Slovenska reprezentanca je dosegla odmevno zmago v Chomutovu. Foto: futsal.si
Slovenska reprezentanca je dosegla odmevno zmago v Chomutovu. Foto: futsal.si
Igor Osredkar
Igor Osredkar je bil veliki junak odločilne tekme v Chomutovu. Foto: www.alesfevzer.com

S tremi točkami si je zagotovila nastop v zadnjem delu kvalifikacij za turnir v Kolumbiji. Izbranci selektorja Andreja Dobovičnika so na turnirju na Češkem na začetku remizirali s Francijo (2:2), v drugem krogu pa z enakim izidom še s Kazahstanom.

Slovenija in Češka pa sta med seboj obračunali za drugo mesto. Ob prvem mestu v skupini je namreč v zadnji del kvalifikacij, ki bo med 22. marcem in 14. aprilom, vodilo tudi drugo mesto.

Dobovičnikovi izbranci so odločilni dvoboj izvrstno začeli in v 9. minuti povedli prek Roka Mordeja, podal je Kristjan Čujec. Vodstvo je v 14. minuti podvojil Igor Osredkar, Michal Mareš pa je v 19. minuti s kazenskega strela znižal na 1:2.

Isti igralec je v 22. minuti izid izenačil, a je Osredkar že v 26. minuti poskrbel za novo slovensko veselje in tudi končno zmago. Z njo so Slovenci na koncu zbrali pet točk, dve več od Čehov in štiri od Francozov ter dve manj od Kazahstana.

Osredkar: Zadnjih 15 minut nas ne bi premagali niti Brazilci!

Junak tekme je bil Osredkar: "Za nami je vrhunska tekma, igrali smo še bolje kot proti Kazahstanu, dali smo prestavo višje. Naša zmaga je povsem zaslužena, že v prvem polčasu bi morali zabiti še gol. Ko so Čehi poravnali na 2:2, smo dali glave skupaj, povedli hitro 3:2. Tako smo se borili in si pomagali, da nas v zadnjih 15 minutah ne bi premagala niti Brazilija."

"Vsako leto je težje, vsako leto je več stresa. A s temi fanti, ki jih imam, ni nič težko! Pokazali smo veliko na zadnjih dveh tekmah, ponosen bi bil nanje v vsakem primeru. Glede na pokazano v prvem polčasu bi morali lažje naprej, a tak je šport. Spet smo dokazali, da znamo in zmoremo, zbrali smo se po 2:2 in zabili še tretjega," je bil zadovoljen Dobovičnik.

Slovenijo so na Češkem zastopali Kristjan Čujec (Nacional), Igor Bratić (Oplast Kobarid), Matej Fideršek (RE/MAX Maribor), Alen Fetić (Split Tommy), Nejc Hozjan (Montesilvano), Uroš Kroflič (Dobovec Pivovarna Kozel), Alen Mordej (Dobovec Pivovarna Kozel), Rok Mordej (Dobovec Pivovarna Kozel), Jaka Sovdat (Oplast Kobarid), Anže Širok (Oplast Kobarid), Igor Osredkar (Nacional Zagreb), Damir Puškar (RE/MAX Maribor), Tilen Štendler (Adriatica) in Gašper Vrhovec (Litija).

Slovenija na SP-ju še ni igrala, petkrat pa je lovila nastop med svetovno elito.

3. krog:
SLOVENIJA - ČEŠKA 3:2 (1:1)
Mordej 9., Osredkar 14., 26.; M. Mareš 19., 22.

FRANCIJA - KAZAHSTAN 2:4 (1:2)

Vrstni red:
Kazahstan 7, Slovenija 5, Češka 3, Francija 1.




1. krog:
SLOVENIJA - FRANCIJA 2:2 (2:2)

ČEŠKA - KAZAHSTAN 1:3 (1:2)

2. krog:
KAZAHSTAN - SLOVENIJA 2:2 (1:2)

ČEŠKA - FRANCIJA 3:2 (0:0)

Iz sedmih skupin so napredovale prvo- in drugouvrščene ekipe. Te bo nato žreb določil v sedem parov, zmagovalci pa bodo potovali na SP v Kolumbijo.