Prva plavalka prvenstva bo očitno Radovljičanka Anja Klinar, ki je doslej zbrala že šest posamičnih naslovov, v soboto še na 200 m prosto in 400 m mešano. Foto: Aleš Fevžer
Prva plavalka prvenstva bo očitno Radovljičanka Anja Klinar, ki je doslej zbrala že šest posamičnih naslovov, v soboto še na 200 m prosto in 400 m mešano. Foto: Aleš Fevžer

Govejškova je lasten rekord popravila za tri desetinke sekunde, na 26,42. "Zelo sem zadovoljna. Nisem mislila, da bom tako hitro plavala na 50 m delfin, in res sem presenečena. Škoda, da mi to ni uspelo na svetovnem prvenstvu."

Takoj nato je Govejškova nastopila še na 200 m prosto, z 2:00,09 sicer dosegla še en osebni rekord, a bila daleč od zmagovalke Anje Klinar, ki je z 1:57,53 po Sari Isaković in Urši Bežan postala tretja Slovenska v zgodovini, ki je 200-metrsko razdaljo preplavala v manj kot 1:58 minute. Presenečenje je bilo tretje mesto mlade Ravenčanke Janje Šegel, ki je dosegla tudi nov slovenski kadetski rekord. Klinarjeva je brez konkurence slavila tudi na 400 m mešano.

V moški konkurenci je bil prvi vrhunec večera prav tako nastop na 200 m prosto, kjer sta se za zmago udarila reprezentanta Martin Bau iz Maribora in Radovljičan Robert Žbogar. Kar 175 metrov je vodil Žbogar, dolgoprogaš Bau pa je na zadnji dolžini bazena pokazal večjo vzdržljivost in zmagal.

"Res sem si želel zmagati, ker je bila konkurenca tako močna. Bilo je tesno, podobno kot na 100 m prosto, kjer je Robi zmagal, zdaj pa sem mu vrnil. Tekma se je odločala na zadnjih 25 metrih in vse do dveh metrov pred ciljem nisem bil prepričan, da bo zmaga moja. Res sem zelo zadovoljen, saj januarja še nisem tako hitro plaval," je dejal Bau, ki je v petek dosegel nov slovenski rekord na 800 m prosto. Na najmočnejši tekmi večera sta se pod izid 1:50 spustila tudi Mariborčan Erik Hren in Olimpijin Blaž Demšar, ki je dosegel tudi nov slovenski mladinski rekord.

Bau in Žbogar sta se nato udarila še na 400 m mešano, kjer je zanesljivo zmagal Žbogar, čeprav se mu je Bau na zadnjih 100 metrih močno približal. Žbogar je z današnjim uspehom osvojil že peti posamični naslov. Na 100 m hrbtno je Ribnici prvo zlato kolajno na DP priplavala Lucija Kous, med fanti je zmagal Radovljičan Žan Pogačar. V moški konkurenci na 50 m delfin je bil najboljši Velenjčan Kristjan Meža. V štafetah 4 x 200 m prosto so bili najboljši plavalci Branika in plavalke Gorenjske banke Radovljice.