Olimpijski ogen je krenil na pot v Rio. Foto: Reuters
Olimpijski ogen je krenil na pot v Rio. Foto: Reuters
Prvi nosilec je bil Eleftherios Petrounias. Foto: Reuters

Baklo je prižgala grška igralka Katerina Lehou.
Prižiganje olimpijskega ognja in potovanje bakle okoli sveta je tradicionalno že vse od iger leta 1936 v Berlinu in velja tako za poletne kot zimske olimpijske igre. V ceremoniji sodelujejo ženske kot duhovnice, ena med njimi je "visoka duhovnica", ki prižge ogenj. Duhovnice najprej odplešejo tradicionalni ples, nato pa počasi korakajo proti svetemu oljčnemu nasadu pred templjem boginje Here.

Visoka duhovnica tam s pomočjo parabolnega zrcala in sončnih žarkov prižge ogenj, obenem pa v stari grščini izreče naslednje besede: "Apolon (bog sonca), pošlji nam žarke za sveto baklo." Po vžigu ogenj preda prvemu nosilcu in bakla gre lahko na pot po svetu. Poskrbljeno je tudi za primer, ko ni dovolj sonca. Takrat duhovnica baklo prižge v eni izmed soban templja boginje Here s pomočjo laterne, v kateri je olimpijski ogenj prižgan vselej.

Prvi letošnji nosilec je bil grški telovadec Eleftherios Petrounias, lanski evropski in svetovni prvak na krogih. Grk je baklo predal odbojkarju Giovaneju Gaviu, ki je z Brazilci osvojil olimpijsko zlato medaljo leta 1992 v Barceloni in 2004 v Atenah.
Bakla bo do 27. aprila potovala po Grčiji, nato pa bo predana Brazilcem. Na 95-dnevni turneji bo obiskala 83 mest. Ocenjujejo, da bo dosegla 90 odstotkov prebivalcev Brazilije. Nosilo jo bo 12.000 ljudi, prepotovala pa bo 20.000 kilometrov po zemlji in 16.000 kilometrov po zraku.

V Olimpiji prižgali olimpijski ogenj
V Olimpiji prižgali olimpijski ogenj