Selektor Andrej Dobovičnik že ima izkušnje z EP-ja izpred dveh let na Madžarskem, ko je Slovenija izgubila proti Srbiji in Rusiji. Foto: Drago Perko/www.futsal.si
Selektor Andrej Dobovičnik že ima izkušnje z EP-ja izpred dveh let na Madžarskem, ko je Slovenija izgubila proti Srbiji in Rusiji. Foto: Drago Perko/www.futsal.si
Benjamin Melink
Benjamin Melink ima nekaj težav z boleznijo. Foto: Drago Perko/www.futsal.si

Iz vsake izmed štirih skupin bosta napredovali po dve ekipi. Favorit za prvo mesto v skupini B je Španija, ki je bila najboljša na zadnjih treh evropskih prvenstvih in je tudi prva reprezentanca na lestvici Evropske nogometne zveze. Ukrajina je na tej lestvici peta, Slovenija pa 12. Slovenija bo najprej v torek igrala proti Španiji, v četrtek pa še proti Ukrajini.

Tudi Ukrajinci profesionalci
"Jasno je, da smo v težki in močni skupini. Nasproti nam stojita reprezentanci, ki imata v našem športu velik ugled. A mi razmišljamo predvsem o sebi. Mislim, da smo opravili 99 odstotkov naših nalog. Fantje so pripravljeni, izjema je Benjamin Melink, ki je malce bolan. Drugače so vsi zdravi. Pričakujem, da bomo v Zagrebu pokazali dva res vrhunska nastopa," je na novinarski konferenci v Ljubljani povedal selektor Andrej Dobovičnik in orisal glavne karakteristike tekmecev.

"Pri Špancih je treba biti pozoren res na vse. Če so prvi na svetu, to pomeni, da so najdlje prišli s samo igro. Ob tem, da so pač najboljši, jih v zadnjih letih odlikuje še to, da imajo res razdelane prekinitve, da je vsak avt, ki je na polovici tekmeca, nevaren. Na to bomo še posebej pozorni. Ukrajinci so predstavniki ruske šole futsala, s tem, da so tudi profesionalci in fizično zelo dobro pripravljeni. Glavni ključ za uspeh bo, če se bomo mi s fizično pripravljenostjo lahko z njimi kosali. V tem primeru se lahko nadejamo dobrega rezultata. Našim fantom zaupam, dobro so pripravljeni, ampak ne smejo pozabiti, da so Ukrajinci profesionalci, da so res agresivni. Sama tekma bo pokazala, koliko jim v tem elementu lahko "pariramo". V drugih elementih sem prepričan, da jim lahko. Tehnično in taktično so naši fantje dobro podkovani. V kolikor fizična priprava ne bo pretehtala, potem vsi upamo, da se bo tehtnica nagnila na našo stran," je bil izčrpen v oceni Dobovičnik.

Slovenija še lovi prvo zmago na EP-jih
Vratar Damir Puškar pravi, da je eden plusov slovenske vrste vzdušje v ekipi. "Vzdušje v reprezentanci je najboljše do zdaj. Smo res prava klapa, skupaj držimo in mislim, da je to velik plus za EP. Španci so res velesila, z Ukrajinci pa bomo morali odigrati borbeno in pametno. Verjamemo v uspeh, drugače ne bi šli na EP," je dejal Puškar.

Slovenija je do zdaj na evropskih prvenstvih nastopila leta 2003, ko je doživela poraze proti Italiji, Češki in Rusiji, in leta 2010, ko je na Madžarskem klonila pred Srbi in Rusi.
Skupina B (Zagreb), torek ob 19.00:
ŠPANIJA - SLOVENIJA
Četrtek ob 20.30:
SLOVENIJA - UKRAJINA
Sobota ob 14.00:
UKRAJINA - ŠPANIJA

Skupina A (Split), torek:
HRVAŠKA - ROMUNIJA
Četrtek:
ROMUNIJA - ČEŠKA
Sobota:
ČEŠKA - HRVAŠKA
Skupina C (Split), sreda:
ITALIJA - TURČIJA
Petek:
TURČIJA - RUSIJA
Nedelja:
RUSIJA - ITALIJA

Skupina D (Zagreb), sreda:
PORTUGALSKA - AZERBAJDŽAN
Petek:
AZERBAJDŽAN - SRBIJA
Nedelja:
SRBIJA - PORTUGALSKA
V četrtfinale se uvrstita po dve najboljši reprezentanci iz vsake skupine.