Zadovoljstvo po podpisu pogodbe. Od leve proti desni: Rašo Nesterović, Matej Erjavec, Franjo Bobinac, Vojka Ravbar, Bogdan Gabrovec, Iztok Čop in Luka Žvižej. Foto: BoBo
Zadovoljstvo po podpisu pogodbe. Od leve proti desni: Rašo Nesterović, Matej Erjavec, Franjo Bobinac, Vojka Ravbar, Bogdan Gabrovec, Iztok Čop in Luka Žvižej. Foto: BoBo
94.000 evrov za košarkarje in rokometaše

OKS je sredstva pridobil na razpisu Mednarodnega olimpijskega komiteja. Košarkarska zveza Slovenije in Rokometna zveza Slovenije bosta denar namenili pripravam reprezentanc.

"Velika zahvala za pridobljena sredstva gre naši strokovni službi, ki je bila na razpisu Moka uspešna že četrtič, tretjič za poletne olimpijske igre, lani s hokejsko reprezentanco, seveda pa brez dobrih rezultatov slovenskih ekip še tako dobro pripravljena vloga na razpis ne bi bila uspešna. S skupnimi močmi smo lahko uspešni tako na poslovnem delu kot tudi na športnem, in upam, da je bil s tem narejen le prvi korak proti končnemu cilju," je ob podpisu pogodbe dejal Iztok Čop, eden od treh podpredsednikov OKS.

Zadovoljstvo ob podpisu pogodbe sta izrazila tudi Matej Erjavec, predsednik KZS, in Franjo Bobinac, predsednik RZS, pa tudi Rašo Nesterović, generalni sekretar KZS, in Luka Žvižej, kapetan slovenske rokometne reprezentance.

Nesterović: Vsak evro pride še kako prav
"Vemo, da je danes težko najti vsak evro, zato nam bodo ta sredstva prišla še kako prav, saj želimo reprezentanci omogočiti čim boljše razmere za priprave. Žal se mi kot igralcu nikoli ni uresničila želja, da bi nastopal na olimpijskih igrah. Verjamem, da zdajšnji generaciji to lahko uspe. Kakovost imamo, morda moramo le spremeniti način razmišljanja, saj imam občutek, da se včasih podcenjujemo. Ko se bomo znebili takšnega razmišljanja, nam bo laže. Pot do olimpijskih iger bo vse prej kot lahka. Upam, da se bomo v Rio uvrstili že septembra, toda na evropsko prvenstvo bodo s podobnim ciljem prišle vse reprezentance,"
v uspeh ekipe, ki jo vodi Jurij Zdovc, verjame Nesterović.

Košarkarji lovijo vsaj peto mesto na Eurobasketu 2015
Slovenski košarkarji na olimpijskih igrah še niso igrali. Za neposredno uvrstitev v Rio bi morali Slovenci na letošnjem evropskem prvenstvu, ki bo potekalo na Hrvaškem in v Franciji, osvojiti naslov evropskega prvaka. Druge štiri najboljše ekipe na Eurobasketu 2015 bodo nastopile v dodatnih kvalifikacijah, sestavljenih iz dvanajstih ekip, od katerih bo nato trem izbranim vrstam pripadla letalska vozovnica za Brazilijo.

Rokometaši lovijo tretje OI
Rokometaši pa so na olimpijskih igrah dvakrat že igrali, in sicer leta 2000 in 2004. Slovenci so na januarskem svetovnem prvenstvu v Katarju osvojili osmo mesto, s čimer se teoretično še niso uvrstili v olimpijske kvalifikacije, praktično pač, saj bo drugouvrščeni Katar skorajda zagotovo azijski prvak, s čimer se bo sprostilo še eno kvalifikacijsko mesto. Rokometaše tako olimpijske kvalifikacije čakajo med 7. in 10. aprilom leta 2016.

Žvižej: Naredili bomo vse, da pridemo v Rio
"Naredili bomo vse, da po dvanajstih letih spet zaigramo na olimpijskih igrah, kjer bi naši cilji morali biti višji, kot so bili v Atenah. Zelo smo veseli, da tudi OKS stoji za nami in da nam bo omogočil dodatno pomoč v pripravah za uvrstitev na olimpijske igre. Na naši ekipi je, da vso to pomoč, ki smo je deležni, čim bolje izkoristimo in se čim bolje pripravimo za boj na mesta, ki vodijo v Rio,"
v uspeh slovenske rokometne reprezentance verjame kapetan Žvižej.

94.000 evrov za košarkarje in rokometaše