Hrvaški vaterpolisti se veselijo prestižne zmage nad večnimi tekmeci. Foto: Reuters
Hrvaški vaterpolisti se veselijo prestižne zmage nad večnimi tekmeci. Foto: Reuters
Maro Joković
Maro Joković je dosegel odločilni zadetek tri minute pred koncem. Foto: Reuters
Ivica Tucak
Hrvaški selektor Ivica Tucak je bil navdušen nad predstavo svojih varovancev. Foto: Reuters

To je prva zmaga Hrvaške nad večnimi tekmeci v zadnjih sedmih letih. Srbija je tudi aktualni olimpijski in evropski prvak.

Srečanje je bilo zelo izenačeno, Srbi so povedli s 3:1, a nato se niso uspeli oddaljiti. Hrvati so bili prvič v vodstvu pet minut pred koncem, odločilni zadetek pa je tri minute pred koncem zabil Maro Joković ob prednosti igralca več. Izjemni Andrija Prlainović je bil s šestimi zadetki najboljši strelec tekme, a to ni pomagalo Srbiji.

Prava vaterpolska evforija na Madžarskem
Na prvi polfinalni tekmi so Madžari ugnali Grke s 7:5. Ko igra madžarska reprezentanca, je ob javnih prenosih, pri ogledih v lokalih in drugod čutiti nekakšno vzdušje športnega praznika, najboljša mesta so rezervirana in oddana vnaprej. Na otok Margitsziget, kjer igra domača vrsta, poteka pravo romanje. Podobne slike ljubitelji športa najbolj poznajo iz nogometa. In tudi dogajanje na otoku, ki se poleti prelevi v veliko zabavišče na mlade, spominja na nekakšno navijaško cono ob vaterpolskih igriščih in tudi program ob legendarnem bazenu Alfred Hajos je podoben - hrana, pijača, glasna glasba in praznovanje dolgo v noč.

Fascinacija je razumljiva. Madžarska vaterpolska vrsta je najuspešnejša v zgodovini svetovnih prvenstev in olimpijskih iger. Na Margaritszigedu pa je v teh dneh vse pripravljeno tudi za naslednje slavje. A Madžari so na domačem prvenstvu presegli običajno navijanje, dobro obiskane so vse tekme v bazenu. Novinarji iz tujine se pred tednom dni niso mogli načuditi, da je ženska kvalifikacijska tekma med Italijo in Kanado na tribune privabila več kot 3000 ljudi, za moške tekme je bilo zanimanje še večje.

Svetovno prvenstvo, polfinale:
Srbija - HRVAŠKA
11:12 (1:1, 4:4, 4:4, 2:3)

Hrvaška: Bijač, Marcelić; Macan, Fatović, Lončar 2, Joković 3 (2), Buljubašić, Vukičević 2, Bušlje 2, Sukno 3, Krapić, Šetka, Garcia.

Srbija: G. Pijetlović, B. Mitrović; Mandić 1, Rašović, Ranđelović 1, Ćuk, D. Pijetlović 2, Ubović, Aleksić, Jakšić, Filipović, Prlainović 6, S. Mitrović 1.

Grčija - MADŽARSKA
5:7 (1:2, 3:3, 0:1, 1:1)



Četrtfinale:
Črna gora - GRČIJA
7:12 (0:1, 2:5, 1:4, 4:2)

SRBIJA
- Avstralija
15:5 (4:1, 4:2, 4:2, 3:0)

MADŽARSKA - Rusija
14:5 (5:0, 3:1, 3:3, 3:1)

HRVAŠKA - Italija
12:9 (3:2, 2:3, 3:1, 4:3)