Green Bay se je komaj prebil v končnico, v kateri je vse tri tekme dobil v gosteh. Foto: EPA
Green Bay se je komaj prebil v končnico, v kateri je vse tri tekme dobil v gosteh. Foto: EPA
Aaron Rodgers
Aaron Rodgers je bil razglašen za najkoristnejšega igralca finala. Foto: EPA
Rashard Mendenhall in Ben Roethlisberger
Rashard Mendenhall in Ben Roethlisberger sta vrnila Pittsburgh v igro, a sta skupaj izgubila kar tri žoge. Foto: EPA
Nick Collins
Nick Collins je pred koncem 1. četrtine povedel Green Bay v vodstvo s 14:0. Foto: EPA
Jarrett Bush
Jarrett Bush je ob koncu prvega polčasa Benu Roethlisbergerju prestregel še drugo podajo. Foto: EPA
Super Bowl
Super Bowl gosti stadion v Arlingtonu v bližini Dallasa, ki je sicer domovanje Cowboysov. Foto: EPA
Christina Aguilera
Ameriško himno je odpela Christina Aguilera. Foto: EPA

Junak tekme je bil podajalec Packersov Aaron Rodgers, ki je s 24 uspešno zaključenimi podajami zbral 304 jarde, vrgel pa je tudi za tri zadetke. V zgodovino ameriškega nogometa se je zapisal kot eden redkih podajalcev, ki je tako hitro in uspešno nasledil legendarnega predhodnika. V njegovem primeru je bil to Brett Favre, ki je Green Bay do naslova popeljal v sezoni 1996. To je za Packerse četrti prstan, prva dva je osvojil na prvih dveh Super Bowlih, ko je vlogo trenerja opravljal Vince Lombardi - mož, po katerem se imenuje zmagovalni pokal.

Big Ben vrgel dve prestreženi podaji
Pittsburgh tako ostaja pri šestih naslovih, kar je še vedno rekord v dobi Super Bowlov. Tokrat so bile usodne izgubljene žoge, Jeklarji so zapravili tri, Packersi pa so prav vse spremenili v zadetek. Ben Roethlisberger je obe prestreženi podaji vrgel že v prvem polčasu.

Film tekme Pittsburgh - Green Bay
Šov pred tekmo
Ameriško himno je odpela petkratna dobitnica grammyja Christina Aguilera. Kovanec je vrgel legendarni Deion Sanders, ki je bil v soboto sprejet v hišo slavnih. Met so dobili Packersi, ki so se odločili, da bodo prvi napad prepustili tekmecem.

1. četrtina - 0:14
Prvi napad so začeli Steelersi, ki pa so morali žogo predati že po minuti in pol, v tem času se niso premaknili niti za en jard. Nič kaj bolje na drugi strani ni stekel prvi napad Packersov. Aaron Rodgers se je sicer izkazal s 24 jardi dolgo podajo Donaldu Driverju, a to je bilo tudi vse. V naslednjem napadu Jeklarjev je nase z dvema tekoma opozoril Rashard Mendenhall, a napad se je spet končal s predajo žoge. Prve točke so bile dosežene slabe štiri minute pred koncem četrtine, ko je Rodgers z 29 jardov lepo zaposlil Jordyja Nelsona. Jeklarji so se le nekaj sekund pozneje znašli še v slabšem položaju, saj je Ben Roetlisberger vrgel prestreženo podajo, Nick Collins pa je z njo stekel v končno cono. Šok za favorite na papirju, ki so hitro prejeli dva zadetka. Statistika po prvi četrtini govori v korist Packersov, saj imajo več jardov (108:71), več jardov po zraku (87:20) in boljši izkoristek tretjih poskusov (3/4 v primerjavi z 1/3).

