Svetovno prvenstvo v judu bo potekalo do 27. septembra. Vsak dan ga boste lahko spremljali tudi na TV SLO. Foto: EPA
Svetovno prvenstvo v judu bo potekalo do 27. septembra. Vsak dan ga boste lahko spremljali tudi na TV SLO. Foto: EPA
Štangarjeva zadovoljna s sedmim mestom na prvem SP-ju
Štangarjeva sedma v Bakuju

Mlada Ljubljančanka se je uvodni dan kot edina izmed trojice Slovencev uvrstila v popoldanski del, potem ko je premagala dve nasprotnici, potem pa klonila v četrtfinalu. Popoldne bi ob zmagi še imela možnosti za bron, a je bila močnejša Kazahstanka. David Štarkel in Matjaž Trbovc sta poraz doživela že v uvodnih nastopih.

Štangarjeva je dopoldne najprej premagala Francozinjo Melanie Clement, nato pa v sami končnici dvoboja še bronasto z lanskega evropskega prvenstva v Varšavi, Izraelko Noo Minsker. Slovenka se je izredno borila tudi v četrtfinalu z olimpijsko prvakinjo Paulo Pareto. Argentinki je sicer uspela tehnika za vazari, v veliki želji po izenačenju pa je bila Štangarjeva nato v zadnji minuti dvoboja diskvalificirana.

Ostalo je nekaj grenkega priokusa
"Zame je to prvo svetovno prvenstvo in z uvrstitvijo med osmerico ne smem biti nezadovoljna. Seveda je vsak premagljiv, imela sem priložnost za več, škoda, a nasprotnica je bila zelo dobra, izkušena, z raznovrstnimi tehnikami. Nekaj grenkega priokusa takoj po borbi seveda je, a mislim, da bom čez nekaj dni lahko zadovoljna, ko se bom ozrla na prvenstvo," je povedala borka ljubljanske Olimpije.

Štarkel proti Japoncu brez možnosti
Za 22-letnega Davida Štarkla je bilo vnaprej jasno, da ga čaka težko premostljiva ovira. Žalčan je bil v prvem nastopu sicer prost, nato pa je bil njegov nasprotnik branilec naslova, 25-letni Naohisa Takato. Japonec je vlogo favorita upravičil in s končnim prijemom pred polovico borbe ugnal mladega Slovenca.
"Enkrat sva se že borila na grand slamu v Tokiu in tudi takrat sem izgubil v parterju. Vedel sem, da je dober, šel sem na presenečenje, a se ni izšlo. Trenutno nisem v taki formi, da bi bil konkurenčen najboljšim. V borbi se je videlo, da mi manjka še nekaj moči, zato mi je tekmec z lahkoto strgal roko in zmagal," je brez ovinkarjenja razloge za poraz razložil Štarkel.

Kirgiz izkoristil napako Trbovca
Podobno usodo je doživel Matjaž Trbovc. Za 29-letnika je bil po prostem prvem krogu v drugem usoden tri leta mlajši Kirgiz Otar Bestajev, ki je pridobljeni vazari obdržal do konca dvoboja in se uvrstil v nadaljevanje.
"Dobro se poznava in vedel sem, da bodo odločale malenkosti. Sam sem skušal z nekimi novimi tehnikami, ki mu jih na treningu še nisem pokazal, a je eno od teh tehnik kontriral in sodniki so mi prisodili vazari. Tudi tekmec ni pokazal napada, ki jih dela sicer, tokrat pa je izkoristil mojo napako," je povedal Trbovc.

Štangarjeva zadovoljna s sedmim mestom na prvem SP-ju
Štangarjeva sedma v Bakuju