Novak Đoković je na rdeči preprogi v Londonu blestel v spremstvu dekleta Jelene Ristić. Foto: EPA
Novak Đoković je na rdeči preprogi v Londonu blestel v spremstvu dekleta Jelene Ristić. Foto: EPA
Sandro Rosell
Predsednik Barcelone Sandro Rosell je ponosno poziral z laureusom. Foto: EPA
Oscar Pistorius
Oscar Pistorius je postavil nove mejnike med športniki invalidi. Foto: EPA
Podeljeni športni oskarji - laureusi

Na slovesni prireditvi v olimpijskem Londonu so podelili tudi nagrado za najboljšo ekipo leta, ki je pripadla katalonskemu nogometnemu velikanu Barceloni. Đoković je številka ena na lestvici ATP, pred tednom dni pa je osvojil tudi prvi turnir za grand slam v sezoni, Odprto prvenstvo Avstralije, in tako postal šele peti igralec v zgodovini, ki mu je uspelo osvojiti tri turnirje za grand slam zapored.
"Nole" slavil v zelo močni konkurenci
Ob Đokoviću so bili za nagrado nominirani še jamajški atletski zvezdnik Usain Bolt, ki je na svetovnem prvenstvu v Daeguju osvojil dve zlati kolajni, zmagovalec zadnjega Toura Cadel Evans, zvezdnik Barcelone Argentinec Lionel Messi, ki je v pretekli sezoni dosegel 53 golov, svetovni prvak v formuli ena Nemec Sebastian Vettel in njegov rojak Dirk Nowitzki, ki si je prislužil naziv najkoristnejšega igralca (MVP) Lige NBA.
Kenijska tekačica Cheruiyotova, ki je na lanskem svetovnem prvenstvu osvojila naslova na 5.000 in 10.000 metrov, je prejela nagrado za najboljšo športnico. Poleg nje so bile v ožjem izboru za laureus še nemška alpska smučarka Maria Höfl-Riesch, ameriška atletinja Carmelita Jeter, češka teniška igralka Petra Kvitova, japonska nogometašica Homare Sava, dobitnica zlate žoge in zlatega čevlja na SP-ju, ter golfistka Yani Tseng iz Tajpeja.

Nogometaši Barcelone pod vodstvom Pepa Guardiole so si po zmagi v španskem prvenstvu in Ligi prvakov prislužili priznanje za najboljšo ekipo preteklega leta. V konkurenci pa so bile še naslednje ekipe: novozelandska ekipa v ragbiju All-Blacks, košarkarska ekipa NBA Dallas Mavericks, angleška reprezentanca v kriketu, japonska ženska nogometna reprezentanca in moštvo Red Bulla v formuli ena.
Slater prejel že četrti laureus
Posebne nagrade se je razveselil tudi Južnoafričan Oscar Pistorius. Tekač na 400 m, ki je kot prvi športnik invalid nastopil na svetovnem prvenstvu v Daeguju, je prejel nagrado za najboljšega športnika invalida na svetu. Nagrado za najboljšega novinca leta si je prislužil severnoirski golfist Rory McIlroy, v kategoriji vrnitev leta pa jo je prejel njegov rojak in "stanovski kolega" Darren Clarke, zmagovalec Odprtega prvenstva Velike Britanije. V kategoriji "akcijskih" športov je bil v preteklem letu najboljši svetovni prvak v deskanju na valovih Američan Kelly Slater; pri 39 letih je to že njegov četrti laureus v karieri.

Charlton dobil priznanje za življenjsko delo
Za življenjsko delo je akademija Laureus nagradila angleško nogometno legendo Bobbyja Charltona, nagrado v kategoriji šport za dobro pa je prejel nekdanji brazilski nogometni zvezdnik Rai.
Dobitnike nagrad izbira akademija Laureus, v kateri sodeluje 47 znanih športnikov in ji predseduje nekdanji atletski zvezdnik Edwin Moses. Nagrade nimajo le prestižnega pomena, saj si tako akademija kot nagrajenci prizadevajo za širitev športnih in socialnih projektov po vsem svetu.

Podeljeni športni oskarji - laureusi