2. četrtina - 10:7
Vse večje skrbi za navijače Pittsburgha, saj njihov napadalec šepa, a Big Ben je ostal v igri. Na začetku te četrtine je skreiral svoj najlepši drive do tega trenutka, saj je Jeklarje pripeljal v rdečo cono, Shaun Suisham pa je s prostega strela znižal na 14:3. Green Bay je moral hitro predati žogo, a je kmalu spet prišel do nje, saj je njegova obramba Roethlisbergerju še drugič prestregla podajo. Tudi ta napaka se je izkazala za usodno, saj je Rodgers hitro zaposlil Grega Jenningsa, ki je prednost Packersov povišal že na 18 točk (21:3). Packersi imajo slabše novice le zaradi poškodb, saj sta polčas predčasno končala Driver in Charles Woodson. Big Ben je slab prvi polčas rešil 47 sekund pred koncem četrtine, ko je z 8 jardov našel Hinesa Warda. Čeprav imajo Jeklarji zaostanek 11 točk, imajo zdaj zbranih več jardov (143:137). Statistična zanimivost - Packersi so dosegli tri zadetke, a uradno še niti enkrat niso bili v rdeči coni!

3. četrtina - 7:0
Drugi polčas z napadom začenjajo Packersi, ki pa v obrambi ne bodo mogli več računati na Woodsona, ki naj bi si zlomil ključnico. Je prišel trenutek Jeklarjev? Green Bay je moral hitro predati žogo, Pittsburgh pa je že po dobrih štirih minutah drugega polčasa znižal na 21:17. Jeklarji so v uvodnem drivu drugega polčasa veliko tekli po tleh, v končno cono pa je žogo prenesel Mendenhall. Green Bay je zapravil tudi drugi napad, Rodgers pa je pri tem doživel prvi "sack" v večeru. Steelersi bi se lahko približali na le točko zaostanka, a je Suisham z 52 jardov zgrešil prosti strel. Skupni jardi so zdaj krepko v korist Pittsburgha (296:210).

4. četrtina - 8:10
Zadnjih 15 minut se je začelo s še tretjo izgubljeno žogo Steelersov, napako je tokrat naredil Mendenhall. Napad Packersov je ponesel Nelson, ki je v tretjem poskusu za 10 jardov pridobil kar 35 jardov, napad pa je nato s svojim drugim zadetkom v večeru dokončal Jennings in svoji ekipi vrnil prednost 11 točk. Jeklarji so se vrnili v igro dobre štiri minute pozneje. Big Ben je s 25 jardov zaposlil Mika Wallacea, konverzijo za 2 točki je izkoristil Antwaan Randle El in znižal razliko zgolj na en prosti strel (28:25). Green Bay je porabil pet minut in vpisal tri točke po prostem strelu Masona Crosbyja (31:25). Do konca sta bili še dve minuti, Jeklarji pa so napad začeli na svojih 13 jardih. Big Ben je žogo dvakrat skušal spraviti v roke Wallaceu, a tokrat mu ni uspelo ponoviti finala izpred dveh let, ko je v zadnji minuti vrgel zmagovalno podajo za zmago nad Arizono.

MVP sezone po pričakovanjih Tom Brady
V Arlingtonu so nekaj ur pred tekmo leta podelili še zadnjo individualno nagrado leta - najkoristnejši igralec sezone (MVP) je po pričakovanjih postal Tom Brady. Podajalec New Englanda je šel v zgodovino, saj je postal prvi igralec, ki je dobil vseh 50 glasov. Temu dosežku je bil blizu že leta 2007, ko je prejel 49 glasov.

NagradaNogometaš
MVPTom Brady
Napadalni igralec sezoneTom Brady
Obrambni igralec sezoneTroy Polamalu
Napadalni novinec sezoneSam Bradford
Obrambni novinec sezoneNdamukong Suh
Trener letaBill Belichick
Vrnitev letaMichael Vick

Liga NFL, 45. Super Bowl:
PITTSBURGH - GREEN BAY
25:31 (0:14, 10:7, 7:0, 8:10)
0:7 (Jordy Nelson, ujeta podaja, 29 jardov)
0:14 (Nick Collins, prestrežena podaja, 37 jardov)
3:14 (Shaun Suisham, prosti strel, 33 jardov)
3:21 (Greg Jennings, ujeta podaja, 21 jardov)
10:21 (Hines Ward, ujeta podaja, 8 jardov)
17:21 (Rashard Mendenhall, tek, 8 jarov)
17:28 (Greg Jennings, ujeta podaja, 8 jardov)
25:28 (Mike Wallace, ujeta podaja, 25 jardov; + 2P)
25:31 (Mason Crosby, prosti strel, 23 jardov)