Katja Fain je dosegla najboljši slovenski izid na tem prvenstvu. Foto: MMC RTV SLO
Katja Fain je dosegla najboljši slovenski izid na tem prvenstvu. Foto: MMC RTV SLO

Fainova je bila z 8:25,89 spet zelo blizu lastnega osebnega rekorda, z 11. mestom pa je dosegla tudi najvišjo slovensko uvrstitev na prvenstvu doslej. Za še boljši dosežek bi potrebovala nekoliko hitrejši začetek, kar pa je bilo na tekmi, kjer je v prvi polovici ostala sama, saj sta tekmici levo in desno od nje zaostali, težko.

Svoje je dodala časovna razlika
"Izid je dve sekundi slabši od mojega osebnega rekorda, kar je za dopoldansko plavanje zelo dobro. Velik dejavnik je še vedno tudi časovna razlika," je bila s tekmo zadovoljna 17-letna Štajerka, ki je v torek dosegla nov slovenski rekord na 200 m prosto.

Ne sme se ozirati na druge
Dejstvo, da je že v uvodu zaostala Španka Jimena Perez, ki se je spet priključila v drugi polovici tekme, pa ji v resnici ni povzročalo večjih preglavic. "Prvo polovico sem res začela prepočasi, tekma pa je bila, kakršna je bila. Plavati moram sama, ne oziram se na druge. Morda je pomembno, da imaš koga ob sebi, ko je kakšna kriza, sicer pa ni prav pomembno, ali sem sama ali plava kdo ob meni."

Neža Klančar tokrat ni bila zadovoljna. Foto: www.alesfevzer.com
Neža Klančar tokrat ni bila zadovoljna. Foto: www.alesfevzer.com

Neža Klančar 22.
Premiero na svetovnem prvenstvu ima za sabo tudi Neža Klančar, slovenska rekorderka na 100 metrov prosto, ki je s 54,55 dosegla 22. mesto, vseeno pa 18-letna Ljubljančanka ni skrivala razočaranja, saj si je želela več. Ob ponovitvi osebnega rekorda (53,81) bi bila plavalka Olimpije namreč polfinalistka.

Spogledovala se je s polfinalom
"Iz vsakega slabega nastopa se lahko kaj naučiš. Vedno pač ne more biti v redu. Nisem zadovoljna, ni šlo tako kot ponavadi in nimam česa dodati. Razočarana sem, morda je bilo malo preveč pričakovanj," je na robu solz svoj nastop ocenila dobitnica dveh kolajn z mladinskih olimpijskih iger v Buenos Airesu. Po tihem se je slovenska reprezentantka namreč spogledovala s polfinalom.

Dva slovenska nastopa v četrtek
V četrtek bosta v Hangzhouju slovenske barve branila Klančarjeva in Peter John Stevens na 100 metrov mešano, ki bo za oba plavalca tudi priložnost za popravni izpit, saj v prvem nastopu nista uresničila lastnih ciljev. Dan kasneje se bo Fainova predstavila še na 400 m prosto, kjer bo napadala lasten slovenski rekord.

Popoldanski spored sta zaznamovali ameriški štafeti ter Madžarka Katinka Hosszu, ki je osvojila že drugo zlato, tretje se ji je izmuznilo za sedem stotink sekunde. Finalni program so s svetovnim rekordom odprle Američanke Olivia Smoliga, Katie Maili, Kelsi Dahlia in Mallory Comerford, ki so na 4 x 50 m mešano dosegle izid 1:42,38, kar je devet desetink sekunde boljše od starega rekorda ZDA izpred dveh let na prvenstvu v Kanadi.

Ob koncu dneva so v mešani moško-ženski štafeti, najmlajši plavalni disciplini, za svetovni rekord poskrbeli še Američani Caeleb Dressel, Ryan Held, Mallory Comerford in še enkrat Kelsie Dahlia, ki so razdaljo zmogli v 1:27,89 in za točno pol sekunde popravili rekord Nizozemcev, ti so danes osvojili srebro, z lanskega EP v Koebenhavu.

Še naprej melje tudi Hosszujeva. Ta je torkovemu naslovu na 400 m mešano danes dodala zlato na 200 m delfin in osvojila že 15. zlato kolajno na tovrstnih tekmovanjih. Ob koncu dneva je morala na 100 m hrbtno za sedem stotink sekunde priznati premoč Američanki Olivii Smoliga (ZDA). Jamajki je po pričakovanjih prvo zlato priplavala svetovna rekorderka na 50 m prsno Alia Atkinson, ki ima doma že tri srebrne kolajne s svetovnih prvenstev v kratkih bazenih na tej razdalji, prvič pa je osvojila zlato.

V moški konkurenci so bili gledalci na nogah še po štafetnem srebru ženske kitajske vrste, ko je na 100 m hrbtno nastopil svetovni rekorder Jiayu Xu, ki pa je moral na koncu čestitati Američanu Ryanu Murphyju. Le 14 stotink je za srebrnim Kitajcem zaostal ruski mladinec Kliment Kolesnikov.

Na 100 m prsno je še enkrat zmagal dolgoletni tekmec slovenskih plavalcev prsnega sloga Južnoafričan Cameron van der Burgh, ki napoveduje konec športne poti, a na Kitajskem je v zavidljivi formi in s 56,01 je svetovni rekorder poskrbel tudi za nov rekord prvenstev. Od starega rekorda prvenstev sta bila hitrejša tudi Belorus Ilija Šimanovič in Japonec Yasuhiro Koseki, ki sta za zmagovalcem zaostal devet oziroma 12 stotink sekunde.

Ameriški dan, himna je zmagovalcem zadonela kar petkrat, je z zlatom na 200 m prosto nadaljeval Blake Pieroni, ki je za tri desetinke ugnal presenetljivega torkovega zmagovalca na 400 m prosto 23-letnega Litovca Danasa Rapsysa. Ta je pokazal izjemen sprint, saj je bil na zadnjem obratu še četrti.

Van der Burg in Hosszujeva sredina junaka plavalnega SP-ja