Za Tonija Cahunka je to že tretji dokumentarec. Pred tem je napisal, režiral in montiral že Potop v piramido ter Poročilo: Žbe. Foto: MMC RTV SLO
Za Tonija Cahunka je to že tretji dokumentarec. Pred tem je napisal, režiral in montiral že Potop v piramido ter Poročilo: Žbe. Foto: MMC RTV SLO
Svet stav
Zlasti v tenisu naj bi bilo veliko rezultatov nameščenih. Tudi Blaž Kavčič ima izkušnjo s tem, da so mu ponujali denar v zameno za nameščanje dvoboja.
Svet stav
Večina na stavnicah izgublja, čeprav marsikdo tega ne prizna in živi v iluziji, da je na "pozitivni ničli".

"Liga ABA je po mojem mnenju ustvarjena z namenom manipuliranja na stavah. Dogajajo se grozne reči, število preobratov je neverjetno," je v MMC-jevi spletni klepetalnici povedal Toni Cahunek.

Cahunek je avtor dokumentarnega filma Svet stav, ki bo premiero doživel v sredo, 5. februarja, ob 20.00 v Kinu Šiška. Stavnice so ga "zamikale", ko je pred dvema letoma ugotovil, da vseh ugotovitev o temnih straneh stavnic ne bo zmogel spraviti v osemminutni prispevek za Tednik. "Potem se je vse samo stopnjevalo, sledili so vedno novi primeri prirejanja izidov, tudi mene je zamikalo stavno področje in sledilo je dve leti raziskovanja in snemanja."


Podvig risov 2001: očiten primer dogovarjanja

Zakaj je v napovedniku za film uporabil posnetek s hokejske tekme med Slovenijo in Estonijo 21. aprila leta 2001, na kateri so si Risi prvič priborili nastop na svetovnem prvenstvu? "Potreboval sem prikazati primer ločitve med dogovarjanjem in prirejanjem. V tem primeru je šlo za odličen primer dogovarjanja, kjer se je zaradi želenega izida izmenjalo veliko denarja, stavnice pa pri tem niso oškodovali. Zagotovo zmaga 16:0 ni bila priborjena v čisti tekmi."

Cahunek se je v filmu pogovarjal s številnimi teniškimi igralci (Gael Monfils, Richard Gasquet, Blaž Kavčič, Grega Žemlja, Aljaž Bedene), večino ključnih akterjev iz slovenskega nogometa, enim največjih poznavalcev prirejanja športnih izidov Declanom Hillom in številnimi drugimi.

Kdor služi, je tiho
Toni Cahunek ocenjuje, da najbrž le dva odstotka vseh stavcev živita od stav. Ti so tiho in se s tem ne hvalijo pri prijateljih, medtem ko večina tistih, ki se hvalijo, koliko zaslužijo, verjetno laže. Strinja se, da monopol, ki ga ima Športna loterija, stavcem ne koristi, čeprav "trenutno lahko stavimo na tujih stavnicah in si izplačujemo zaslužke brez davka. Najbrž bo nekoč, ko bo področje bolj urejeno, to spremenjeno na slabše."

Sumljivi preobrati v Ligi Aba
Verjetno so najbolj spektakularne njegove besede o dogajanju v košarkarski Ligi Aba. "Letos se dogajajo grozne reči, število preobratov (ena ekipa vodi ob polčasu, druga na koncu zmaga) je neverjetno. Upam, da se ljudje zbudijo in začnejo obsojati tovrstne primere. Problem je, ker finančnega toka, kjer je bil vplačan denar na stavo, ne bo moč nikoli odkriti. Je predobro skrit nekje na neki azijski ilegalni stavnici. Liga ABA pa je po mojem mnenju res ustvarjena z nameniom manipuliranja na stavah. In tu sumim, da so vpleteni sodniki in vodstvo lige."