Damir Dugonjić je študiral na Berkeleyju v Kaliforniji in je poročen z Američanko Camillo. Foto: EPA
Damir Dugonjić je študiral na Berkeleyju v Kaliforniji in je poročen z Američanko Camillo. Foto: EPA
Dugonjićevo prvo zlato v kratkih bazenih
Dugonjić prvak z državnim rekordom
Dugonjić bronast na 100 m prsno

Popularni "Dugi" je vse osvojil na prvenstvih od Szczecina 2011 naprej, trenutno pa je na 50 m prsno aktualni evropski prvak v malem in v olimpijskem bazenu, kjer je tudi evropski rekorder.

Vesel vsake medalje, a zlata ima poseben pomen
Koroški orjak, ki v višino presega 200 cm, je bil dan po zlatu še bolj vesel svojega uspeha kot takoj po tekmi: "Zavedam se, da sem osvojil zlato medaljo, kar je največ, kar se sploh da. Vesel sem vsake medalje, a zlata ima poseben pomen, kar pomeni, da sem bil najboljši in najhitrejši letos v Evropi. Obenem sem plaval še državni rekord in sem zelo, zelo vesel."

Še sam ni vedel, kaj točno lahko pričakuje
Dugonjić je izstopal že poleti, ko mu je športna sreča obrnila hrbet in je na SP-ju v Barceloni dvakrat, za eno in za tri stotinke, končal na četrtem mestu, a obakrat kot najhitrejši Evropejec. Vlogo favorita je zdaj končno potrdil. Po SP-ju je treniral v Kaliforniji in se z izjemo zmage na odprtem prvenstvu ZDA v Knoxvillu ni pojavljal na tekmah, zato sam ni vedel, kaj točno lahko pričakuje, a je v obeh svojih disciplinah dosegel nova državna rekorda.

Najti razmerje med plavanjem in vsem drugim
"Vem, da se moram več pojavljati na tekmah in svetovnih pokalih. Zame je to medijski plus, a potrebujem tudi več tekem. Tukaj se je pokazalo, da mi manjkajo. Letos sem se odločil, da treniram v ZDA in sem doma z ženo ... Lani je bila sezona res naporna, veliko sem bil od doma. So preprosto stvari, ki se jim moram posvetiti. Ni samo plavanje. Moram najti razmerje med plavanjem in vsem drugim. Treba je početi tudi kaj drugega. Poleti bo seveda drugače, sezona bo daljša in že decembra grem na prve priprave, nato pa trdo delo vse do EP-ja avgusta. Zdaj nameravam tudi veliko več tekmovati in veliko več bom od doma."

Preskokov od lani ni pričakovati
Vrhunec poletja 2014 bo evropsko prvenstvo v Berlinu. Tam bo Dugonjić branil zlato na 50 prsno, popravni izpit iz Debrecena 2012 pa ga po finalu in nesreči s strganimi kopalkami čaka tudi na 100-metrski razdalji. "Tam težko pričakujem nove osebne rekorde. Če bom blizu temu, kjer sem bil letos, bo super. Takih preskokov kot lani ne morem pričakovati, saj bi bili to tudi svetovni rekordi."

Prvič v domačem bazenu marca na Ravnah
"Osnovni cilj je finale in boj za medaljo. Na 50 prsno imam hitrost, in to nekako pride samo od sebe. Treninge moram zato popolnoma usmeriti v 100 prsno. Tam je želja izid pod minuto. Berlin mi bo pokazal, kje sem, potem pa moram v prihodnjih dveh letih narediti naslednji preskok za olimpijske igre v Rio de Janeiru," še dodaja Dugonjić. Slovenski javnosti se bo na tekmah prvič predstavil marca v domačem bazenu na Ravnah, pozneje pa tudi na drugih tekmovanjih. Po Herningu bo doma le nekaj dni, saj ga že konec prihodnjega tedna v Glasgowu čaka revijalna tekma med ZDA in Evropo.

Zdaj še na revijalno tekmo v Glasgow
"To je tekma za popularizacijo plavanja. Dobil sem vabilo in z veseljem se je bom udeležil. Obe ekipi sta zelo močni, žal so v naši ekipi sodelovanje odpovedali štirje Francozi, tako da smo oslabljeni. Predtem smo bili mi favoriti. Zdaj je to razmerje drugačno in ne vem, kako točno bo. Tekmovali bomo z Američani, ki jih dobro poznam, in rad bi vse premagal na 100 prsno, plaval bom tudi 200, pa z mešano štafeto. Ta bo zanimiva, po navadi tekmujem proti tem Evropejcem, zdaj bomo prvič tekmovali skupaj."

Po Glasgowu se Dugonjić vrača v Kalifornijo. "Veselim se božičnih praznikov. Z ženo sva jelko kupila že pred mojim odhodom na EP, je že postavljena in okrašena."

Dugonjićevo prvo zlato v kratkih bazenih
Dugonjić prvak z državnim rekordom
Dugonjić bronast na 100 m prsno