19-letna Janja Garnbret ima kot prva Slovenka dve kolajni s svetovnega prvenstva v dveh individualnih disciplinah, balvanih in težavnosti. Foto: EPA
19-letna Janja Garnbret ima kot prva Slovenka dve kolajni s svetovnega prvenstva v dveh individualnih disciplinah, balvanih in težavnosti. Foto: EPA
Čustva preplavila Garnbretovo po zlatu v Innsbrucku
Garnbretova v balvanskem plezanju do zlata

Garnbretovo so na zadnjem balvanu, ki ni več o ničemer odločal, potem ko se je iztekel čas, premagala čustva. Padla je na kolena in se je zjokala. Nato so jo objele in ji čestitale tekmice.

Japonka Akijo Noguči, ki je na zadnjih dveh prvenstvih osvojila bron, se je veselila srebra, Srbkinji Staši Gejo pa je pripadel bron. Avstrijka Jessica Pilz je bila četrta, Japonka Miho Nonaka peto mesto, Švicarka Petra Klingler, zlata pred dvema letoma v Parizu, pa je bila šesta.

Bilo je težko, a sem super vesela
"Finale je bil super težak, v enih balvanih nisem vedela, kaj bi naredila, a bilo je čudovito. Sem super vesela, ker sem osvojila zlato kolajno. To so bile moje sanje,"
so bile prve besede slovenske tekmovalke po osvojenem zlatu. To je njena tretja kolajna na svetovnih prvenstvih. Prvo, zlato, je osvojila pred dvema letoma na prvenstvu v Parizu, ko je konkurenco premagala v težavnosti.

Uresničen življenjski cilj
"Moji cilji so šli po stopničkah. Najprej sem si želela postati svetovna prvakinja v težavnosti, ko mi je to uspelo, sem si želela postati še v balvanih. Res sem bila osredotočena in res sem si želela te zmage, ker sem vedela, da je dosegljiva. Po težavnosti nisem bila toliko razočarana zaradi rezultata kot zaradi tega, kar se je zgodilo, a sem čakala na balvane, na katere sem ciljala že vse leto in sem trdo trenirala za to. To je bil moj življenjski cilj, ki sem ga zdaj dosegla. Res neverjetno."

Odmislila poškodbo rame
Dominantna že v kvalifikacijah in polfinalu je 19-letna Korošica na svojem prvem svetovnem prvenstvu v balvanskem plezanju tudi v zelo zahtevnem finalu pokazala, da je razred zase, odmislila poškodbo rame in si že pred zadnjim balvanskim problemom priplezala zmago. "Že prej sem vedela, da sem zmagala, a sem si rekla, da se bom res potrudila splezati zadnji balvan, a ni šlo, saj sem imela ves čas v glavi, da sem svetovna prvakinja in mi ni treba več kot to. Ne vem, če sem že bila kdaj tako čustvena pred občinstvom, to je bil res neverjeten trenutek," je sijala nova svetovna prvakinja v balvanih, ki je zaradi mature okrnjen balvanski svetovni pokal letos z dvema zmagama in enim drugim mestom (od sedmih tekem) končala na skupno četrtem mestu

Prva favoritinja tudi v kombinaciji
S tem dosežkom je Garnbretova tudi prva favoritinja za zmago v nedeljski olimpijski kombinaciji, v novi disciplini, ki bo doživela tekmovalno premiero prav v Innsbrucku in v kateri se bo za kolajne pomerilo najboljših šest v obeh konkurencah in v vseh treh disciplinah.
"Kombinacija ni moj glavni cilj. Prednost sta imela težavnost in balvani. Zdaj vidim, da se tudi jaz lahko potegujem za zlato olimpijsko kolajno, trenutno sem v kombinaciji prva, kar mi zelo veliko pomeni in je dober pokazatelj za olimpijske igre. Moj cilj, da pridem med top šest plezalk, je bil dosežen, zdaj lahko samo še uživam," napoveduje Garnbretova.

V soboto v ogenj še Jernej Kruder in Gregor Vezonik
V soboto bosta na sporedu še moška polfinale in finale v balvanih z dvema Slovencema na startu polfinala, Jernejem Krudrom in Gregorjem Vezonikom. Druga slovenska polfinalistka Katja Kadić je tekmovanje končala na 12. mestu.

Finale:
1. Janja Garnbret (Slo)      2 vrh 3 cona 7 vrh 7cona poskusov
2. Akiyo Noguchi (Jap)       2v2c4/3
3. Staša Gejo (Srb)          1v2c1/6
4. Jessica Pilz (Avt)        0v2c0/4
5. Miho Nonaka (Jap)         0v2c0/4
6. Petra Klingler (Švi)      0v0c0/0
...
12. Katja Kadić (Slo)





Čustva preplavila Garnbretovo po zlatu v Innsbrucku
Garnbretova v balvanskem plezanju do zlata