Sašo Bertoncelj je svojo edino medaljo na največjih tekmovanjih osvojil leta 2010, ko je bil tretji na evropskem prvenstvu. Takrat je v Birminghamu evropski prvak postal domačin Daniel Keatings. Foto: EPA
Sašo Bertoncelj je svojo edino medaljo na največjih tekmovanjih osvojil leta 2010, ko je bil tretji na evropskem prvenstvu. Takrat je v Birminghamu evropski prvak postal domačin Daniel Keatings. Foto: EPA
Teja Belak
Teja Belak gre lahko povsem sproščeno v zgodovinski prvi ženski finale. Foto: BoBo

Bertoncelj si je že dodobra opomogel po pretresih v kvalifikacijah, ko je po slabšem nastopu na konju vse do zadnjega telovadca trepetal za uvrstitev v finale. Na koncu mu je to uspelo s sedmim dosežkom kvalifikacij (15,233). "Počutim se super, vsak dan bolje, in upam, da sva letos s Sebastijanom Piletičem dobro načrtovala formo. Nimam se kaj pritoževati. Finale bo divji, izjemno močan," je dan pred finalom dobro razpoložen 28-letni telovadec, ki ne skriva, da v finalu meri na kolajno.

Vse sobotne finale si boste lahko od 11.30 naprej ogledali na TV Slovenija 2 in MMC TV.

Le en finalist še nima medalje
"Zdaj že lahko govorim o kolajni. Dejstvo je, da je to moj edini cilj oziroma želja za finale. Ne morem reči, da bom zadovoljen, če bom, denimo, četrti. Ampak vseeno moram narediti lepo izvedbo in popraviti vtis iz kvalifikacij, ker bo v družbi takšnih asov, kot sem, odločala izvedba," je poudaril telovadec Narodnega doma, ki se bo v finalu pomeril z olimpijskim, svetovnim in evropskim prvakom Madžarom Krisztianom Berkijem, Britancema Maxom Whitlockom in Danielom Keatingsom, Hrvatom Filipom Udetom, Armencem Hartumom Merdinjanom, Italijanom Albertom Busnarijem in Belgijcem Donna-Donnyjem Truyensom, ki v tej druščini edini še nima kolajne z EP-jev.

Na orodje se bo podal zadnji
"Paleta finalistov, kjer smo vsi razen enega že 'medaljisti' z EP, dokazuje, kako kakovosten je trenutno konj. Res bo zanimivo in vse bo odvisno od izvedbe. Upam, da se mi bo vse 'poklopilo' tako, kot se mora, potem bo zelo zanimiv zaključek tekme. Še posebej, ker grem na orodje zadnji med vsemi finalisti," je še pojasnil Bertoncelj.

Prva Slovenka v finalu
Teja Belak se je sploh kot prva Slovenka prebila v finale, s čimer je pripravila lepo presenečenje. To ji je uspelo, čeprav njen kvalifikacijski nastop ni bil tak, kot bi si želela. V finalu se bo 18-letnica pomerila s Švicarko Giulio Steingruber, domačinko Marijo Paseko, Romunko Lariso Iordache, Nizozemkama Noel van Klaveren in Chantysho Netteb, Izraelko Ofir Nezer in Hrvatico Tijano Tkalčec.

V kvalifikacijah padla
A Belakova o tekmicah ne razmišlja preveč, rada bi predvsem popravila svoj kvalifikacijski nastop, ko je pri drugem skoku padla: "Na treningu bom še nekajkrat preizkusila skoka in se skušala za soboto čim bolje pripraviti, da končno vidim, kam sodim, če naredim dobro oba skoka."