Slovenija je premagala četrto reprezentanco s Fifine lestvice. Foto: Drago Perko
Slovenija je premagala četrto reprezentanco s Fifine lestvice. Foto: Drago Perko
Sloveniaj se bo z Azerbajdžanom pomerila v petek ob 20.45. Foto: Sandi Škvarč
Tekmo so pozorno spremljali tudi Azerbajdžanci, ki na lestvici Fife kotirajo višje od Slovenije. Foto: Sandi Škvarč
Navijači iz Litije. Foto: Sandi Škvarč

V primeru še ene zmage bi osvojila celo prvo mesto v skupini C. Vsekakor izjemno izhodišče, ki kliče po nadgradnji.

Ključen preskok v profesionalizem
To, kar se je še pred dvema letoma zdelo skoraj nemogoče, tega, kar si ob preteklih nastopih na prvenstvih stare celine ni upal nihče na glas napovedati, se je uresničilo na zelo odmeven način: padla je bronasta z zadnjega EP v Zagrebu, Italija. Reprezentanca z naturaliziranimi Brazilci, četrta na Fifini lestvici in eden glavnih favoritov za nov nastop na tekmah, na katerih se bodo delile medalje.

Slovenija je bila sicer že nekajkrat blizu, vselej pa je nekaj zmanjkalo in tisto nekaj se je vrsto let predstavljalo kot neenak boj slovenskih amaterjev s poklicnimi igralci najboljših evropskih ekip. In prav v tem elementu je Slovenija v zadnjem letu naredila očitno ključen premik naprej; fantje so odšli v tujino, postali so nogometni profesionalci in s tem dvignili raven celotne izbrane vrste. Seveda pa je to zgolj osnova za napredek, ki zagotovo skriva tudi veliko drobnih elementov, ki so se sestavili v kombinacijo velike zmage proti Italiji, ampak vseeno: "Drugače živimo, ko imamo v mislih samo futsal, s katerim se preživljamo. Posvečamo se samo športu, in to je ključ do podobe današnje reprezentanc," s tem v zvezi poudarja Kristjan Čujec, ki je najprej igral v španski prvi ligi, v letošnji sezoni pa je član italijanskega drugoligaša iz Pordenona.

Fetič je poznal recept
Nekdanji Litijan, danes pa član prvoligaša iz Dalmacije Makarske, Alen Fetič je po zadnjem treningu pred tekmo z Italijo napovedal: "Če bo naš vratar najboljši mož na igrišču, potem se lahko nadejamo zmage." Njegova napoved se je uresničila, saj je Damir Puškar v trenutkih, ko so Italijani s petim igralcem (z vratarjem - igralcem) lovili preobrat, poskrbel za nekaj vrhunskih obramb.

Res so bile eden ključnih elementov za zgodovinsko prvo zmago na četrtem slovenskem nastopu na evropskih prvenstvih. "Normalno, da so to tekme z vrhunsko motivacijo, navsezadnje te spremljajo ljudje, ki bi ti lahko pomagali pri prestopu iz slovenske amaterske lige. Moram pa poudariti, da brez pomoči soigralcev, brez njihove želje in volje tudi jaz ne bi mogel pokazati vsega. Vsi smo zaslužni za veliko zmago," je prepričan "Puška", eden redkih reprezentantov, ki (še vedno) igra v slovenski ligi.

Saad se je imel lepše v Laškem
Drugi italijanski zadetek je zabil brazilec Asdsis Saad, član Barcelone, s katero je predlani gostoval na turnirju lige prvakov v Laškem. Tam je spoznal nekaj fantov, ki njegove ekipe niso ustavili pri načrtovanem pohodu na lanski Final four, tokrat pa so mu morda usodno prekrižali načrte; Italijani so morda s porazom proti Sloveniji že zapravili možnosti za napredovanje v četrtfinale. "V prvem polčasu smo igrali slabo, v drugem smo bili uspešnejši, vendar v celoti gledano, smo bili tokrat slabši tekmec. Marsikaj moramo popraviti tako v obrambi kot tudi v protinapadih." V preostalih dveh krogih razigravanja v skupini C seveda niso več odvisni samo od sebe: "Upamo na ugoden razplet dvoboja med Slovenijo in Azerbajdžanom, čeprav moramo gledati predvsem na to, kako se ji bomo na zadnji tekmi mi zoperstavili. Pred nami sta zdaj dva dneva za razmišljanje, kaj moramo popraviti, da bo naša igra boljša."

Menichelli ni stisnil roke Docu
Precej lepše skrbi ima seveda slovenski selektor Andrej Dobovičnik, ki pa ob prijetnem pogledu na zmago proti Italiji svari pred prezgodnjim pogledom proti četrtfinalu. Mimogrede: italijanski selektor Menichelli je šel po tekmi mimo njega in mu ni stisnil roke, iz tega zornega kota bodo seveda zanimiva tudi srečanja zunaj Lotto Arene, saj sta naša in italijanska reprezentanca nastanjeni v istem hotelu. Ampak Dobovičnik se s tem ne obremenjuje, osredotočiti se želi na to, da ne bi njegovega tabora zajela prevelika evforija: "Sploh ne razmišljam o napredovanju. Moj glavni cilj je, da se mirno pripravimo na petkovo tekmo."

Izračun je seveda preprost: Slovenija za nastop v četrtfinalu na petkovi tekmi z Azerbajdžanom potrebuje točko, v primeru poraza bo morala počakati na nedeljsko medsebojno tekmo naših tekmecev. Za zdaj je torej selitev v zaključne boje še vedno popolnoma v slovenskih rokah, v nedeljo se lahko v načrte vključijo "Brazilci".