Slovenska delegacija na odprtju iger. Zastava v rokah telovadca Saša Bertonclja. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenska delegacija na odprtju iger. Zastava v rokah telovadca Saša Bertonclja. Foto: www.alesfevzer.com
Tjaša Ristić je sredozemska prvakinja! Foto: www.alesfevzer.com
Slovenijo na Sredozemskih igrah v Tarragoni zastopa 179 športnikov. Foto: www.alesfevzer.com
Tjaša Oder
Prvi dan sta za bronasti medalji poskrbeli plavalki Ravenčanka Tjaša Oder na 800 m prosto in Neža Klančar iz ljubljanske Olimpije na 100 m prosto. Foto: www.alesfevzer.com

18. Sredozemske igre so se z uradno otvoritvijo začele v petek. Potekale bodo do 1. julija. Na njem bo sodelovala tudi močna slovenska delegacija s 179 športniki v 25 panogah. Slovensko zastavo je na odprtju nosil telovadec Sašo Bertoncelj.

Ristićeva zlata, Pušnikova bronasta
Ristićeva je poskrbela za največji uspeh v slovenskem taboru, postala je sredozemska prvakinja. Nosilka bronastega odličja z letošnjega evropskega prvenstva je v finalu kategorije do 61 kilogramov premagala Giano Lotfy iz Egipta.

Pred tem je bila Ristićeva boljša od Tunizijke Bouthaine Hasnoui Ep Lomonaco, Hrvatice Ane Lenard in v polfinalu še od Italijanke Viole Lallo.

Za drugo odličje je v Kataloniji poskrbela Lina Pušnik v kategoriji do 69 kilogramov. V odločilni tekmi za bron je premagala Maročanko Fatimo Zahro Errabi. Pred tem je slovenska borka premagala Tunizijko Fatem Aisso in Alžirko Lamyo Matoub, v polfinalu pa izgubila proti Turkinji Edi Eltemur.

Venta do srebra
Prvi se je medalje razveselil strelec iz Ormoža, ki je zadel 237,5 kroga. Zmagal je Srb Damir Mikec (240,9), tretji pa je bil Portugalec Joao Costa (217,0). Venta je zelo dobro predstavo prikazal že v kvalifikacijah in se s petim dosežkom (572 krogov) prebil v veliki finale osmerice, kjer se je pred njim uvrstil le Mikec, ki ima poleg srbskega tudi slovensko državljanstvo.

Plavalke povečale bero bronastih medalj
Prvi dan sta za bronasti medalji poskrbeli plavalki Ravenčanka Tjaša Oder na 800 m prosto in Neža Klančar iz ljubljanske Olimpije na 100 m prosto.

Odrova, bronasta v tej disciplini tudi na zadnjem evropskem prvenstvu, je morala z 8:28,91 priznati premoč Italijanki Simoni Quadarelli in Španki Mireii Belmonte Garcia, dobila pa je pomemben dvoboj za bron proti Portugalki Diani Margaridi Duarres.

Mlada Klančarjeva je še enkrat več dokazala, da je prava tekmovalka za velika tekmovanja. Ob premieri na sredozemskih igrah je s 55,40 na 100 m prosto dosegla nov osebni rekord in ogrozila celo srebro 12 stotink sekunde hitrejše Španke Lidon Munoz del Campo. Zmagala je Italijanka Erika Ferraioli.

Zelo blizu bronu je bila tudi ženska štafeta 4 x 200 m prosto, ki pa je dvoboj za medaljo s Španijo izgubila za štiri desetinke sekunde.

Oba triatlonca sta tudi že opravila svoj nastop. Tjaša Vrtačič je bila šesta, Domen Dornik osmi.

Lokostrelci za zlato proti Francozom
Medaljo bodo zagotovo dobili tudi slovenski lokostrelci, vprašanje je le kakšnega leska. V ekipni tekmi so se namreč Rok Bizjak, Den Malavašič Habjan in Gašper Štrajhar uvrstili v nedeljski finale, kjer se bodo za zlato borili s Francozi.

Uspešen začetek rokometašev in odbojkaric
Rokometni turnir so dobro začeli tudi slovenski rokometaši; ti so na igrah v sicer nekoliko spremenjeni in pomlajeni postavi. Na prvi tekmi izbranci trenerja Uroša Šerbca, ki vodi sredozemsko ekipo, niso imeli večjih težav s Črno goro, premagali so jo z 41:28. Rokometašice pa so začele s porazom, gostiteljice Španke so bile boljše z 29:17.

Odbojkarice so se danes tudi predstavile na prvi tekmi, njihove tekmice so bile Alžirke. Na koncu je bila zmaga gladka - s 3:0 (10, 16, 10).

Kajakaši in kanuisti na mirnih vodah so nekoliko oddaljeni od glavnih prizorišč, v Castelldefelsu blizu Barcelone pa so bili danes uspešni vsi trije slovenski predstavniki, ki so se uvrstili v nedeljski finale; Anja Osterman na SI vesla na 200 in 500 metrov, Rok Šmit in Simon Blaževič skupaj v kajakašem dvojcu na 500 metrov, Šmit sam še na 200 metrov, Blaževič pa na 500 metrov.