Floyd Mayweather, ki je na stavnicah veljal za favorita, je v Las Vegasu premagal Filipinca Mannyja Pacquiaa, še zdaleč pa s svojo borbo ni požel posebnih simpatij. Foto: Reuters
Floyd Mayweather, ki je na stavnicah veljal za favorita, je v Las Vegasu premagal Filipinca Mannyja Pacquiaa, še zdaleč pa s svojo borbo ni požel posebnih simpatij. Foto: Reuters
Floyd Mayweather in Manny Pacquiao
Toliko denarja se ni obrnilo še na nobenem boksarskem dvoboju. Zmagovalec je dobil med 140 in 180 milijonov, poraženec med 100 in 120. Foto: Reuters
Dejan Zavec ocenil dvoboj Mayweather - Pacquiao
Mayweather med profesionalci ostaja neporažen

16.800 gledalcev v dvorani Grand Garden Arena in milijoni gledalcev pred televizijo, ki so morali večinoma drago plačati za ogled dvoboja, ni prišlo na svoj račun, saj pravega spektakla ni bilo. Največja zvezdnika velterske kategorije nista uprizorila šova, ki bi lahko upravičil naziv dvoboj stoletja, ampak taktični dvoboj. Bolje je začel favorizirani Mayweather, Pacquiao pa je v nadaljevanju sicer napadal, toda tekmec nikoli ni bil v resnih težavah.

Sodniki soglasni, kaj pa ljubitelji boksa?
Ker po dvanajstih rundah ni bilo odločitve, so svoje povedali sodniki in zmago ter naslov svetovnega prvaka v velterski kategoriji po verzijah WBC, WBO in WBA zanesljivo prisodili 38-letnemu Američanu: 118:110, 116:112, 116:112. Ljubitelji boksa seveda še dolgo ne bodo enotni, kdo je bil v resnici boljši. Privrženci Pacquiaa so prepričani, da je Mayweather le objemal Filipinca in da je bil pri sodnikih močno priviligiran.

Mayweather je Pacquiaju podelil 435 udarcev in ob tem 148-krat zadel ter dosegel kvoto 34 odstotkov. Pacquiao (57 dvobojev, 49 zmag, 6 porazov, 2 neodločena) je Američanu podelil šest udarcev manj, vendar je zadel le 81-krat, tako da s kvoto 19 odstotkov ni mogel prepričati sodnikov.

Septembra še zadnjič v ring
"Vredno je bilo čakati na ta dvoboj. Manny je hudičevo dober borec, moral sem si vzeti čas in ga pozorno opazovati. Vedel sem, kaj moram storiti, dovolj sem bil pameten, da sem ga uspel premagati," je povedal Mayweather, ki ima tako še naprej popolno statistiko v svoji profesionalni karieri: 48 dvobojev, 48 zmag. Toda naslednja borba bo njegova zadnja: "Septembra bom še zadnjič v ringu in se upokojil z bilanco 49-0."

Milijoni v ringu, milijarde na tribunah
Toliko denarja se še ni obrnilo. Mayweather naj bi dobil med 140 in 180 milijonov dolarjev, pet centimetrov manjši nasprotnik pa med 100 in 120 milijonov. Dvoboj, ki ga je boks čakal pet let, je vzbudil pozornost celotnega sveta. Izkupiček od prodaje vstopnic je dosegel 74 milijonov dolarjev. Za nekatere sedeže v dvorani je bilo treba plačati več kot 100 tisoč dolarjev. Dvoboj so si ogledali številni športni (Mike Tyson, Michael Jordan, Magic Johnson, Andre Agassi, Tom Brady), glasbeni (Sting, Beyoncee) in filmski (Clint Eastwood, Robert De Niro, Denzel Washington) zvezdniki ter poslovneži, kot je milijarder Donald Trump.

Dejan Zavec ocenil dvoboj Mayweather - Pacquiao
Mayweather med profesionalci ostaja neporažen