Damir Dugonjič brani bronasto medaljo z zadnjega evropskega prvenstva. Foto: EPA
Damir Dugonjič brani bronasto medaljo z zadnjega evropskega prvenstva. Foto: EPA
Anja Klinar
"Če bi se posebej pripravljala samo za evropsko prvenstvo, se ne bi odločila za toliko nastopov, tako pa, ker sem praktično v polnem treningu, moram tudi v Londonu imeti vsak dan vsaj en nastop. Cilj je, da dam vse od sebe, da skušam odplavati boljše izide, kot jih dosegam na treningih. Z uvrstitvami se ne obremenjujem, ampak glede na to, da imam olimpijsko normo A, bi morala nastopiti v vsaj enem finalu," je svoj cilj razkrila Anja Klinar, 28-letna plavalka Gorenjske banke Radovljice. Foto: Osebni arhiv Anje Klinar
Dugonjić gre na evropsko prvenstvo po medaljo

Slovenske barve bo branilo 15 plavalk in plavalcev. Za zdaj že imajo izpolnjeno normo Mednarodne plavalne zveze za nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru Ravenčana Damir Dugonjič in Tjaša Oder ter Radovljičanka Anja Klinar, zelo blizu nastopa sta tudi Tjaša Vozel iz kranjske Zvezde in Martin Bau iz Branika.

Drugi si bodo pot na najpomembnejše letošnje tekmovanje skušali priboriti v Londonu, kjer bodo nastopili še Gaja Natlačen, Janja Šegel (obe Fužinar Ravne), Peter John Stevens, Špela Bohinc, Nika Karlina Petrič (vsi Triglav Kranj), Nastja Govejšek (Velenje), Robert Žbogar, Tjaša Pintar (oba Gorenjska banka Radovljica), Anže Tavčar (Ljubljana) in Grega Popovič (Branik Maribor). Na evropskem prvenstvu bosta nastopili tudi obe štafeti 4 x 200 m prosto.

Potočnik: Od Dugonjića pričakujem medaljo
"Petnajst plavalk in plavalcev je za Slovenijo kar veliko število, je pa to jedro vseh kandidatov za olimpijske igre. Prvo ime, tako kot že ves moj mandat, ostaja Damir Dugonjič, ki je v disciplini 50 m prsno zelo prepričljiv in od njega pričakujemo medaljo, videli pa bomo, kako bo nastopil na še enkrat daljši razdalji. Zelo dobro je prekinitev študija unovčila Tjaša Oder, kar se kaže v vrhunskih izidih pred samim prvenstvom. Mislim, da je tudi ona v širšem krogu favoritinj za eno od medalj, predvsem na 1.500 m prosto. Z normo A bo v Londonu nastopila še Anja Klinar, ki bo v Londonu nastopila v polnem treningu, kljub temu od nje pričakujem en finale. Za vse druge je bilo osnovno merilo uvrstitev do 16. mesta, kar so v tem obdobju izpolnili, zato pričakujemo od šest do deset nastopov v finalu, predvsem to velja za tiste, ki resno kandidirajo tudi za olimpijske norme, sicer pa bi se večina morala uvrstiti do 16. mesta," je o ciljih na evropskem prvenstvu dejal Miha Potočnik, selektor slovenske plavalne reprezentance.

Dugonjičevi disciplini 50 in 100 m prsno
Na zadnjem evropskem prvenstvu v Berlinu je Dugonjič na 50 m prsno osvojil bronasto medaljo. Nekaj podobnega si želi tudi v Londonu, kjer bazen, tako kot še nekateri iz slovenske izbrane vrste, dobro pozna, saj je v njem nastopil na olimpijskih igrah 2012. "Evropskega prvenstva ne bom vzel le kot priprave na olimpijske igre, saj bo v Londonu skoraj vsa evropska elita. Več možnosti, da pridem do medalje imam normalno na 50 m prsno, ampak bolj kot to, si želim dober rezultat na še enkrat daljši disciplini, ki bi mi dal dodatno motivacijo, samozavest za Rio, da lahko tudi tam pridem do finala in se borim za visoka mesta. Tako da več vlagam na 100 m prsno, na 50 m pa bo šlo za boj stotink, treba bo imeti tudi malo sreče in dobro dnevno formo. Rad bi videl, kje so še rezerve za nastop na olimpijskih igrah, kaj se še da popraviti v dobrih dveh mesecih," je o svojih pričakovanjih povedal prvo ime slovenskega plavanja 28-letni Dugonjič.

Odrova prekinila študij in vse podredila plavanju
Z visokimi pričakovanji bo v London odšla tudi Odrova, ki je bila predlani v Berlinu osma na 800 m prosto in četrta na 1.500 m prosto. "Formo sem načrtovala za London, kjer si želim odplavati svoje najboljše izide, Rio pa bo kot nekakšna nagrada po evropskem prvenstvu. Seveda si v Braziliji želim boljše uvrstitve kot v Londonu pred štirimi leti, veliko bo odvisno od tega, kako bom po evropskem prvenstvu lahko dvignila svojo formo, da bi bila na 800 m spet lahko konkurenčna. Na evropskem prvenstvu več pričakujem od nastopa na 1.500 m prosto, kjer bi me osebni rekord lahko popeljal do zmagovalnih stopničk," je svoje visoke načrte razkrila 21-letna nekdanja svetovna mladinska prvakinja na 1.500 m prosto, ki je prekinila študij v ZDA, se vrnila domov na Ravne in vso pozornost namenila treningu, kar se ji je obrestovalo.

Klinarjeva imela težave s poškodbami in zdravjem
"V pripravah na letošnjo sezono sem imela kar nekaj težav s poškodbami in zdravjem, zato za evropsko prvenstvo nisem najbolje pripravljena. Zame bo to le vmesna postaja za olimpijske igre, vendar je za zdaj še prezgodaj, da bi govorila o njih, vendarle je v ospredju evropsko prvenstvo. Kljub težavam sem se skušala čim bolje pripraviti, v top formi sicer še ne bom, ker pač plavam v disciplinah, v katerih je v tako kratkem času težko načrtovati formo tako za evropsko prvenstvo kot za olimpijske igre,"
pa je ocenila Klinarjeva, ki bo najbolj obremenjena slovenska plavalka, saj bo nastopila v šestih posamičnih disciplinah in na štafetni tekmi.

Vozlova in Bau blizu Copacabani
Tudi drugi udeleženci evropskega prvenstva v Londonu so dobro pripravljeni, želijo si izboljšati svoje osebne rekorde, prav vsi pa se spogledujejo tudi z nastopom na olimpijskih igrah. Za zdaj sta mu ob Dugonjiču, Odrovi in Klinarjevi najbližje Vozlova in Bau, ki sta že lani odplavala izida, ki ju bosta najbrž pripeljala na Copacabano.

Dugonjić gre na evropsko prvenstvo po medaljo