Peter Kauzer je po prihodu v cilj vedel, da njegova vožnja ni bila dovolj za medaljo. Foto: BoBo
Peter Kauzer je po prihodu v cilj vedel, da njegova vožnja ni bila dovolj za medaljo. Foto: BoBo
Peter Kauzer
Kauzer ostaja pri naslovu evropskega prvaka iz leta 2010 in dveh naslovih podprvaka stare celine iz let 2005, ko je bilo prvenstvo tudi v Tacnu, in 2007. Foto: BoBo
Sašo Taljat in Luka Božič
Sašo Taljat in Luka Božič sta takole zaključila skupno športno kariero. Božič bo zdaj tekmoval še med posamezniki. Foto: BoBo
Taljat in Božič
Taljat in Božič sta se na koncu še okopala v "tacenskem kanalu". Foto: BoBo
Božičeva regeneracija za zadnji dober nastop
Glasno in bučno navijanje v Tacnu
Kauzer razočaran, ker je medalja splavala po vodi
Nastop Taljata in Božiča v finalu Tacna
Nastop Petra Kauzerja v finalu Tacna

Kauzer je po 12. času polfinala v finalu bolje opravil svojo nalogo in v cilju prevzel vodstvo z dvema sekundama prednosti pred Slovakom Andrejem Malekom. Kauzer kljub temu s svojim nastopom ni bil najbolj zadovoljen.

In res, občutek ga ni varal, saj so ga malo pozneje prehiteli Poljak Dariusz Popiela ter Čeha Jiri Prskavec in Vit Prindis, kar je pomenilo, da je medalja splavala po vodi.

Kauzer sedem desetink za bronom
Hrastničan, olimpijski podprvak, je na koncu pristal na šestem mestu. Za bronom je zaostal sedem desetink sekunde. Zmagal je Poljak Mateusz Polaczyk pred rojakom Popielo in Čehom Prskavcem. Finale najboljše petnajsterice je med 24 vratci lovil tudi Martin Srabotnik, vendar mu ni uspelo. Osvojil je 25. mesto.

Kauzer: Na vsaki tekmi sem sposoben biti v vrhu
"S tako vožnjo in dvema napakama si ne bi niti zaslužil biti na stopničkah. Po slabem začetku je bilo nato v redu skoraj do konca, kjer pa sem najprej v protitočnih vratcih 'nizko padel', na koncu pa me je še rola ustavila in sem izgubil vsaj sekundo in pol v primerjavi z drugimi. S takšnimi napakami na taki dirkaški progi, kakršna je bila danes, nimaš kaj praskati. Pač, konkurenca je preveč izenačena. To je bil danes očitno moj maksimum, očitno so bili drugi danes boljši," j
e po tekmi povedal Kauzer, ki pa še vedno verjame vase. "Na vsaki tekmi sem sposoben biti v vrhu, ampak moram pokazati tisto, kar znam. Za zdaj se dobro počutim, zdrav sem tudi. Razočaranje bo minilo, iz tega se bom nekaj naučil za naslednje tekme," poudarja Hrastničan.

Kauzer: Na živce mi gre, ko se toliko omenja nogomet
V nasprotju s številnimi drugimi ga nogomet ne more spraviti v dobro voljo. Drevi bo namreč potekal finale Lige prvakov med Juventusom in madridskim Realom, o čemer se je veliko govorilo tudi ob tacenski progi. "Nisem ravno nogometni tip, na živce mi gre, ko se toliko omenja nogomet. Največ mi pomeni družina, torej žena in hčerka, le onidve me lahko spravita v dobro voljo. Nihče drug," pravi Kauzer.

Taljat in Božič za slovo sedma
V konkurenci kanuističnih dvosedov sta na svoji poslovilni tekmi nekdanja svetovna prvaka Sašo Taljat in Luka Božič osvojila sedmo mesto. Primorca sta se enkrat dotaknil vratc. Za zmagovalcema Francozoma Pierrom Piccojem in Hugom Bisojem sta zaostala tri sekunde.

Božič: Lep zaključek kariere
"Pokazala sva, da sva še vedno sposobna priti visoko. Z dopoldanskim polfinalom sva že dosegla cilj, v finalu pa sem užival, kot že dolgo ne. Res lep zaključek kariere v C2. Najina celotna kariera mi bo ostala v spominu, delala sva za velike tekme, na katerih sva imela tudi uspehe. Konec koncev imava dve kolajni z evropskih, dve s svetovnih prvenstev. Skupaj s trenerjem Dejanom Testenom smo peljali lepih več kot deset let,"
je ob slovesu od dvoseda povedal Božič, ki se zdaj posveča posamični konkurenci in bo tudi v nedeljo veslal v polfinalu EP-ja. Njegov dozdajšnji partner v čolnu Taljat se strinja, da je bil to lep sloves od C2. "Tako kot pred vsako tekmo sem bil tudi tokrat malo živčen. Posebej zato, ker je bila zadnja. Želela sva se res pokazati v dobri luči in sva z nastopom zadovoljna," pa je povedal Taljat.

Kozorogova in Bizjakova prepočasni za finale
Kanuistki Alja Kozorog (13. mesto v polfinalu) in Nina Bizjak (18). se nista prebili v elito najboljše deseterice, kjer je na koncu slavila Britanka Kimberley Woods.

Evropsko prvenstvo se bo končalo v nedeljo s finaloma kajakašic in kanuistov.

KAJAK-KANU                            
                                      
EVROPSKO PRVENSTVO                    
                                      
TACEN, sobotni finali                 
                                      
K-1 (M):                              
 1. M. POLACZYK    POL           83,06
 2. D. POPIELA     POL           +0,57
 3. J. PRSKAVEC    ČEŠ            0,97
...                                   
 6. P. KAUZER      SLO            1,63
C-2 (M):                              
 1. PICCO/BISO       FRA         98,22
 2. A./B. BRZEZINSKI POL         +0,87
 3. KASPAR/SINDLER   ČEŠ          0,98
...                                   
 7. BOŽIČ/TALJAT     SLO          3,14

C-1 (Ž):                              
 1. K. WOODS       VB           110,31
 2. T. FISEROVA    ČEŠ           +2,59
 3. N. WERATSCHNIG AVT            5,88

Ponomarenkova druga v Beogradu
Špela Ponomarenko Janić je na tekmi svetovnega pokala v kajaku in kanuju na mirnih vodah v Beogradu osvojila drugo mesto v kajaku na 500 metrov. V finalu A je bila od Ponomarenko Janićeve hitrejša le Belorusinja Volha Hudženka. Ponomarenko Janićeva je za zmagovalko zaostala za 0,328 sekunde, tretja je bila Belgijka Hermien Peters, ki je zaostala že 1,244 sekunde. Na isti razdalji je veslala še Anja Osterman, le da v finalu B. V njem je bila druga in osvojila končno 11. mesto.

Božičeva regeneracija za zadnji dober nastop
Glasno in bučno navijanje v Tacnu
Kauzer razočaran, ker je medalja splavala po vodi
Nastop Taljata in Božiča v finalu Tacna
Nastop Petra Kauzerja v finalu Tacna