Mina Marković je v letošnji sezoni dobila kar štiri od osmih tekem. Foto: MMC RTV SLO
Mina Marković je v letošnji sezoni dobila kar štiri od osmih tekem. Foto: MMC RTV SLO
Klemen Bečan
Klemen Bečan bo napadal finale, v katerem je mogoče vse. Foto: MMC RTV SLO

Sloveniji se obeta izjemen uspeh, saj Mina Marković v skupnem seštevku vodi, medtem ko je Maja Vidmar tretja. 23-letna Markovićeva je po osmih od desetih tekem letošnjega svetovnega pokala v težavnosti z osvojenimi 641 točkami in štirimi zmagami v prepričljivem vodstvu. Na drugem mestu razpredelnice je s 141 točkami zaostanka Južna Korejka Jain Kim (500), na tretjem mestu pa Vidmarjeva s 453 točkami. Vidmarjevi, ki je letos enkrat zmagala, sledi Avstrijka Katharina Pösch (357).

Markovićeva nerada napoveduje
Markovićevi, ki je zelo blizu zmagi v skupnem seštevku, se nasmiha tudi zmaga v kombinaciji disciplin, saj je bila letos prav tako zelo prepričljiva v svetovnem pokalu v balvanih. Na kranjski tekmi pred domačimi navijači, na kateri je že zmagala leta 2009, ima upravičeno visoke cilje, čeprav sama velike dosežke nerada napoveduje: "Tekmo jemljem kot vsako drugo tekmo za svetovni pokal. Sem zelo motivirana in na sam nastop in tekmi v Kranju in v Barceloni, ki me čakata do konca leta, sem zelo dobro pripravljena. Situacija ni prav nič drugačna kot v minulih letih ali pred katero drugo tekmo za svetovni pokal. Pripravljenost je na zelo visoki ravni, je posledica dobrega dela in tudi forma se iz leta v letu konstantno dviga in temu sledijo rezultati, kar je samo še dodatna potrditev, da delam po zelo dobro zastavljenem planu in pametno treniram." Markovićeva je bila lani tako v svetovnem pokalu kot tudi v Kranju druga. Obakrat je zmagala Južna Korejka Kim.

Vidmarjeva si želi ponovitev Briancona in Amana
Vidmarjeva je v Kranju zaporedoma zmagala v letih 2006 in 2007, ko je osvojila tudi prvi slovenski veliki kristalni globus: "V Kranju poznam tako slabe kot dobre občutke. Moj cilj je, da odplezam na polno, da se 'fajtam' do konca, nočem si znova privoščiti kakšne nepotrebne napake, kajti te napake se prehitro nabirajo in na koncu se ti nato lahko prav vse podre. Super bi bilo, če bi se ponovili letošnji tekmi iz Briancona in Amana, ko sva se z Mino izmenjevali na prvem in drugem mestu," je pred spektaklom v dvorani na Zlatem polju ob predstavitvi reprezentance na sedežu Planinske zveze Slovenije v Ljubljani napovedala Vidmarjeva.

Bečan z visokimi cilji
V moški konkurenci bo najmočnejši slovenski adut Klemen Bečan, ki je leta 2008 v Kranju zmagal in dosegel do takrat najvidnejši uspeh slovenske moške vrste: "Zmago je zelo težko ponoviti, vendar pa sem tudi po tem uspehu vedno ohranil stik z najboljšimi in se uvrstil v finale. Pričakujem, da se bom v finale v Kranju prebil tudi letos in potem si želim startati na zmago, čeprav bo to realno gledano v primerjavi s prejšnjimi sezonami nekoliko težje. Cilje imam visoke, koliko jih bom uresničil, pa bomo še videli."

V ognju 14 Slovencev
Slovenska reprezentanca pod vodstvom selektorja Simona Margona bo nastopila v najštevilčnejši postavi doslej, saj je na tekmo prijavljenih kar 14 Slovencev, šest žensk in osem moških, ki se bodo merili v konkurenci 97 tekmovalcev iz 24 držav. Finale bo v nedeljo, 20. novembra, ob 17.00.