Gašper Vrhovec je Azerbajdžanu zabil tri gole. Foto: Drago Perko
Gašper Vrhovec je Azerbajdžanu zabil tri gole. Foto: Drago Perko
Tim Matavž
Slovence je v Antwerpnu spodbujal tudi nogometni reprezentant Tim Matavž, član PSV-ja. Foto: Sandi Škvarč

Usoda varovancev Andreja Dobovičnika je tako odvisna od nedeljske tekme (18.30) med Azerbajdžanom in Italijo. Slovenija, ki ima razliko v golih 9:9, se bo zagotovo uvrstila v četrtfinale ob zmagi Azerbajdžana ali remiju.

Prav tako se bodo Slovenci zagotovo uvrstili med osmerico, če Italija zmaga z dvema goloma ali več razlike.

"Prepovedana" zmaga Italije z 8:7 ali višja
Slovenija bi izpadla le, če bi Italija zmagala z enim golom razlike, pri čemer pa bi moral biti izid 8:7 ali višji (9:8, 10:9 ...), saj bi imela v tem primeru Slovenija najslabšo razliko v golih. Možnosti Dobovičnikovih varovancev za četrtfinale so torej kljub porazu še lepe, a le, če bosta Azerbajdžan in Italija odigrala pošteno.

Vrhovec odgovoril Amadeuu
Azerbajdžan, kjer glavno vlogo igrajo Brazilci, je povedel že po 24 sekundah, ko je zadel Amadeu. Odgovor Slovenije je sledil manj kot minuto pozneje. Po podaji Igorja Osredkarja je Gašper Vrhovec neubranljivo sprožil po sredini vrat Felipeja Buranella, ki se je dodatknil žoge.

Čujec poskrbel za vodstvo
Slovenci so bili v nadaljevanju nevarnejši nasprotnik. Terensko premoč so kronali v 18. minuti, ko si je Kristjan Čujec v šestmetrskem prostoru izboril prostor, nato pa žogo po podaji Osredkarja iz kota poslal v mrežo.

Mojstrovina Čujca in Vrhovca
Ko je že kazalo, da bo ostalo pri vodstvu z 2:1, je sledila najlepša akcija do takrat. Čujec je v napadu mojstrsko ustavil dolgo podajo, nato pa v drsečem štartu še zmogel toliko moči, da je podal na drugo stran, kjer je Vrhovec v polnem šprintu poslal žogo za hrbet Buranella. Le 15 sekund pred koncem polčasa!

Kroflič in Vrhovec za +3
Rafael
je v 25. minuti znižal na 2:3, a je tako rekoč že v naslednjem napadu Uroš Kroflič znova povišal na +2. Kroflič se je "zagradil" v šestmetrskem prostoru, prejel žogo po podaji Alena Fetića iz kota in jo z diagonalnim strelom poslal v vrata. V 30. minuti je semafor kazal že 5:2, potem ko je Čujec mojstrsko podal do vtekajočega Vrhovca, ki je dosegel še svoj tretji gol. A Borisov je še v isti minuti srečno znižal na 5:3.

Augusto v polno iz mrtvega kota
Azerbajdžan je zaigral na vse ali nič, to je brez vratarja in s petim igralcem v polju, kar se mu je obrestovalo v 32. minuti, ko je Augusto skoraj iz mrtvega kota dal četrti gol. Slovenija se je preveč potegnila v obrambo, ob igri Azerbajdžana brez vratarja se ni znašla.

Vratnica Osredkarja, gol Felipeja
Malo pozneje je Osredkarju, ki je sprožil s svoje polovice, saj so bila azerbajdžanska vrata prazna, veselje preprečila vratnica. V vratih je Puškar nekajkrat izjemno posredoval. Nemočen pa je bil v 36. minuti, ko ga je z natančnim strelom matiral Felipe. Žoga se je v mrežo odbila od vratnice (5:5).

Po Fetićevem golu usodna udarca Rafaela
Slovence je iz težkega položaja rešil Alen Fetić, ki je po podaji Puškarja (37.) silovito sprožil z leve strani in presenetil Buranella. Toda to ni spodrezalo kril "Brazilcem" s Kavkaza. Rafael je v 39. minuti z "mrtvega kota" zadel malo mrežico, isti igralec pa je nato 20 sekund pred koncem poskrbel za popoln preobrat, ko je v gneči pred Puškarjem žogo potisnil čez črto.

Dobovičnik: Če bo v nedeljo vse normalno, bi morali iti v četrtfinale
"Normalno, da smo razočarani. Rezultat se je ves čas gibal nam prid, a prednosti nismo znali obdržati. Fantom sem rekel po tekmi, da naj dajo glave gor. Dobro so zastopali državo, pustili srce na igrišču. Imeli smo težave, ko so zamenjali vratarja z igralcem, mi smo se tega bali. Njihovi Brazilci igrajo skupaj v klubu, to prvino obvladajo do potankosti, mi jim tudi zaradi utrujenosti nismo mogli parirati. A če bo na tekmi Azerbajdžan - Italija vse normalno, bi se kljub današnjemu porazu morali uvrstiti v četrtfinale," je po tekmi dejal selektor Andrej Dobovičnik.

EVROPSKO PRVENSTVO - BELGIJA

SKUPINA C, Antwerpen


SLOVENIJA - AZERBAJDŽAN
6:7 (3:1)
Vrhovec 2., 20., 30., Čujec 18., Kroflič 26., Fetić 37.; Amadeu 1., Rafael 25., 39., 40., Borisov 30., Augusto 32., Felipe 36.


SLOVENIJA - ITALIJA
3:2 (1:0)
Vrhovec 11., Čujec 26., Osredkar 39.; Fortino 24., Saad 40.

Nedelja ob 18.30:
AZERBAJDŽAN - ITALIJA


V četrtfinale (3. in 4. februar) se uvrstita najboljši dve ekipi. Polfinale bo 6. februarja, finale pa 8. februarja.