunu zlato točko z vazarijem priboril Armenec.

Največ pričakovali od Beđetijeve
Slovenski tabor je največ pričakoval od izkušene Vlore Beđeti, tretje z zadnjega svetovnega prvenstva v kategoriji do 57 kg, ki pa ji v zadnjem obdobju na tatamiju ne gre vse po načrtih. V dvoboju z Italijanko Gullio Quintavalle, olimpijsko prvakinjo iz Pekinga in petouvrščeno iz Londona, je bila Beđetijeva aktivnejša, le nekaj sekund pred koncem pa si je slovenska tekmovalka privoščila lahkomiselni nedovoljen prijem in po kazni izgubila dvoboj.

Dober nastop štirih mladink v štafeti
Plavalka Neža Klančar je osvojila šesto mesto na 200 m prsno z dosežkom 2:34,65. V finalu je nastopila tudi štafeta 4 x 100 m mešano in z novim slovenskim mladinskim državnim rekordom 4:16,89 osvojila sedmo mesto. Štafeta je nastopila v postavi Ava Schollmayer, Tara Vovk, Diana Naglič in Neža Klančar. Četverica slovenskih mladink iz štirih slovenskih klubov dokazala, da se v slovenskem plavanju dobro dela v različnih sredinah in slovenska dekleta so se v svoji starostni kategoriji enakovredno spopadle s plavalnimi velesilami.

Slovenke so bile v končnici celo v boju za peto mesto, a sta imeli Klančarjeva in Schollmayerjeva, ki je bila 11. na 50 m hrbtno, dvojni program in tudi zato so bile pred njimi Italijanke in Irke, Slovenke pa so prehitele Turkinje. Prve štiri štafete so bile nedosegljive. "Na 200 prsno sem zelo zadovoljna z dosežkom in šestim mestom na prvenstvu, pa čeprav je bil izid malo slabši kot včeraj. V štafeti sem nato dala vse od sebe, plavala blizu osebnemu rekordu, kar je po finalu na 200 prsno super," je povedala Neža Klančar.

Na 100 m delfin se je Nagličevi na 19. mestu z 1:02,90 polfinale izmuznil za dve desetinki sekunde. Kaja Balent Marin je bila mesto za njo in desetinko sekunde počasnejša, Izabela Milanez je v tej disciplini osvojila 35. mesto. Vito Vodenik je bil na 200 m hrbtno 23. Maja Uduč in Gaja Kristan sta v jutranji skupini na 1.500 m prosto zasedli drugo in tretje mesto, po popoldanskem finalu sta bili 10. in 11.

Prvi dan judoisti pustili slab vtis
Košarkarji in košarkarice v polfinale
Dopoldansko dogajanje v Bakuju