Zoran Janković, Andraž Vehovar in Bogdan Gabrovec bodo skušali nabirati glasove do 16. decembra, ko bo volilna skupščina. Foto: www.alesfevzer.com
Zoran Janković, Andraž Vehovar in Bogdan Gabrovec bodo skušali nabirati glasove do 16. decembra, ko bo volilna skupščina. Foto: www.alesfevzer.com
Studio ob 17h: Soočenje kandidatov za predsednika OKS-ja

Pogovor je vodil Aleš Smrekar. Kandidati so odgovarjali tudi na konkretna vprašanja predstavnikov nekaterih zvez. Janković se je že na polovici oddaje zaradi županskih obveznosti moral posloviti, tako da sta odgovarjala samo Vehovar in Gabrovec.

Vehovar načrtuje atletski center v parku Kodeljevo
Atletska zveza je izpostavila dobro sodelovanje z OKS-jem v preteklosti, najbolj pa jo je zanimalo, kako bo sodelovanje potekalo v prihodnje. Gabrovec je zatrdil, da bo panoga deležna financiranja po sistemu, kot se delijo sredstva že zdaj, sistemsko pa bodo namenjena tudi infrastrukturi, tako, da bodo vsa dvoranska tekmovanja potekala doma. Vehovar je izrazil mnenje, da atletika zaradi načina treninga in telesne zahtevnosti potrebuje dograjen in končan center v parku Kodeljevo v sodelovanju s fakulteto za šport. Konstantno spremljanje fizične priprave športnikov pa je treba v tem kompleksu zagotoviti tudi drugim panogam.

Gabrovec proti samoprispevku
Smučarska zveza je izpostavila finančne težave v zadnjem obdobju, in to kljub uspehom na letošnjih zimskih olimpijskih igrah. Gabrovec je dejal, da bodo znotraj OKS-ja ustanovili sklad za pomoč zvezam, da bi tako premostili težave. Pod udarom dolgov je več panog znotraj zveze, OKS pa bi zagotovil premostitvena posojila in jamstva za nemoteno delovanje, tudi zato, da tekmovalcem ne bi bilo treba plačevati samoprispevka.

Vehovar je predstavil svojo idejo, da OKS ustanovi center za pomoč panožnim zvezam, ne toliko finančno, saj so se državne donacije pokazale za slabo prakso, ker se je izkazalo, da je denar poniknil. Po njegovem mnenju so vse zveze na isti barki, prava pomoč pa bi bila predvsem določena glede znanja prijave na razpise, se pravi bolj strokovno kadrovsko.

Februarja bo na vrsti kategorizacija športov
Na Košarkarski zvezi Slovenije so izpostavili, da bi moral OKS biti pripravljen preveriti merila za financiranje zvez in športnikov ter jih primerjati glede na dosežke in popularnost športa. Gabrovec je dejal, da to OKS že zdaj počne in da bo naslednja evalvacija pokazala, ali so bile rešitve prave. Pravi pa, da ni razlike med individualnimi in kolektivnimi športi, treba je počakati do februarske kategorizacije. Vehovar je izpostavil, da mora OKS to početi ves čas, pregledovati in dopolnjevati ter iti v korak s časom.

Nekdanji vrhunski veslač, zdaj pa zastopnik športnikov v OKS-ju Iztok Čop pa je izpostavil zdravniške preglede športnikov. Vehovar je dejal, da so urejeni zdravniški pregledi vseh akterjev v športu ključni, predvsem zato, ker je vrhunski šport zelo velik napor in je zato nujno stalno spremljanje športnikov. To mora biti del olimpijskega centra v sodelovanju z ministrstvom za zdravje. Gabrovec je povedal, da zakon o športu in zakon o zdravju to pravico že zapisujeta, težava pa je v tem, da država ne prisluhne. V OKS-ju si prizadevajo, da bi to izpeljali, in to bo glavna naloga, ki v dozdajšnjem mandatu predsednika ni bila uresničena.
Volilna skupščina bo 16. decembra.

Studio ob 17h: Soočenje kandidatov za predsednika OKS-ja